Sari direct la conținut

Brexit-ul fără acord, faza exporturilor de oi: cum prezintă favorabil guvernul britanic o problemă mare pentru crescătorii de ovine

HotNews.ro
BBC, despre cum prezintă guvernul impactul Brexit, Foto: Captura BBC
BBC, despre cum prezintă guvernul impactul Brexit, Foto: Captura BBC

Modul cum autoritățile britanice încearcă să acopere, măcar în parte, impactul negativ al unui Brexit fără acord asupra sectoarelor economice reiese, din nou, dintr-o verificare BBC referitoare la exporturile galeze de carne de oaie. Dacă apar taxe europene, există piața niponă, proaspăt redeschisă care să compenseze, sugerează un înalt oficial. BBC arată că nu e nici pe departe așa.

BBC l-a întrebat pe secretarul britanic pentru Țara Galilor, Alun Cairns, ce le spune crescătorilor galezi de oi, îngrijorați că UE ar putea impune taxe mari pentru carnea de oaie și miel exportată de ei către Uniune, în cazul unui Brexit fără acord. Oficialul a răspuns indicând faptul că exportatorii britanici de carne de oaie pot exporta acum către o nouă piață, cea niponă, care tocmai s-a redeschis după o vizită a premierului japonez Shinzo Abe, la începutul anului.

BBC a verificat informația și a constatat că, deși adevărată, aceasta este departe de a reprezenta corect realitatea:

  • deschiderea pieței nipone nu este rezultatul unor negocieri comerciale pentru post-Brexit. E doar o redeschidere a pieței, după ce importurile de miel și vită au fost interzise după criza declanșată de boala vacii nebune în anii ’90.
  • Japonia nu aplică tarife importurilor de carne de miel, deci acordul este bun pentru producătorii britanici, dar…
  • Cand acordul a fost semnat în ianuarie, guvernul a evaluat că valoarea lui ar putea fi de 52 milioane de lire sterline în primii cinci ani, sau 10,4 milioane anual. Or, evaluările actuale spun că exporturile britanice către UE valorează 389 milioane de lire sterline anual. Aceasta ar însemna că respectivul acord cu Japonia ar acoperi sub 3% din valoarea actualelor exporturi către UE.
  • Marea Britanie exportă circa 40% din producția sa de carne de oaie și miel, iar UE este destinația pentru 90% dintre aceste exporturi – nicio altă combinație de țări nu ar putea înlocui, pe termen scurt, piața europeană.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro