Bugetul Ministerului Economiei: Cheltuielile de capital vor fi reduse 98% in 2011
Bugetul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va fi redus cu 30,7% in 2011 fata de 2010. Daca in acest an, bugetul total general a fost de 2,04 miliarde de lei, anul viitor abia va atinge 1,42 miliarde de lei. Cu aceasta reducere a fost avizat bugetul Ministerului Economiei de catre Comisiile parlamentare reunite pentru Economie si Industrii. Principalele proiecte pe care le are ministerul in vedere in perioada urmatoare sunt realizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, hidrocentrala Tarnita-Lapustesti, AGRI si infiintarea companiilor mamut, Electra si Hidroenergetica.
In ciuda faptului ca aceste proiecte necesita investitii foarte mari, in bugetul Ministerului Economiei au fost prevazute cheltuieli de capital de doar 9,69 milioane de lei, fiind reduse cu 98,3% fata de 2010. „Sper ca proiectele prioritare propuse sa fie finantate chiar daca unele dintre ele sunt pentru o perioada mai lunga. Sunt importante pentru intreaga economie„, a declarat ministrul economiei, Ion Ariton, potrivit Agerpres.
In privinta investitiilor, Ministerul Economiei se bazeaza, in primul rand pe atragerea fondurilor europene. In acest sens, pentru proiecte cu finantare din fonduri nerambursabile, vor fi alocate anul viitor circa 400 de milioane de lei, fata de doar 162 milioane de lei in 2010. Fondurile europene sunt gestionate prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE). Prin acest program sunt alocate in perioada 2007-2013 peste 3 milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, diferenta fiind suportata de la bugetul de stat. Potrivit ministerului, din cauza crizei multe investitii facute prin fonduri europene au fost anulate. „Criza economica a dus la o scadere importanta a cererii agregate incepand cu sfarsitul anului 2008. Evolutia negativa a cererii, precum si vulnerabilitatea finantelor publice au dus la inrautatirea perspectivei investitionale, atat in ceea ce priveste capitalul autohton, cat si cel strain, cel putin pentru perioada 2008-2010. Multe proiecte de investitie au fost anulate, in timp ce altele au fost conservate, in asteptarea depasirii crizei„, precizeaza ministerul.
Doar proiectul de realizare a centralei hidroelectrica de acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti necesita investitii estimate la circa 1 miliard de euro. De asemenea, pentru realizarea unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda sunt necesare investitii de circa patru miliarde de euro. In privinta proiectului AGRI, prin care vor fi aduse gaze naturale catre Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania, este in curs un studiu de fezabilitate. Inca nu se cunosc costurile.
Cheltuielile totale in 2011 vor fi de 1,3 miliarde lei, in scadere cu 5,3% comparativ cu cele din 2010, din care cheltuieli de personal de 85,7 milioane lei, mai mici cu 5,2% comparativ cu cele din 2010. De asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii vor fi de 27 milioane lei, in 2011, in scadere cu 4,9% fata de cele din 2010. O alta cheltuiala care va fi redusa drastic este cea cu subventiile unde sumele alocate vor fi cu circa 43% mai mici, pana la un nivel de 268,2 milioane de lei.
Proiectele majore propuse a se finaliza in intervalul 2011-2013:
- Realizarea obiectivului de investitii Centrala hidroelectrica de acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnita-Lapustesti, ca alternativa durabila de valorificare a potentialului hidroenergetic al Romaniei, in contextul resurselor limitate de materii prime energetice si necesitatii obtinerii unei energii ieftine si care nu produc efecte de sera. Valoare estimata a investitiei: peste 1 miliard Euro
- Realizarea unui bloc energetic nou de 500 MW la Termocentrala Rovinari. Valoare estimata a investitiei: 1 miliard Euro
- Instalatie de desulfurare a gazelor de ardere de la grupul nr.4 de 150MW si CAF de 100Gcal/h si schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenusii din CET Paroseni. Valoare estimata a investitiei: peste 70 milioane Euro.
- De asemenea, se va avea in vedere initierea si realizarea obiectivelor cuprinse in memorandumul cu tema „Asigurarea de catre Compania Nationala a Uraniului SA a materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear pentru unitatile 1 – 4 Cernavoda”, si anume:
- Deschiderea pana in 2014 a zacamantului Tulghes- Grinties
- Incheierea de contracte cu parteneri din afara Romaniei pentru cumpararea de concentrate tehnice de uraniu;
- Demararea investitiilor pentru punerea in functiune pana in anul 2014 a doua uzine, una de preparare langa zacamantul Tulghes-Grinties si una de rafinare cu o capacitate de productie de 600 tone/an.