Sari direct la conținut

Bogdan Aurescu despre scutul american antiracheta: Ne dorim ca negocierile noastre sa progreseze cat mai repede

HotNews.ro

Negocierile romano-americane privind amplasarea scutului american antiracheta cuprind in acest moment aspecte de organizare a acestora- intalniri bilaterale la interval de doua luni, dar si aspecte de fond ale cadrului juridic al acordului si evaluari ale cadrului politic de securitate, ce face posibil acest proiect, a spus joi Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, seful delegatiei de negociere a partii romane.

El nu a putut da nici un detaliu asupra amplasarii interceptorilor, argumentand ca in acest moment se dicuta aceste lucruri, dar a subliniat ca partea romana isi doreste un progres accelerat al discutiilor.

Aurescu a precizat ca pentru acest moment al proiectului romano-american echipa de negociere s-a pregatit foarte serios, grupul interministerial avand 20 de intalniri. Secretarul de stat roman i-a multumit lui Ellen Tauscher, subsecretarul de stat american seful echipei de negociere a SUA pentru „caracterul deschis si extrem de substantial al discututiilor avute”.

Aurescu a mai spus ca in cadrul intalnirii de astazi s-a discutat si ideea conexiunii proiectului american cu cel al scutului antiracheta al NATO si ca in perioada urmatoare cele doua parti vor coopera strans pentru a facilita o decizie colectiva la summitul NATO de la Lisabona.

La randul ei, Ellen Tauscher, subsecretarul de stat american a spus ca asteapta cu nerabdare sa colaboreze cu omologii romani pentru a spori securitatea Europei si a consolida puternicul parteneriat cu Romania.

„Alianta noastra este una puternica si sunt increzatoare ca va continua sa se dezvolte pe masura ce vom face eforturi pentru a ne realiza scopul comun, acela de a asigura libertatea si prosperitatea lumii”, a spus Ellen Tauscher.

Subsecretarul de stat american a vizitat in urma cu o zi Moscova, dar a refuzat sa precizeze daca a discutat despre scutul antiracheta cu autoritatile ruse.

De altfel, secretarul de stat american nu a vrut sa raspunda niciunei intrebari adresate de jurnalistii romani, intrand inapoi in sala negocierilor. In schimb, Bogdan Aurescu a spus referitor la stabilirea locatiilor ca se lucreaza in continuare la acest aspect si ca se discuta un numar de parametri. El nu a putut da un interval de timp in care astfel de informatii vor fi stabilite, aratand din nou ca negocierile au componente juridice si tehnice si precizand ca nu exista un termen stabilit pentru acestea, dar ca partea romana isi doreste sa progreseze cat mai repede.

CSAT a aprobat, in 4 februarie 2010, acceptarea invitatiei din partea partii americane de a participa la noul proiect de scut antiracheta in Europa. Scutul american antiracheta va fi implementat in patru etape si presupune, pentru Romania, gazduirea de interceptori terestri, respectiv rachete de interceptare SM-3 (standard missile) tip Block 1B, care vor deveni operationale din 2015. Romania nu va gazdui baze radar, nu va cumpara rachete interceptoare SM-3 si nu va plati pentru instalarea sau amenajarea locatiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro