Bruxelles-ul va dezvălui marți propunerile de reducere a prețurilor la energie / Principalele puncte
Comisia Europeană va prezenta marți propuneri mult așteptate pentru a stopa creșterea prețurilor la energie, care afectează puternic gospodăriile și companiile din UE, a anunțat miercuri comisarul pentru energie, Kadri Simson, potrivit AFP.
Pornind de la punctele deja ridicate de președintele executiv al UE, Ursula von der Leyen, și asupra cărora există un consens între cele 27 de state membre, aceste propuneri vor include o revizuire a indicelui TTF, utilizat ca referință în tranzacțiile operatorilor de gaze, a declarat Simson la sfârșitul unei reuniuni la Praga a miniștrilor europeni ai energiei.
Acest indice „nu mai este reprezentativ pentru realitatea pieței și umflă în mod artificial prețurile, trebuie să dezvoltăm o referință alternativă”, a declarat ea într-o conferință de presă.
De asemenea, vor fi dezvăluite măsuri pentru „a facilita achizițiile comune de gaz, pentru a permite UE să își folosească „greutatea” pentru a obține prețuri mai bune”, în vederea refacerii stocurilor înainte de iarna 2023.
Scopul este de a împiedica statele membre să alimenteze creșterea prețurilor prin competiție între ele.
În cele din urmă, Bruxelles va prezenta instrumente suplimentare pentru a reduce consumul de gaze și pentru a consolida solidaritatea între statele membre în beneficiul celor mai vulnerabile regiuni.
Cu toate acestea, Kadri Simson nu a promis nicio propunere privind un plafon de preț pentru importurile de gaze din UE sau un plafon temporar al tarifelor de vânzare cu ridicata a gazelor pentru producția de energie electrică, două măsuri menționate de von der Leyen într-o scrisoare adresată celor 27 săptămâna trecută.
„Propunerile noastre vor fi măsurile pentru care vom avea cel mai mare consens în rândul statelor”, a comentat ea, subliniind că discuțiile vor continua în următoarele zile pentru a încerca să găsească o majoritate în favoarea plafonării prețului la gazul pentru producția de electricitate.
Acest mecanism, aplicat deja în Spania și Portugalia și susținut de Franța, suscită încă ostilitatea țărilor reticente față de intervenția statului pe piețe, inclusiv a Germaniei.
Propunerile Comisiei vor fi examinate în cadrul unui summit al șefilor de stat și de guvern care va avea loc la 20 și 21 octombrie la Bruxelles, înainte de a fi discutate în cadrul unei alte reuniuni a miniștrilor energiei, care va avea loc la 25 octombrie la Luxemburg, înainte de o eventuală adoptare în cadrul unei reuniuni ministeriale extraordinare în noiembrie.