Biserica Adventista de Ziua a Saptea acuza Biserica Ortodoxa de practici securistice din cauza monitorizarii celorlalte culte prin intermediul scolii
Biserica Adventista de Ziua a Saptea reactioneaza dupa ce profesorii de Religie din judetul Gorj au fost pusi de Inspectoratul scolar judetean sa adune date despre situatia cultelor neoprotestante in scoala si sa comunice numarul familiilor de alta credinta decat cea crestina ortodoxa. „Consideram ca ‘o buna colaborare cu celelalte culte’ (…) poate fi obtinuta prin numeroase metode, insa ‘combaterea’ si ‘monitorizarea activitatilor prozelitiste’ prin intermediul unor metode asemanatoare unor structuri de informatii nu se numara printre ele„, arata Biserica Adventista de Ziua a Saptea intr-un comunicat remis HotNews.ro.
- „Daca istoria remarca in mod negativ o colaborare a Securitatii Statului cu slujitorii Bisericii Ortodoxe in combaterea ‘prozelitismului’ altor culte, (…) consideram ca aceste momente au fost depasite”.
HotNews.ro a scris marti, 3 iunie, despre modul in care Biserica strange date, prin intermediul scolii, despre familiile care nu sunt ortodoxe. Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de Religie din Gorj, a publicat la inceputul anului pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Gorj un anunt in care le comunica profesorilor de Religie din judet sa adune date despre situatia cultelor neoprotestante in scoala, sa prezinte numarul familiilor de alta credinta decat cea crestina ortodoxa din scolile in care predau si sa dea informatii despre felul si frecventa activitatilor prozelitiste.
„Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!”, preciza inspectorul in finalul anuntului. Contactat de HotNews.ro, Vatafu a declarat ca a cerut aceste date „pentru o buna colaborare cu celelalte culte” si ca cererea de strangere de informatii „vine de la nivel central”. Detalii aici
Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Biserica Adventista de Ziua a Saptea sustine ca aceste fapte sunt discriminatorii, ilegale si anticonstitutionale. De asemenea, aceasta precizeaza ca este semnificativa mentionarea de catre domnul Stefan Cristian Vatafu a faptului ca toate datele au fost solicitate de Mitropolia Ortodoxa, „avand in vedere faptul ca profesorii de religie delegati sa stranga aceste informatii si sa ‘combata fenomenul’ sunt angajati cu avizul (binecuvantarea) chiriarhului, iar retragerea avizului (binecuvantarii) duce la incetarea de drept a contractului individual de munca”.
Citeste mai jos comunicatul Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea
„Biserica Adventista de Ziua a Saptea doreste sa isi manifeste ingrijorarea in ceea ce priveste reaparitia si tendinta de institutionalizare a unor practici discriminatorii, ilegale si anticonstitutionale, contrare directiei de modernizare a Statului Roman.
Astfel, acceptarea ca normala a solicitarii unui reprezentant al Statului Roman de colectare si monitorizare a informatiilor cu privire la „activitatile prozelitiste” pentru a fi trimise „la centru” si incurajarea implicarii „in activitatea de combatere a acestui fenomen” a profesorilor, precum si nesanctionarea imediata a oricarei abateri in acest domeniu sensibil al respectarii drepturilor omului, le consideram inacceptabile.
Utilizarea unei pozitii de autoritate oferita de functia de inspector scolar si transmiterea unei astfel de solicitari prin intermediul unei institutii a Statului Roman si utilizand spatiul virtual gestionat de o institutie a Statului Roman in beneficiul unei entitati distincte, in speta Biserica Ortodoxa Romana, consideram ca reprezinta fapte sanctionabile conform legilor in vigoare, precum si in conformitate cu regulamentele institutiilor implicate.
Consideram ca ‘o buna colaborare cu celelalte culte’, dupa cum se exprima domnul Vatafu, poate fi obtinuta prin numeroase metode, insa ‘combaterea’ si ‘monitorizarea activitatilor prozelitiste’ prin intermediul unor metode asemanatoare unor structuri de informatii nu se numara printre ele.
Daca istoria remarca in mod negativ o colaborare a Securitatii Statului cu slujitorii Bisericii Ortodoxe in combaterea ‘prozelitismului’ altor culte, colaborare soldata cu numeroase victime, ani de inchisoare si restrictii, precum si schimbari dramatice de vieti, consideram ca aceste momente au fost depasite si ca toate cele 18 culte recunoscute de Statul Roman beneficiaza de drepturi egale, avand dreptul la un tratament corect si nediscriminatoriu.
In acest sens, adresam o rugaminte publica autoritatilor statului, in spiritul respectarii Constitutiei si a Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, sa ia imediat masurile necesare pentru a repara aceasta abatere grava si sa comunice public aceste masuri.
De asemenea, solicitam reafirmarea rolul neutru al Statului Roman fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee precum si a egalitatii tuturor cultelor in fata legii si a autoritatilor publice prin:
- delimitarea fata de asemenea practici discriminatorii si ofensatoare
- consolidarea principiilor libertatii religioase prin programe si proiecte consistente de informare a cadrelor didactice in acest domeniu
- descurajarea oricarei practici, directe sau indirecte, de discriminare sau de convingere fortata a unor copii de a participa la cursurile de religie, de a-si pastra sau schimba religia.
De asemenea, ne manifestam increderea ca Biserica Ortodoxa Romana va sanctiona la randul ei un astfel de demers, aflat in mod evident in contradictie cu spiritul biblic si al iubirii fratesti, si se va abtine pe viitor de la ‘combaterea’ altor confesiuni, alegand sa se concentreze pe studierea si impartasirea adevarurilor biblice.
Biserica Adventista de Ziua a Saptea va continua sa invite reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane la manifestari dedicate promovarii Libertatii Religioase chiar daca, de cele mai multe ori, invitatiile raman neonorate la nivelul superior spre deosebire de celelalte culte ale caror lideri participa in mod activ si regulat.”
Si Ministerul Educatiei Nationale a raspuns astazi, 5 iunie, solicitarii HotNews.ro in legatura cu acest caz. „Ministerul Educatiei Nationale va solicita Inspectoratului Scolar Judetean Gorj o explicatie asupra celor sesizate. Inspectorul pentru disciplina Religie este angajat al inspectoratului scolar judetean, iar activitatea acestuia este monitorizata si evaluata de catre inspectorul scolar general din fiecare judet in baza fisei de post si a obligatiilor ce-i revin conform acestei fise”, informeaza MEN.
Amintim ca Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de Religie din Gorj, a publicat la inceputul anului pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Gorj urmatorul anunt:
Anunt ISJ Gorj
Foto: isj.gj.edu.ro
„In atentia profesorilor de Religie
Va rog ca pana la 15 februarie sa imi trimiteti situatia din unitatile de invatamant unde predati cu urmatoarele:
– situatia cultelor neoprotante in scoala,
– numarul familiilor eterodoxe din localitatea respectiva si daca acestea dispun de casa de rugaciune,
– numele pastorului
– felul si frecventa activitatilor prozelitiste (acolo unde ele exista),
– implicare preotului paroh in relatia cu scoala si in activitatea de combatere a acestui fenomen.
Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!„
Citeste si: