Sari direct la conținut

BCE a majorat dobanda de referinta la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani

HotNews.ro

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat joi dobanda de politica monetara cu 0,25%, la 3,75%, conform cu asteptarile analistilor, transmite Reuters. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobanzii de politica monetara din ultimii sase ani. In ceea ce priveste Romania, analistul financiar Florin Catu, a declarat ca decizia de joi a BCE ar putea relaxa presiunea pe leu.

Asteptarile celor 80 de analisti intervievati de Reuters se bazau pe evolutia favorabila a economiei europene precum si pe afirmatiile presedintelui BCE, Jean Claude Trichet, care a aratat luna trecuta ca riscurile inflationiste impun o vigilenta sporita.

Economia zonei euro a avut anul trecut cel mai rapid ritm de crestere din ultimii sase ani, in vreme ce pretul petrolului, in scadere, si aprecierea euro au redus presiunile inflationiste.

Aceasta evolutie ar putea duce la revizuirea in sens pozitiv a previziunilor BCE privind dezvoltarea economica si vor modifica estimarile referitoare la inflatie. Evolutiile inregistrate in ultima saptamana pe pietele financiare si incertitudinea privind presiunile asupra preturilor ar putea conduce insa la o inrautatire a perspectivelor.

„Cred ca in al doilea trimestru vom vedea o noua pauza in majorarea dobanzilor, pe fondul unor date economice mai slabe, precum cele privind economia SUA. Cu toate acestea, pana in octombrie, vom ajunge la 4%”, a spus Holger Schmieding, analist la Bank of America.

“Pentru moment, nu cred ca BCE a luat o decizie pentru un program de majorare a dobanzii pe viitor, intrucat vrea sa mai analizeze mai multe date”, a continuat Holger Schmieding.

Trichet a declarat, luna trecuta, ca dobanda de politica monetara este scazuta si a semnalat ca BCE va exercita o „vigilenta crescuta” in privinta inflatiei.

Economistul Michael Schubert de la Commerzbank a spus ca se indoieste ca BCE va considera iar rata dobanzii prea mica. „Acest lucru lasa deschisa posibilitatea unor noi cresteri ale ratei dobanzii, fara a se preciza cand se va intampla acest lucru”, a continuat Schubert.

Potrivit lui Florin Catu, pentru moment, majorarea dobanzii nu a avut un efect foarte bun asupra monedei unice europene, deoarece a venit in acelati timp cu unele vesti bune din SUA. “Teoretic, euro ar fi trebuit sa se aprecieze fata de dolar, insa acest lucru nu s-a intamplat”, a mai spus Catu.

Cu alte cuvinte, aprecierea monedei europene pe baza majorarii dobanzii de referinta nu a mai avut loc din cauza “vestilor bune din SUA”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro