Beijingul acuză că un distrugător american „a încălcat grav suveranitatea şi securitatea Chinei”
Armata chineză „a alungat” nava USS Halsey care a intrat vineri în apele teritoriale ale Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud, a acuzat vineri într-un comunicat Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare, relatează Reuters şi AFP. SUA a subliniat că traversarea s-a făcut „în conformitate cu dreptul internaţional” sub principiul libertății de navigare în Marea Chinei de Sud.
Prin această pătrundere în apele teritoriale, SUA „a încălcat grav suveranitatea şi securitatea Chinei”, acuză Beijingul.
„Este încă o dovadă de netăgăduit a hegemoniei sale în materie de navigaţie şi a militarizării Mării Chinei de Sud”, a acuzat armata chineză.
Beijingul a subliniat că trupele sale vor rămâne în stare de alertă şi vor proteja securitatea naţională pentru a împiedica alte incidente de acest tip.
La rândul său, marina americană a precizat într-un comunicat că distrugătorul şi-a afirmat drepturile şi libertăţile de navigaţie în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Paracel, „în conformitate cu dreptul internaţional”, potrivit news.ro.
USS Halsey a ieşit din zonă după această operaţiune şi şi-a continuat parcursul prin Marea Chinei de Sud, se arată în comunicat.
Flota a 7-a a Marinei americane anunţase anterior că distrugătorul de rachete ghidate USS Halsey din clasa Arleigh Burke a efectuat miercuri o „traversare de rutină” în Strâmtoarea Taiwan, „prin apele în care se aplică libertăţile de navigaţie şi survolare în largul mării, în conformitate cu dreptul internaţional”.
Şi această mişcare fusese denunţată de armata chineză, care a spus că este vorba de o „agitaţie publică”, precizând că a trimis forţe navale şi aeriene pentru a monitoriza şi avertiza nava americană pe tot parcursul traversării sale, „în conformitate cu legea şi reglementările”.
„Trupele din teatrul de operaţii sunt întotdeauna în stare de alertă şi vor apăra cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţională, precum şi pacea şi stabilitatea regională”, a declarat într-un comunicat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare.
Cea mai recentă dispută dintre China şi SUA are loc pe fondul unor tensiuni sporite în zona strategică a Mării Chinei de Sud, aliata americanilor, Filipine, fiind implicată într-o dispută diplomatică acerbă cu Beijingul în legătură cu apele disputate din regiune.
China revendică mari porţiuni din Marea Chinei de Sud, inclusiv părţi revendicate şi de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia şi Brunei. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a decis că pretenţiile Beijingului nu au nicio bază în dreptul internaţional.