Bogdan Aurescu, discuție telefonică cu președintele Băncii de Import-Export a Statelor Unite: România susține cu prioritate realizarea proiectelor căii ferate Constanța – Gdansk (Rail2Sea) și a conexiunii rutiere Via Carpathia
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a afirmat vineri, în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele Băncii de Import-Export a Statelor Unite, că România susține cu prioritate realizarea proiectelor căii ferate Constanța – Gdansk (Rail2Sea) și a conexiunii rutiere Via Carpathia.
Aceste proiecte vor avea un „impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii”, a afirmat Aurescu, care a notat totodată „relevanța” acestora din perspectiva asigurării mobilității militare, între Nordul și Sudul Flancului Estic al NATO.
Potrivit unui comunicat al MAE, șeful diplomației române a pledat pentru implicarea concretă a EXIM SUA în susținerea financiară a acestor proiecte, cu obiectivul consolidării prezenței economice a SUA în țara noastră și în regiune.
În cadrul discuțiilor cu Kimberly A. Reed, președintele Băncii de Import-Export a Statelor Unite (EXIM SUA), Bogdan Aurescu a evidențiat eforturile României privind întărirea conectivității dintre nordul și sudul Europei Centrale, inclusiv prin intermediul Inițiativei celor Trei Mări.
Discuția a mai vizat pașii concreți ca urmare a semnării, în luna octombrie 2020, la Washington, a unui Memorandum de Înțelegere între Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și EXIM SUA pentru identificarea de posibilități de finanțare pentru proiecte în domeniul energiei și al infrastructurii în România.
Ministrul Bogdan Aurescu a adresat președintelui EXIM SUA invitația pentru o vizită în România pentru a discuta cu instituțiile de resort modalități concrete de punere în aplicare a Memorandumului amintit și a obiectivului întăririi prezenței economice americane în România, invitație acceptată de acesta.
Tot vineri, Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică cu consilierul pentru securitate națională al Președintelui SUA, Robert O’Brien.
„Consilierul pentru securitate națională O’Brien a mulțumit la rândul său pentru cooperarea cu autoritățile de la București și apreciat poziția României de aliat ferm, constant și predictibil al SUA. A arătat că Parteneriatul Strategic cu România este esențial pentru Statele Unite, bucurându-se de susținere bipartizană puternică în SUA, România fiind o țară cu o poziționare strategică importantă la Marea Neagră și un susținător constant al valorilor occidentale și a relației transatlantice”, arată un comunicat MAE.
Oficialul american „a exprimat apreciere pentru modul în care România abordează relațiile cu acei actori globali care nu acționează în consonanță cu sistemul de valori transatlantice”.
În cadrul discuției, Bogdan Aurescu „s-a interesat despre perspectivele procesului de tranziție din cadrul Administrației SUA” și a salutat intenția anunțată deja de SUA de a-și crește efectivele militare pe teritoriul României.
Ambasadorul O’Brien a arătat că va încuraja instituțiile financiare americane, precum Banca de Import-Export a Statelor Unite (Exim SUA) și International Development Finance Corporation (DFC), să acorde o atenție sporită proiectelor economice discutate de România cu Statele Unite, inclusiv în baza Memorandumului de Înțelegere semnat la Washington în octombrie între Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Exim SUA.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu și consilierul O’Brien au discutat despre rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din 16 noiembrie 2020. Șeful diplomației române și-a exprimat satisfacția pentru victoria clară a președintelui-ales Maia Sandu, arătând că acest rezultat evidențiază dorința cetățenilor Republicii Moldova pentru un parcurs democratic și european, bazat pe respectul pentru statul de drept și instituții performante, în serviciul tuturor cetățenilor. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a reiterat susținerea fermă a României pentru efortul de reformă reală, în spirit european, pe care și-l propune noul Președinte al Republicii Moldova și a evidențiat importanța ca parteneri majori, precum UE și SUA, să manifeste susținere față de noua conducere democratică de la Chișinău.