Sari direct la conținut

Bilant amar pentru candidatii romani la alegerile din Italia

HotNews.ro

La doua zile dupa inchiderea urnelor la alegerile administrative din Italia, romanii pot face bilantul amar al participarii lor electorale. La Roma, Ramona Badescu a obtinut 54 de voturi, Gabriel Ionut Rusu a primit 766 voturi, fiind al 8-lea pe lista lui din 60 de candidati, in timp ce, la Viterbo, Gabriela Violeta Vidussoni a fost votata de 19 alegatori.

HotNews.ro a urmarit pe parcursul zilei de 16 aprilie numaratoarea voturilor pentru opt candidati romani la functia de consilieri in primariile din Italia. Incepand cu Gabriel Rusu, candidat la consiliul primariei din Roma ( 676 preferinte la ora 22,00 locala), numarul voturilor a scazut pana la zero – Dumitru Ilinca (Treviso). Potrivit criteriilor pentru desemnarea consilierilor, nici unul dintre candidatii romani nu va intruni numarul necesar de voturi pentru a fi ales. Desi s-au confruntat cu indiferenta autoritatilor romane si italiene in a-i mobiliza la vot pe conationalii nostri, climatul ostil al opiniei publice italiene si, nu in ultimul rand, comoditatea compatriotilor, candidatii perdanti afiseaza un optimism incurabil. Iata cateva dintre declaratiile lor.

Florica Lupasteanu: “Am fost votata mai mult de italieni”

La Ivrea, oras de 23 000 de locuitori lângã Torino, unde comunitatea de români este foarte consistentã, o romanca si-a depus cu sperante candidatura. Este vorba de Florica Lupasteanu, prezenta ca independent pe listele Partidului Democrat. Contactata de HotNews.ro, ea ne-a declarat cu amaraciune in glas: ”la ora 21 am o sedinta la Partid pentru a afla mai multe detalii. Ieri, la ora 23, se stia doar ca la Ivrea se va merge la balotaj. Dar nu am sperante in obtinerea unui post de consilier. Romanii inscrisi pe listele electorale erau doar 112, din 616 cu drept de vot. Asa gandeste o parte din romani din Italia. Ne batem cu pumnii in piept ca nu avem drepturi, dar cand le avem, nu stim sa profitam de ele si sa le folosim. Cred ca am fost votata mai mult de italieni decat de romani” .

Florica Lupasteanu, nascuta la Satu Mare, a trait si a lucrat in Romania in orasul Radauti. In Italia este presedinta Asociatiei ACERIC, asociatie care promoveaza cultura romaneasca in zona Torino. Ea a promovat si in mod oficial drepturile romanilor, fiind consilier adjunct pe probleme de imigratie in orasul unde locuieste.

La Brescia, 153 de voturi pentru o romanca pe listele lui Berlusconi

Mai multe voturi a obtinut Luminita Lupasan, 32 de ani, candidata la Brescia, oras cu 190 000 de locuitori. Ea a ales sa sustina partidul Popolo della Libertà, condus de premierul desemnat, Silvio Berlusconi. Luminita Lupasan a obtinut 153 de voturi, adica 0,47 % din totalul voturilor exprimate.

De profesie tehnician dentar, Luminta Lupasan e originara din Sighisoara si e stabilita in Peninsula din 2000, fiind casatorita cu un cetatean italian. Una din temele principale ale campaniei electorale a fost desfiintarea taberelor de nomazi, numite “ghetouri care trebuie inchise”.

Daniel Bostaca, din San Cesareo: “Voi candida la urmatoarele alegeri, dar ca italian”

Un alt candidat roman care a pierdut sansa de a fi ales consilier este Daniel Toma Bostaca, presedintele Asociatiei Romania, originar din Brasov. El a candidat in micul oras San Cesareo din apropierea Romei.

Daniel Bostaca declarat pentru HotNews.ro ca sansele de victorie pentru el sunt minime. “La San Cesareo este o situatie nemaintalnita. Inca nu se stie cine si cate voturi a obtinut. Romanii in plus au fost dezinformati cu privire la inscrierea pe listele electorale. Initial s-a spus ca ei se pot inregistra pana pe 4 martie, dar cu o zi inainte de alegeri li s-a spus ca pot face inscrierea insclusiv duminica, in ziua scrutinului. Erau inscrisi doar circa 160 de romani, din cei peste 800 cu drept de vot, adica cei care au resedinta sau au depus cererea de resedinta. Dar romanii reprezentau oricum o posibila forta electorala. San Cesareo are 11 000 de locuitori, dintre care circa 6000 cu drept de vot. Dar in oras traiesc peste 1500 de romani. Eu am pierdut aceste alegeri, dar ma pregatesc pentru urmatoarele. Am depus deja cererea de cetatenie, deci sper sa pot participa si la alegerile viitoare la nivel regional. Daca nu, vom sustine romanii care au obtinut deja cetatenia italiana.”

Slabe sanse de victorie are si candidatul roman de la Tivoli, Georgel Matei, originar din Focsani si presedintele Asociatiei Tricolorul. Partidul cu care si-a prezentat candidatura, Stanga Curcubeu (Sinistra l’Arcobaleno), este considerat formatiunea care a inregistrat cel mai mare esec in cursul alegerilor 2008. Matei a obtinut doar 94 de voturi, desi comunitatea de romani din Tivoli este foarte numeroasa.

Dumitru Ilinca, zero voturi la Treviso: “Pentru a apara interesele romanilor am cheltuit bani si mi-am neglijat familia si serviciul”

La Treviso, in regiunea Veneto, fief al extremei dreptei Liga Nord, candidatul roman Dumitru Ilinca n-a obtinut niciun vot, prezentandu-se intr-un oras unde nu isi avea resedinta. El ne-a declarat: “ Imi pare foarte rau de rezultat. Am fost la Treviso, am vorbit cu oamenii. Am aparat public interesele romanilor, polemizand cu reprezentantii Ligii Nordului, printre care si un politician care recomanda camera de gazare pentru imigranti. Dar mi se pare ca romanilor nu le pasa deloc de politica.. Nici autoritatilor italiene si romanesti nu le pasa de romanii imigranti. Conationalii nostri din nord estul Italiei sunt total discriminati. A lipsit informarea, romanii nu stiau ca trebuie sa se inscrie la vot.

Pentru campanie am cheltuit bani din buzunarul meu, am neglijat familia si serviciul. Nu am avut unde sa ma strecor printre ideologiile lor politice. In Italia dreapta profita de o lupta intre saraci si de frica populatiei fata de straini. Iar noi, imigrantii, suntem intre ciocan si nicovala.

Multi romani nu au gasit nici macar acea jumatate de ora necesara inscrierii. Romanii nici nu sunt stiu cat de mult au pierdut prin comoditatea sau indiferenta lor. Ce voi face? Voi candida si pentru alegerile parlamentare din 2009, incepand de pe acum o campanie de informare a romanilor.”, incheie Ilinca.

La Roma, romanii se pregatesc de balotaj

Actrita de origine romana Ramona Badescu, care a pornit drept favorita printre conationali la Roma, a obtinut doar cateva zeci de voturi, fiind a doua pe Lista Civica pentru Alemanno. Un rezultat mult mai bun l-a obtinut Gabriel Ionut Rusu, candidat pe principala lista civica de centru stanga, Lista pentru Rutelli. Nu am reusit sa luam legatura cu cei doi protagonisti la alegerile administrative pentru primaria Romei.

Gabriel Ionut Rusu a fost in cursul serii retinut intr-o sedinta, pentru a pregati urmatoarea campanie electorala: balotajul ce va avea loc peste doua saptamani intre primii doi candidati la primaria Romei, Francesco Rutelli ( PD- centru stanga) si Gianni Alemanno ( PDL- Centru dreapta).

De asemenea, inca nu se cunoaste rezultatul obtinut de cel mai tanar candidat roman la alegerile din Italia, datele electorale fiind centralizate doar partial. Este vorba de Sergiu Ocneanu, 23 ani, originar din Piatra Neamt, candidat pe un post de consilier la sectoarul VIII al Romei. De la 12 ani in Italia, el s-a prezentat pe listele Partidulul Democrat (PD), despre al carui lider, Walter Veltroni, a declarat: “ Veltroni nu i-a atacat pe romani, el a fost doar impotriva delincventilor”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro