România nu va participa la reuniunea convocată de Macron la Paris, a anunțat Cristian Diaconescu. Cum motivează absența țării noastre de la discuțiile despre „securitatea europeană”

Cristian Diaconescu, numit recent consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională, a declarat, duminică seară, pentru G4Media, că România nu va lua parte la reuniunea pe care a convocat-o președintele francez Emmanuel Macron, luni, la Paris, pentru discuții despre „securitatea europeană”. Declarația sa vine la scurt timp după ce ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a afirmat că țara noastră are toate argumentele pentru a lua parte la tratativele despre încheierea războiului din Ucraina.
Într-o declarație pentru G4Media, consilierul președintelui Ilie Bolojan a menționat că Administrația Prezidențială a României este într-un contact permanent cu partenerii europeni pentru a fi informați în legătură cu discuțiile în curs, dar și pentru a prezenta poziția României. Discuțiile de la Paris, a continuat Cristian Diaconescu, sunt informale.
Întrebat de Libertatea de ce nu participă și România, el a explicat: „Ca și reuniunile regionale, la un moment dat ține de inițiativa statului gazdă care are un dialog și, evident, după aceea extinde într-o formă pe care o consideră împreună cu partenerii o astfel de invitație”.
Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, a spus că la reuniunea de la Paris vor fi reprezentate Franța, Germania, Polonia, Spania, Italia, Danemarca și Marea Britanie.
„Temele de discuție nu vor fi legate de securitatea și stabilitatea Flancului Estic – Regiunea Mării Negre și, foarte important, nu se va lua nicio decizie, dar pot să vă asigur că la această reuniune va exista un follow up care ne va include și pe noi”, a adăugat el.
Ulterior, Cristian Diaconescu a reluat afirmațiile într-o intervenție la Digi24, afirmând că „la Paris nu se iau decizii care să se refere la securitatea, stabilitatea regională, flacul estic, România în special”.
„Din câte am înţeles, va fi o discuţie în ceea ce priveşte capacităţile defensive europene asigurate în favoarea Ucrainei care să se constituie în garanţii de securitate credibile. Iar pe de altă parte, un plan prin care Ucraina să obţină automat aderarea la NATO dacă acordul de încetare a focului ce urmează să se stabilească într-o formă cât mai rapidă este încălcat de Rusia”, a mai explicat Cristian Diaconescu.
„A fost o străduință în ultimele două zile”
Consilierul prezidențial a sugerat că oficialii români au făcut – fără succes – eforturi pentru ca România să poată participa și ea la evenimentul din capitala Franței.
„A fost o străduință în ultimele două zile, că am văzut emoția publică și este normală, dar este complicat”, a mai declarat Cristian Diaconescu.
Anterior precizărilor făcute de Cristian Diaconescu, ministrul Emil Hurezeanu al Afacerilor Externe a declarat că România vrea să participe atât la discuțiile de pace, cât și la reconstrucția Ucrainei, precum și că țara noastră are toate argumentele în acest sens.
Șeful diplomației franceze a anunțat că președintele Macron va găzdui o ședință de urgență cu „principalele țări europene”, luni, la Paris.
Anunțul a fost făcut în contextul în care oficialii din SUA și Rusia au convenit să se întâlnească în Arabia Saudită pentru începerea discuțiilor privind încheierea războiului din Ucraina, dar nu i-au invitat nici pe liderii europeni și nici pe reprezentanții Ucrainei. Șeful diplomației americane a susținut, duminică, că europenii și ucrainenii vor fi chemați la negocieri atunci când acestea vor începe în adevăratul sens al cuvântului.