Sari direct la conținut

Bloomberg: Sansele ca Grecia sa intre in incapacitate de plata in urmatorii cinci ani sunt de 98%

HotNews.ro

Sansele ca Grecia sa intre in incapacitate de plata in urmatorii cinci ani sunt de 98%, potrivit estimarilor dealerilor de pe piata derivatelor credit default swap (CDS), in conditiile in care premierul George Papandreou nu a reusit sa convinga investitorii ca tara poate face fata crizei datoriilor suverane, transmite Bloomberg.

„Toata lumea ia in calcul intrarea in incapacitate de plata pe termen scurt si cred ca va fi un eveniment dur. Este clar ca masurile de austeritate nu functioneaza”, a declarat Peter Tchir, fondatorul fondului de investitii TF Market Advisors din New York.

Costul asigurarii contra riscului de default a unui imprumut pe cinci ani de 10 milioane de dolari catre Grecia a atins un nivel record marti, de 5,8 milioane de dolari in avans si 100.000 dolari pe an, de la 5,5 milioane de dolari in avans in data de 9 septembrie, conform datelor CMA.

Probabilitatea de intrare in incapacitate de plata a Greciei este bazata pe un model standard de estimare care presupune ca investitorii ar recupera 40% din valoarea nominala a obligatiunilor daca Atena nu reuseste sa isi indeplineasca obligatiile. CMA, care culege date de la dealeri cu privire la pretul de piata CDS-urilor, estima luni ca investitorii ar recupera 38% din valoarea nominala a obligatiunilor grecesti, ceea ce insemna ca probabilitatea ca Grecia sa intre in incapacitate de plata era de 95%.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat marti ca trebuie facut totul pentru a evita un faliment necontrolat al Greciei, politicienii incercad sa limiteze contagiunea catre alte state din zona euro.

Promisiunile premierului George Papandreou de a respecta tintele de deficit convenite cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au fost subminate de datele carea arata ca deficitul bugetar a crescut cu 22% in primele opt luni. Autoritatile de la Atena au aprobat la finele saptamanii trecute un nou plan de reducere a deficitului bugetar, insa populatia se opune unor noi masuri de austeritate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro