BNR a cotat marti francul elvetian la o noua valoare record, de 3,8269 lei
Francul elvetian a fost cotat marti de catre BNR la o valoare record, de 3,8269 lei, cu aproape 11,6 bani mai mult decat in ziua anterioara, iar pentru moneda unica paritatea a crescut cu 1,10 bani, la 4,2356 lei/euro. Deprecierea leului in fata francului vine in conditiile in care investitorii continua sa faca plasamente in monede de refugiu in dauna celor in euro, pe fondul persistentei temerilor cu privire la criza datoriilor suverane din zona euro si a temperarii cresterii economice mondiale.
BNR calculeaza cursul leu/franc in functie de cotatiile euro/franc de pe pietele internationale si leu/euro de la Bucuresti.
Leul a pierdut teren si in fata dolarului american, care a fost cotat la 2,9864 lei, comparativ cu un nivel de 2,9249 lei/dolar inregistrat in ziua anterioara. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,8609 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul de schimb afisat de BNR era de 3,7850 lei pentru 100 de yeni.
Analistii citati de Reuters spun ca francul elvetian, ca moneda de refugiu, va continua sa se aprecieze in fata principalelor valute.
„Perspectiva economica sumbra si temerile cu privire la criza datoriilor din zona euro creaza aversiune la risc, iar francul elvetian este principala moneda de refugiu”, a declarat Niels Christensen, strateg pe piete valutare la Nordea in Copenhaga.
In Elvetia, aprecierea ii loveste greu pe exportatori, iar aceasta nu e singura lor problema: economia Elvetiei se confrunta si cu pericolul supraincalzirii sectorului imobiliar.
In Europa de Est, aprecierea francului ii loveste pe cei imprumutati in aceasta moneda, cei mai afectati fiind maghiarii (ponderea imprumuturilor in CHF fiind de 34%), soldul creditelor in franci fiind in jurul a 36 miliarde CHF. Nu ei sunt cei mai indatorati in aceasta moneda din Europa, ci austriecii, ale caror credite totalizeaza 81 miliarde CHF, urmati de germani – 60 miliarde CHF si polonezi – 53 miliarde CHF. Romanii stau ceva mai bine in clasament, avand o pondere a imprumuturilor in CHF de circa 5%.