Sari direct la conținut

Belgia: Revenirea epidemiei depăşeşte previziunile „cele mai pesimiste” – spune premierul / Reuniune de urgenţă pentru noi măsuri

HotNews.ro
Alexander De Croo, Foto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia
Alexander De Croo, Foto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Creşterea numărului de cazuri de Covid-19 şi de spitalizări în Belgia este „superioară celor mai pesimiste curbe” previzionate săptămâna trecută de experţii ştiinţifici, a afirmat joi prim-ministrul Alexander De Croo.

El îi va reuni de urgenţă vineri dimineaţă pe şefii entităţilor federale pentru a decide noi măsuri. „Ultimele date colectate arată că situaţia epidemiologică s-a deteriorat considerabil în ultimele zile”, a afirmat De Croo într-un comunicat, conform Agerpres.

Luni, institutul de sănătate publică Sciensano a raportat un record de infectări zilnice, 23.621, după cel de 22.221 de cazuri consemnate la 27 octombrie 2020, în timpul celui de-al doilea val al epidemiei.

În ultima săptămână, media a fost de peste 16.000 de noi infectări pe zi, la o populaţie de 11,5 milioane de locuitori.

Curba este exponenţială după platoul menţinut pe toată perioada verii până la începutul lunii octombrie, când nivelul nu depăşea 2.500 de infectări noi pe zi.

Este nevoie acum de noi măsuri pentru „a scădea presiunea pe sistemul de sănătate”, a subliniat premierul.

De Croo a mai dat asigurări că autorităţile vor să accelereze vaccinarea (75% din populaţie este vaccinată cu schema completă) şi mai ales administrarea dozei booster, pe care au primit-o până acum doar 1,2 milioane de belgieni.

Decizia de a convoca o nouă reuniune de urgenţă a fost luată după ce De Croo a discutat cu omologii săi olandez Mark Rutte şi luxemburghez Xavier Bettel.

Ea intervine la mai puţin de zece zile după ce precedenta se limitase să impună telemunca patru zile pe săptămână şi să extindă purtarea măştii şi folosirea certificatului verde.

La finalul reuniunii din 17 noiembrie, liderii belgieni conveniseră să se întrunească din nou în ianuarie pentru o evaluare a măsurilor. Mai mulţi experţi au considerat atunci că măsurile sunt insuficiente şi au cerut restricţii suplimentare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro