BOR critica verdictele de politie politica date de CNSAS
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a acuzat marti “metoda defectuoasa de lucru”a Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii care a dat verdicte “sumare, pripite si tendentioase” in cazul unor clerici ortodocsi.
Intr-un comunicat prezentat de Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal, Sfantul Sinod a acuzat activitatea de “circ” a CNSAS si luarile de pozitie ale unor membrii ai institutiei care sunt “in vadita contradictie cu legea si principiile deontologice ale statutului de membru al Colegiului”.
Sfantul Sinod a afirmat ca “deciziile CNSAS trebuie anuntate in scris persoanelor interesate, atat celui care a cerut verificarea cat si celui care a primit verdictul si nu facute publice prin scurgere de informatii catre presa”, adaugand ca “unii prelati ortodocsi au fost amenintati prin presa inainte de a se anunta verdictul, printr-un limbaj umilitor similar cu cel al anchetatorilor de la Securitatea de altadata”.
BOR a precizat ca, in timpul dictaturii comuniste, Biserica a fost “singura institutie care nu s-a identificat cu ideologia ateista de stat ceea ce a determinat din partea regimului ateu folosirea prin intermediul fostei Securitati a unor mijloace de presiune inimaginabile” mentionand aici “fortarea la cooperare si semnarea de angajamente”.
BOR a criticat faptul ca “nu se tine seama de contextul extrem de ostil si de umilirea si santajul la care au fost supusi clericii in timpul dictaturii comuniste”, iar Colegiul a oferit “verdicte sumare, pripite si tendentioase”.
Sfantul Sinod a precizat ca CNSAS nu poate evalua “nepartinic si obiectiv activitatea clericilor ortodocsi” si a anuntat continuarea activitatii de catre Comisia de istorici ai BOR la studiul “Persecutarea si suferinta Bisericii Ortodoxe Romane in perioada dictaturii comuniste” care va lamuri “toate aspectele” legate de activitatea Bisericii in acea perioada.
Rezultatele cercetarii vor fi aduse periodic la cunostiinta credinciosilor si a opiniei publice, a anuntat BOR. In plus, rezultatele Comisiei de istorici vor fi publicate intr-un volum tiparit de Patriarhie.
Dinescu: ” Sa vina Comisia la control la CNSAS”
Mircea Dinescu afirma ca CNSAS isi vede de treaba lui.” Ciinii latra, ursul trece”, a fost comentariul lui Dinescu la auziul infiintarii Comisiei de istorici a BOR, despre care afirma ca ar fi mai bine ” sa vina la cotrol la CNSAS”, dind a intelege ca unii membri ar avea probleme de colaborationism.
Comisia nu se poate substitui CNSAS, care isi va continua activitatea de verificare a inaltilor prelati, afirma ceilalti membri ai Colegiului. Claudiu Secasiu spune ca scopurile Comisiei de istorici si ale CNSAS sunt diferite. ” Comisia nu se identifica si nu se substituie CNSAS, scopurile nu sint aceleasi. Comisia va avea un statut similar cu cea a Holocaustului sau a Comunismului”.
Dar, atrage atentia Secasiu, „ultimul cuvint in acreditarea cercetatorilor il are Colegiul CNSA”S.
” Comisia este utila pentru punerea in context a raporturilor dintre stat si biserica in perioada comunista, din acest punct de vedere, o salut”.
Regim special pentru prelati
Infiintarea Comisiei de istorici a BOR a fost decisa in luna februarie, dar pina in momentul de fata nu si-a inceput activitatea. Surse din Colegiu spun ca si pina acum au fost cercetatori care au studiat la CNSAS dosarele ierarhilor, dar ca nu a fost vorba de o activitate organizata.
Din comisie urmau sa faca parte atit tineri cercetatori, precum George Enache, Ionut Tudosie, Paul Brusawoski si Adrian Petcu
( angajat al CNSAS), dar si istorici ca Balaceanu Stolnici- care a primit verdict de politie politica si a turnat la Securitate pina in 1989 sau Razvan Theordorescu asupra caruia au planat suspiciuni, datorita faptului ca dosarul sau a fost ars.
Biserica Ortodoxa a incercat insistent sa asigure un regim separat deconspirarii preotilor, deoarece expertii din echipa speciala, chiar daca nu apartin clerului, raporteaza nu la CNSAS, ci la la Sfintul Sinod.
In vara lui 2006, CSAT a decis declasificarea si trimiterea la CNSAS a dosarelor de Securitate care au apartinut clerului, un demers salutat de o parte a ierarhilor BOR si hulit de o alta parte.
Pina in acest moment CNSAS a dat cinci verdicte de colaborare cu Securitatea unor inalti ierarhi, iar pe masa Colegiului se afla alte dosare.