Bloomberg: Agitatia din Romania afecteaza previziunile pentru leu si creste costul de finantarea a datoriei
„Lupta politica dintre premierul Ponta si presedintele suspendat Traian Basescu va creste costurile de finantare a datoriei Romaniei si va agrava starea leului, a doua cea mai putin performanta moneda nationala luna aceasta, scrie revista americana de afaceri Bloomberg, citand economisti si investitori europeni.
Potrivit Bloomberg, evenimentele politice recente au starnit ingrijoarea investitorilor cu privire la angajamentul tarii fata de disciplina fiscala in 2013, ceruta la nivel international.
„Noi ne-am redus oarecum pozitionarea in Romania din cauza ultimei saptamani si suntem inca in prcesul de a lua in considerare masuri suplimentare”, a declarat Ronald Schneider din partea Raiffeisen Kapitalanlage GmbH din Viena, Acesta a adaugat ca „solutia este sa se puna capat incertitudinii si sa daca sa credem sau nu ca exista vointa din partea Guvernulului pentru a coopera cu Fondul Monetar International.
Publicatia americana aminteste ca economia Romaniei a intrat in a doua recesiune din patru ani si ca evenimentel politice din ultima saptamana au impins leul, in data de 9 iulie, pana la o minima record. Leul a scazut in iulie cu 1,6 puncte fata de euro devenind, astfel, moneda nationala cu a doua cea mai slaba performanta, fiind intrecuta doar de lira sudaneza.
„Incertitudinea politica si riscul ca aplicarea programului FMI sa fie amanata vor provoca, probabil, provocari majore perspectivelor de finantarein valuta, exacerband presiunile asupra leului si asupra creditului romanesc”, a afirmat economistul Mai Doan, din partea Bank of America Merrill Lynch, intr-o nota transmisa saptamana aceasta clientilor bancii.
Coalitia de guvernare „a demonstrat un angajament verbal puternic fata de programul cu FMI, insa nu a prezentat niciun detaliu cu privire la strategia economica si disciplina fiscala pe termen lung, care urmeaza sa fie testate”, a mai declarat Doan, citat de Bloomberg.
„Cheia pentru piete ar trebui sa fie politicile fiscale si reformele structurale realizate in ultimii trei ani. Este putin probabil ca politicile sa fie schimbate anul acesta, noi suntem ingrijorati de ce se va intampla anul viitor”, a declarat si Peter Attard Montalto, un reprezentant al conglomeratului japonez Nomura. „Suntem ingrijorati mai ales de posibilitatea relaxarii politicilor in bugetul pe 2013” care „va fi publicat inainte de alegerile din noiembrie si care va influenta probabil sansele lui Ponta” de a castiga scrutinul.