Mpox nu este noul COVID, asigură OMS Europa
Boala infecțioasă mpox, indiferent dacă este vorba de noua tulpină sau cea anterioară, nu este noul COVID, a declarat marți Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de Reuters.
„Putem și trebuie să combatem mpox împreună”, a declarat Kluge într-o conferință de presă.
„Așadar, vom alege să implementăm sistemele pentru controlarea și eliminarea mpox la nivel global? Sau vom intra într-un alt ciclu de panică și neglijență?”, a întrebat el retoric.
„Cum răspundem acum și în anii care vor urma va fi un test critic pentru Europa și restul lumii”, a adăugat Hans Kluge.
Comentariile sale vin la aproape o săptămână după ce OMS a declarat epidemie de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă.
Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.
Pe 11 iulie, OMS a avertizat în legătură cu pericolul pe care mpox îl reprezintă pentru sănătatea mondială, exprimându-şi îngrijorarea în ceea ce priveşte o nouă tulpină cu o mortalitate mai ridicată, care se răspândeşte în Republica Democrată Congo.
Ulterior, Burundi, Coasta de Fildeş, Kenya, Rwanda şi Uganda au anunţat că au depistat mai multe cazuri de mpox. RDC în schimb a raportat peste 11.000 de cazuri și sute de decese.
La doar o zi după ce OMS a activat cel mai ridicat nivel de alertă din cauza mpox, Suedia a devenit prima țară europeană care a raportat un caz de infecție virală cu noua tulpină a bolii.
Și cazul de infectare cu noua tulpină a mpox în Europa a provenit de la un focar din Africa
Persoana la care a fost depistat virusul s-a infectat în timpul unei deplasări într-o zonă din Africa unde se înregistrează un focar major de boală provocat de noua tulpină mpox, a declarat Olivia Wigzell, director general al Agenției suedeze de Sănătate Publică, conform Reuters.
„Am avut confirmarea că în Suedia avem un caz de mpox, din varianta mai periculoasă, clada I. Este primul cauzat de clada I care a fost diagnosticat în afara continentului african. Persoana afectată a fost infectată în timpul unei șederi într-o zonă din Africa unde există un focar major de mpox”, a declarat pe 15 august ministrul suedez al Sănătății, Jakob Forssmed.
Hans Kluge a declarat marți că atenția pe care a atras-o acum clada 1 a bolii vine de asemenea cu oportunitatea de a aloca resurse suplimentare și pentru tulpina anterioară, clada 2, pentru a îmbunătăți recomandările legate de sănătate și monitorizarea răspândirii mpox.
El a precizat că în prezent OMS Europa înregistrează aproximativ 100 de noi infecții cu clada 2 a mpox în fiecare lună. Kluge nu a oferit detalii cu privire la țările care depistează cele mai multe cazuri.
Biroul OMS pentru Europa nu este responsabil doar de țările europene, ci și de cele din Caucaz și unele din Asia Centrală, precum Tadjikistan sau Uzbekistan.