Sari direct la conținut

BNR pune frina creditarii: doar veniturile declarate la Fisc se iau in calcul, iar bancile vor fi obligate sa faca analize de stress

HotNews.ro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) incearca sa puna inca o frina creditarii, propunind un proiect de regulament care va inaspri conditiile in care institutiile de creditare pot acorda credite persoanelor fizice. Astfel, BNR propune ca bancile si celelalte institutii financiare nebancare sa calculeze gradul de indatorare la credite pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc in anul anterior, si nu doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente justificative, asa cum se intimpla in prezent.

Potrivit aceluiasi proiect al BNR, bancile ar putea lua in calcul venituri care depasesc cu mai mult de 20% veniturile declarate la Fisc in anul anterior numai daca clientii pot dovedi ca acestea au „caracter de continuitate”.

„Dispozitiile nu se aplica in cazul veniturilor exceptate de lege de la obligatia de plata a contributiilor fiscale”, se mai arata in proiectul BNR.

Aceasta masura administrativa a BNR a fost precedata de cresteri succesive ale dobinzii-cheie, pe fondul cresterii inflatiei.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei a majorat in iunie, pentru a sasea oara consecutiv in ultimele noua luni, dobanda de politica monetara, cu 0,25% , pana la 10%. Dobanda-cheie a ajuns, astfel, la cel mai ridicat nivel din august 2005 pana in prezent.

Analize de stress

In plus, Banca Nationala mai introduce un element care sa ingreuneze acordarea de credite: analiza de tip „stress test” pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile.

Aceste analize se vor realiza pe baza informatiilor aferente unei perioade de minimum 18 luni anterior datei evaluarii, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale, inclusiv in cazul creditelor indexate, si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile, practicat de banca in aceasta perioada.

Potrivit site-ului BNR, proiectul este in dezbatere publica pina la 16 iulie. Bancile si celelalte institutii financiare vor fi obligate sa puna in aplicare noile prevederi in cel mult 45 de zile de la intrarea in vigoare.

Dupa avertismente, BNR trece la masuri dure

Noile propuneri ale BNR au ca scop incetinirea creditarii, in conditiile in care guvernatorul Mugur Isarescu a atras atentia tot mai des ca bancile acorda prea usor credite catre populatie.

Bancile comerciale si Banca Centrala au viziuni diferite fata de riscurile creditarii pentru ca scopurile lor difera, declara Isarescu in urma cu doua saptamini. „Le transmitem bancilor comerciale ca trebuie sa termine cu creditele date cu buletinul si sa le explice clientilor riscurile la care se supun daca iau credite in valuta. Dincolo de reclamele la TV, care sunt sigur ca se vor imputina si care reprezinta doar partea placuta a creditarii, bancile isi urmaresc scopul de a obtine profit”, a explicat Isarescu.

* Citeste si: Viteza de crestere a creditelor este excesiv de inalta si riscanta

Inflatia creste la nivel record, piata asteapta inasprirea creditarii

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro