Sari direct la conținut

Prima țară din UE care a interzis vânzarea vape-urilor de unică folosință, parte a planului contra cancerului. Care e situația în România

HotNews.ro
Prima țară din UE care a interzis vânzarea vape-urilor de unică folosință, parte a planului contra cancerului. Care e situația în România
Dependența de gust este doar una dintre dependențele venite odată cu consumul de țigări electronice, atenționează medicii SURSA FOTO: Shutterstock

Statele europene au început să ia măsuri pentru a reduce expunerea la fumatul pasiv și la încurajarea generațiilor tinere să nu mai consume tutun, ca parte a unui plan UE. Prima care a luat o măsură radicală este Belgia, care a interzis complet vânzarea vape–urilor de unică folosință. În schimb, România se află încă într-o fază inițială în această luptă, singura măsură în vigoare fiind interdicția de vânzare către minori. În cadrul proiectului Pulse, am analizat situația legislativă din mai multe state europene.

  • Articol realizat în cadrul proiectului european Pulse, platformă de subiecte jurnalistice internaționale, de către Alexandra Nistor (HotNews), cu contribuția Anei Somavilla (El Confidencial) și Kim Son Hoang (Der Standard).

În Belgia, fabricarea, vânzarea sau oferirea gratuită de dispozitive de vapat de unică folosinţă este interzisă, iar orice încălcare va fi pedepsită cu o amendă de 100.000 de euro. Interzicerea vape-urile e parte din planul Uniunii Europene de a reduce expunerea la fumatul pasiv și la încurajarea generațiilor tinere să nu mai consume tutun, până în anul 2040. 

Parte a planului de luptă împotriva cancerului 

Planul UE a fost adoptat recent, pe 3 decembrie 2024. Este o actualizare a unui alt program din 2009, care face parte din „Planul european de combatere a cancerului”.

La finalul lunii decembrie, Frank Vandenbroucke, ministrul belgian al Sănătății a declarat că țigările electronice de unică folosință sunt o amenințare pentru sănătate, întrucât sunt o modalitate ușoară pentru tineri de a fi atrași de fumat, a explicat el în Associated Press

„Nicotina te face dependent”

„Țigările electronice de unică folosință sunt un produs nou conceput pur și simplu pentru a atrage noi consumatori. Țigările electronice conțin adesea nicotină, iar nicotina te face dependent. Nicotina este dăunătoare pentru sănătatea ta”, a declarat Frank Vandenbroucke, citat de AP.

Ministrul Vandenbroucke a solicitat Comisiei Europene „să prezinte acum noi inițiative pentru a actualiza și moderniza legislația privind tutunul”.

În Belgia, fumatul era deja interzis în locuri publice, precum locurile de joacă, terenurile de sport, grădini zoologice, parcuri tematice, conform The Guardian. De asemenea, la măsura „anti-fumat” se va adăuga, de la 1 aprilie, legislația de a nu fi vândute produse din tutun în supermarketuri mai mari de 400 de metri pătrați, În plus, nu vor putea fi expuse în punctele de vânzare.

Vape-urile, interzise minorilor în România, din 2024, inclusiv pe online

În România, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege în martie 2024 care interzice vânzarea către minori, a tuturor produselor care conțin tutun. Aceasta include țigaretele electronice, sticluțele de reîncărcare a lichidului pentru vape-uri și dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Pentru comercianți, angajații magazinelor sunt obligați să ceară clienților un act de identitate pentru a verifica vârsta acestora de peste 18 ani.

Retailerii online nu au voie să livreze comenzi care conțin produse din tutun către puncte de ridicare, precum easybox-uri sau lockere. Dacă aceste produse sunt vândute prin servicii de curierat, pachetul trebuie să aibă o eticheta vizibilă cu textul: „Atenție! Acest pachet conține produse din tutun și/sau produse care conțin nicotină. Vă rugăm să verificați vârsta clientului”.

Minorii nu mai pot cumpăra țigarete electronice din automate stradale, acolo unde produsele erau vândute și prin astfel de tonomate.

Vape-urile și țigaretele electronice, oprite în școli

Încă din primăvara anului trecut, fumatul, inclusiv vape-urile și produsele din tutun încălzit, au fost interzise în toate instituțiile de învățământ din țară. Totuși, nu există o legislație care să interzică vânzarea acestor produse în apropierea locurilor frecventate de copii.

În România, 16% dintre adolescenții cu vârste mai mari de 14 ani au vapat măcar o dată, conform unui studiu publicat de Salvați Copiii la finalul lunii iulie 2024. 1 din 10 copii spune că a fumat sau vapat în ultima săptămână a perioadei în care a fost realizat studiul.

În prezent, vape-urile și țigaretele electronice sunt disponibile peste tot pe piața românească: în magazine alimentare, supermarketuri mari, benzinării, automate, magazine specializate în tutun și chiar chioșcuri din apropierea școlilor.

Medicul Beatrice Mahler, fost manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, a povestit pentru HotNews.ro că dispozitivele ar trebui comercializate doar în magazine special dedicate, care să nu aibă reclamă: „Este o agresiune continuă, care chiar dacă nu are un mesaj verbal, subliminal, copiii având aceste mesaje zilnic în mediul lor de viață ajung să le considere normale. Limitarea extrem de drastică la acces este cea mai eficientă soluție”.

Ce soluții pentru limitarea fumatului pentru tineri poate aplica România și cum e în alte țări din Europa, continuarea pe HotNews, zilele următoare.

Proiectul PULSE este o inițiativă europeană de promovare a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, co-finanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia prin acordul de grant LC-02772862. HotNews.ro colaborează în cadrul proiectului cu alte publicații prestigioase din Europa: Delfi (Lituania), Deník Referendum (Cehia), cel mai mare ziar austriac Der Standard (Austria), unele dintre cele mai mari publicații din Grecia – EFSYN, El Confidencial – Spania, cel mai mare ziar polonez Gazeta Wyborcza, cel mai vechi site analitic și informațional bulgar Mediapool, una dintre cele mai mari publicații independente maghiare HVG și ziar italian cu profil economic Il Sole 24 Ore, una dintre cele mai vechi și puternice publicații din Peninsulă.

Trei organizații media transnaționale de renume – OBCT (Italia), N-ost (Germania) și Voxeurop (Franța) vor coordona activitățile proiectului.

INTERVIURILE HotNews.ro