Sari direct la conținut

Beneficiile sistemului chirurgical da Vinci prezentate la primul simpozion de chirurgie robotica

HotNews.ro

Primul simpozion national de chirurgie robotica din Romania are loc in perioada 11-12 iunie, la Hotel Novotel Bucuresti, organizat sub egida Academiei de Stiinte Medicale – Sectia Chirurgie Clinica. Principalele subiecte abordate sunt indicatiile si aplicatiile chirugiei robotice in chirurgia generala, urologie, ginecologie si oncologie fiecare dintre vorbitori urmand sa prezinte cazuistica si rezultatele programelor de chirurgie robotica.

„Suntem onorati sa organizam acest simpozion si sa avem alaturi de noi colegi din tara si din strainatate care vor prezenta experienta lor cu aceasta tehnologie relativ noua, chirurgia robotica. Dorim ca aceasta manifestare stiintifica sa ofere participantilor un cadru adecvat si un bun prilej pentru schimbul de informatii profesionale in acest domeniu de viitor al medicinei”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Simpozionului si Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Printre vorbitori se numara reprezentanti ai lumii medicale din Romania, precum Prof. Dr. Irinel Popescu, coordonatorul programului de chirurgie robotica din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Prof. Dr. Mircea Beuran-Spitalul de Urgenta Floreasca si Prof. Dr. Mihai Lucan Directorul Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj. De asemenea, vor participa si invitati speciali din regiune si anume Prof. Dr. Grigor Gortchev, Universitatea de Medicina din Plevna, Bulgaria, Dr. Vasilis Poulakis, Athens Medical Center-Doctor’s Hospital, Atena, membri ai Academiei de Stiinte Medicale si precum si reputati chirurgi din centrele universitare din tara.

Principalele subiecte abordate vor fi indicatiile si aplicatiile chirugiei robotice in chirurgia generala, urologie, ginecologie si oncologie fiecare dintre vorbitori urmand sa prezinte cazuistica si rezultatele programelor de chirurgie robotica.

Sistemul chirurgical da Vinci

Sistemul chirurgical da Vinci este o platforma robotica sofisticata proiectata pentru a permite operatii chirurgicale complexe utilizand o abordare minim invaziva.

Sistemul consta intr-o consola ergonomica pentru chirurg, un cart cu patru brate robotice interactive pentru pacient, un sistem performant de vizualizare 3D de inalta rezolutie si instrumente articulate specifice EndoWrist. Sustinut de cea mai avansata tehnologie robotica, sistemul da Vinci este conceput sa transforme, sa filtreze si sa transmita impecabil miscarile mainii chirurgului in miscari si mai precise ale instrumentelor EndoWrist. Rezultatul final este o interfata intuitiva cu capacitati chirurgicale de inalta performanta, in prezent inregistrandu-se pe plan mondial o adevarata explozie de interventii chirurgicale in chirurgie generala, urologie, ginecologie si chirurgie toracica.

Caracteristicile principale ale sistemului chirurgical da Vinci includ:

  • miscare Intuitiva
  • vedere 3D de inalta rezolutie
  • instrumente articulate tip EndoWrist

Miscarea Intuitiva se refera la interfata sistemului, care permite chirurgiei cu da Vinci sa arate si sa se simta ca si chirurgia traditionala „deschisa”. Dar aici este locul unde se opresc asemanarile.

Sistemul de viziualizare 3D stereo de inalta rezolutie este conceput pentru a furniza chirurgului o experienta de imersie. Contrar abordarilor clasice, anatomia apare mult marita, in culori si profunzime naturale. Pentru a executa o procedura, chirurgul utilizeaza butoanele de control principale ale consolei pentru a manevra cele trei/patru brate robotice de pe cartul pacientului, care tin ferm instrumentele EndoWrist patentate si camera endoscopica de inalta rezolutie.

Designul bratului articulat al instrumentelor EndoWirst depaseste posibilitatile naturale de miscare ale mainii umane; transformarea miscarii si reducerea tremurului mainii rafineaza si mai mult miscarile chirurgului. O caracteristica finala a sistemului da Vinci este designul pentru siguranta in caz de eroare, incorporand caracteristici redundante de siguranta concepute pentru a minimiza posibilitatile de erori umane comparativ cu abordarile clasice.

Sistemul da Vinci reprezinta o imbunatatire fata de laparoscopia conventionala, in care chirurgul opereaza stand in picioare, utilizand instrumente lungi pe care le tine in mana, fara articulatii. In laparoscopia conventionala chirurgul trebuie sa se uite in sus si departe de instrumente, la un monitor video 2D, pentru a vedea tinta anatomica. Chirurgul depinde de asemenea de un asistent pentru a pozitiona corect camera. In contrast, designul ergonomic al sistemului da Vinci permite chirurgului sa opereze dintr-o pozitie asezata, confortabila, la consola, cu ochii si mainile aliniate cu instrumentele. Pentru a misca instrumentele sau a repozitiona camera, chirurgul pur si simplu isi misca mainile.

Oferind chirurgilor o vizualizare superioara, dexteritate sporita, precizie imbunatatita si confort ergonomic, sistemul chirurgical da Vinci face posibil pentru mai multi chirurgi efectuarea de proceduri minim invazive care implica disectii complexe sau reconstructii. In final aceasta ridica standardul de ingrijire pentru chirurgie complexa, avand ca rezultat numeroase beneficii potentiale pentru pacient.

Pentru pacient, o procedura cu da Vinci poate oferi toate beneficiile potentiale ale unei proceduri minim invazive:

  • mai putina durere
  • mai putin sange pierdut
  • nevoie redusa de transfuzii sanguine

Mai mult, sistemul da Vinci permite reducerea spitalizarii, o recuperare mai rapida si o revenire rapida la activitatile zilnice obisnuite.

Studiile clinice sugereaza de asemenea ca sistemul da Vinci ajuta chirurgii la obtinerea unor rezultate mai bune decat permit tehnicile conventionale – de exemplu, un control mai bun al cancerului si o incidenta mai redusa a impotentei si incontinentei in prostatectomia cu da Vinci.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro