Sari direct la conținut

Bruxellesul cere să negocieze cu Londra sfârșitul Porții Gibraltar cu controlul "în sarcina Spaniei" în port și aeroport

HotNews.ro
Gibraltarul, o fasie de pamant detinuta de Marea Britanie in Peninsula Iberica, Foto: Flickr / Steve
Gibraltarul, o fasie de pamant detinuta de Marea Britanie in Peninsula Iberica, Foto: Flickr / Steve

Comisia Europeană are nevoie de aprobarea celor 27 pentru a negocia. Stânca va continua să se afle în afara zonei fără frontiere Schengen.

Comisia Europeană a propus ca Uniunea Europeană să negocieze cu Regatul Unit sfârșitul Porții din Gibraltar [denumirea spaniolă a graniței cu Gibraltarul – n.red.], așa cum au convenit temporar Madridul și Londra în decembrie anul trecut, deși clarifică faptul că Stânca va continua să fie în afara spațiului fără frontiere Schengen, cu controale la aeroport și porturi efectuate de către autoritățile spaniole, potrivit La Razon, citat de Rador.

Deși mandatul propus de Bruxelles de a stabili liniile roșii ale UE în negociere nu include această chestiune, Executivul comunitar a indicat la anunțarea propunerii sale că Spania și-a avansat deja intenția de a solicita agenților Frontex să exercite controlul frontierei externe. În conformitate cu principiul acordului încheiat între Madrid și Londra la 31 decembrie, Bruxelles-ul propune soluții pentru eliminarea verificărilor şi controalelor persoanelor și mărfurilor la frontiera terestră dintre Spania și Gibraltar și garantarea integrității spațiului Schengen și a pieței unice.

Obiectivul va fi eliminarea Porții, dar menținerea Gibraltarului în afara spațiului Schengen, conform mandatului de negociere, care pledează pentru controlul și supravegherea frontierelor externe din port, aeroport și apele Gibraltarului „în sarcina Spaniei”. „Polițiștii de frontieră spanioli ar avea toate competențele necesare pentru a efectua controale și supraveghere la frontieră și vor respecta obligațiile aferente, inclusiv refuzurile de intrare”, se arată în document, care indică faptul că vor trebui instalați în aceste puncte de bază ale datelor necesare inspecțiilor la frontieră.

Apără, de asemenea, competența exclusivă a Spaniei de a elibera vize pentru sejururi scurte în Gibraltar și ca acordul să specifice reguli pentru eliberarea sau reînnoirea vizelor pentru sejururi lungi. Aceasta este propunerea inițială a Comisiei Europene care trebuie aprobată de Cei 27, care pot introduce modificări la text. Odată adoptată de Consiliu, Bruxelles-ul va putea începe negocierile cu Londra, un proces despre care Spania crede că va permite să se ajungă la un acord cu Regatul Unit înainte de sfârșitul anului.

În cuvintele vicepreședintelui Comisiei, Maros Sefcovic, Bruxelles-ul își îndeplinește angajamentul cu Spania de a începe negocierile pentru un acord separat cu Regatul Unit cu privire la Gibraltar. „Este un mandat detaliat, al cărui obiectiv este să genereze consecințe pozitive pentru cei care trăiesc și lucrează pe ambele părți ale frontierei dintre Spania și Gibraltar, protejând în același timp integritatea spațiului Schengen și a pieței unice”, a susținut el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro