BNR: Activitatea comerciala a avansat in termeni anuali cu 11% in martie 2014, cel mai alert ritm de crestere din perioada postcriza
Activitatea comerciala a avansat in termeni anuali cu 11% in martie 2014, cel mai alert ritm de crestere din perioada postcriza, se arata in buletinul lunar publicat luni de Banca Centrala. Documentul noteaza cresteri pe linie la toti indicatorii macroeconomici importanti, precizand insa ca in unele cazuri cresterile se datoreaza unui efect statistic de baza iar in altele, unor scumpiri iminente, care au provocat achizitii consistente (cazul carburantilor).
Cele mai importante observatii din buletinul publicat luni de BNR:
- Cresterea anuala a productiei industriale s-a accelerat in luna martie pana la 10,8%. Imbunatatirea performantei industriei manufacturiere s-a datorat mai ales unui amplu efect de baza favorabil manifestat la nivelul industriei de prelucrare a hidrocarburilor, in contextul lucrarilor de revizie realizate in aceeasi perioada a anului anterior.
- Indicatorul de incredere DG ECFIN pentru sectorul prelucrator nu indica modificari importante ale asteptarilor producatorilor pentru intervalul aprilie-iunie, nivelul inregistrat fiind comparabil cu cel corespunzator lunii anterioare.
- Rata somajului inregistrat s-a redus usor in luna martie 2014, pana la 5,3%, in timp ce rata somajului BIM a stagnat la nivelul de 7,2%. In ceea ce priveste cererea de forta de munca, semnalele de ameliorare a situatiei se contureaza relativ mai clar, majorarea recenta a numarului de locuri de munca vacante antrenand, cu un anumit decalaj, inversarea tendintei descendente a dinamicii anuale a efectivului de salariati.
- Ritmul anual de crestere a castigului salarial mediu brut s-a accelerat in raport cu luna anterioara, pana la 5,6%, tendinta fiind generalizata la nivelul sectoarelor de activitate. O explicatie pentru aceasta evolutie rezida in calendarul diferit al sarbatorilor pascale, dar si in acordarea unor prime si bonusuri mai consistente in sectorul privat.
- Activitatea comerciala a avansat in termeni anuali cu aproximativ 11% in luna martie 2014, cel mai alert ritm de crestere din perioada postcriza. Aceasta performanta a fost imprimata de triplarea ratei de crestere a vanzarilor de combustibili, in perspectiva majorarii accizei la carburanti de la 1 aprilie.
- Contributii pozitive au revenit si celorlalte subgrupe, singura exceptie fiind reprezentata de bunurile IT&C, a caror contractie anuala s-a adancit. Dinamica reala a cifrei de afaceri pe acest segment s-a mentinut in plaja valorilor negative in primele trei luni ale anului, pe seama vanzarilor in scadere consemnate in cazul echipamentelor de birou, al aparatelor foto si al calculatoarelor.
- Serviciile de piata destinate populatiei si-au incetinit considerabil ritmul anual de crestere fata de luna februarie (pana la 1,7%), toate componentele inregistrand reduceri ale variatiei anuale.
- Conform datelor preliminare, in luna martie 2014 exporturile de bunuri s-au majorat cu 11,8% in termeni anuali. In schimb, dupa opt luni consecutive cu dinamici anuale de doua cifre, vanzarile aferente grupei „produse alimentare si animale vii” au stagnat, pe seama franarii probabile a exporturilor de materii prime vegetale, in timp ce incasarile industriei alimentare si-au mentinut trendul ascendent.
- Tendinta de redresare a cererii interne si cresterea alerta a exporturilor au antrenat o majorare a valorii importurilor de bunuri, dinamica acestora (9,9%) fiind insa inferioara celei a exporturilor.
- Cursul de schimb leu/euro a oscilat intr-o banda ingusta de variatie in prima parte a lunii martie, pentru ca apoi acesta sa consemneze o tendinta de scadere lenta, in conditiile in care derularea referendumului din Crimeea a fost de natura sa atenueze presiunile exercitate asupra ratelor de schimb ale monedelor din regiune de criza din Ucraina; pe ansamblul perioadei analizate, valoarea cursului mediu de schimb leu/euro a ramas aproape constanta (+0,1%).
- Ratele medii ale dobanzilor practicate de institutiile de credit in relatiile cu clientii nebancari s-au redus in luna martie. Amplitudinea ajustarii a fost relativ mai ridicata pe segmentul societatilor nefinanciare, valorile medii ale ratei dobanzii aferente creditelor noi si respectiv depozitelor noi la termen coborand cu 0,3 si respectiv 0,59 puncte procentuale (pana la 7,23, respectiv 2,07%). Pe segmentul populatiei, randamentul mediu al depozitelor noi la termen a continuat sa scada usor (-0,10 puncte procentuale, pana la 3,47%), costul mediu cu dobanda aferent creditelor noi (8,79%) fi ind, la randul lui, marginal inferior celui din luna precedenta (-0,07 puncte procentuale).
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro