Sari direct la conținut

Bulgaria: Tanarul ales europarlamentar din intamplare nu va renunta la mandat

HotNews.ro

Tanarul bulgar Momchil Nekov (27 de ani), care a fost ales europarlamentar datorita faptului ca zeci de mii de alegatori nu au inteles corect modul in care se vota cu noul buletin la alegerile europarlamentare din Bulgaria, a anuntat joi ca nu va renunta la mandat, scrie Agerpres.

Comisia Electorala Centrala a anuntat miercuri seara rezultatele oficiale potrivit carora Nekov, complet necunoscut inainte de vot, a primit mai multe voturi decat liderul socialistilor bulgari si europeni, Serghei Stanishev.

Nekov s-a aflat la numarul 15 in lista de candidati a Partidului Socialist Bulgar si in mod normal nu avea nicio sansa sa fie ales, in conditiile in Bulgaria va avea doar 17 reprezentanti in Parlamentul European, iar Partidul Socialist nu a obtinut decat patru mandate. Sansa lui a fost ca numarul lui a coincis cu cel sub care se afla si partidul lui. Un numar de 34.000 de alegatori se pare ca nu au inteles prea bine la ce servesc cele doua numere si au bifat ambele.

Pentru prima data la aceste alegeri, in Bulgaria s-a introdus un sistem care imbina votul proportional si cel majoritar. Fiecare buletin de vot la alegerile de duminica a continut lista partidelor si candidatilor independenti. Numerele partidelor au fost inscrise intr-un patrat, iar cele ale candidatilor intr-un cerc.

Astfel, alegatorii au putut sa voteze nu numai pentru formatiunea preferata, ci si candidatii preferati de pe liste. In acest sistem, indiferent de ordinea din lista, candidatul care primeste cele mai multe voturi din toate voturile exprimate pentru partidul respectiv se claseaza pe primul loc. Singura conditie este ca respectivul candidat sa depaseasca pragul de 5% din voturi. In caz contrar se aplica ordinea stabilita preliminar. Astfel, chiar daca un candidat se afla pe ultimul loc pe lista, el poate sa-l intreaca pe cel din fruntea listei in cazul in care strange mai multe voturi decat acesta, dar nu mai putin de 5%.

Dupa tragerea la sorti, Partidul Socialist Bulgar a fost inscris pe buletinele de vot sub numarul 15. Probabil din aceasta cauza, o mare parte dintre alegatori au bifat acest numar nu numai in coloana cu patrate, dar si in cea cu cerculete, votand astfel pentru candidatul Momchil Nekov. Astfel, tanarul a strans 8,05% din totalul voturilor pentru partidul socialist, in timp ce Stanishev, care a fost si cap de lista – 6,61%.

Potrivit unor surse din partidul socialist, acesta a fost supus la presiuni din partea conducerii de partid sa renunte la mandat in favoarea jurnalistei Dostena Lavergne care a ocupat locul cinci in lista socialista si urma sa-l inlocuiasca pe Stanishev care anuntase de dinaintea alegerilor ca va renunta la mandatul de europarlamentar. Nekov a primit insa sprijinul filialei sofiote a Partidului Socialist, precum si al celei de tineret, din care face parte. El afirma pentru agentia Focus ca nu va renunta, pentru ca aceasta a fost vointa alegatorilor bulgari. El noteaza ca are un masterat in stiinte politice si in acest moment isi scrie teza de doctorat, are si doua carti, asa ca nu se crede nepregatit pentru acest post.

Alegerea lui Momchil Nekov a devenit cel mai comentat subiect in presa bulgara de dupa scrutin. Stanishev a fost ironizat de oponenti ca nu numai a pierdut in Europa fata de PPE, in Bulgaria fata de GERB, ci a fost invins si in propriul sau partid de un tanar necunoscut. Pe retelele de socializare au aparut mai multe glume legate de combinatia de numere 15-15, iar cateva mii de persoane s-au alaturat cele doua grupuri pe Facebook care il indemnau pe Momchil Nekov sa nu cedeze presiunii si sa nu renunte la mandat in favoarea „celor grei” de la partid.

Este interesant ca inca la data de 24 aprilie Nekov anunta prin profilul sau de Facebook ca numarul lui din buletin coincide cu cel al partidului si un prieten de al lui comenta: „Vei vedea cum toate babele vor confunda cele doua numere si vei ajunge europarlamentar”.

Votul majoritar l-a costat postul de europarlamentar si pe fostul comisar european Meglena Kuneva. Desi a fost cap de lista al aliantei conservatoare Blocul Reformist, Kuneva a fost inlaturata de nr. 2 de pe lista, Svetoslav Malinov. Explicatia este ca Malinov face parte din cel mai popular dintre partidele din alianta Democratii pentru o Bulgarie puternica. Inainte de campanie a existat o discutie intre partenerii din aceasta alianta privind cine trebuie sa conduca lista si prin urmare spre nemultumirea alegatorilor celui mai mare partid a fost aleasa Kuneva, deoarece partidul ei a fost singurul care primeste subventie de stat si putea finanta campania.

Alta modificare personala in delegatia europarlamentarilor bulgari a intervenit in noaptea alegerilor, cand controversatul mogul de presa Delian Peevski a anuntat ca renunta la locul de europarlamentar. Peevski, a carui nominalizare la sefia agentiei de securitate nationala a stat la baza protestelor antiguvernamentale de anul trecut, a anuntat ca a candidat la europarlamentare ca sa-si curate numele si ca isi cedeaza locul ministrei mediului Iskra Mihailova, care a ocupat locul cinci pe lista Miscarii pentru Drepturi si Libertati (a minoritatii turce). Peevski a fost pe locul doi pe aceasta lista si nu exista nicio indoiala ca va fi ales, dar potrivit unor surse citate de presa bulgara conducerea miscarii a fost avertizata de Alianta Liberalilor si Democratilor din PE ca Peevski nu este dorit ca membru al grupului parlamentar ALDE. De aceea, el a fost nevoit sa renunte la post. In aceste conditii, Mihailova se va duce la PE, ceea ce face inevitabila remanierea cabinetului premierului Plamen Oresharski. Potrivit unor analisti politici, Oresharski va folosi ocazia sa faca si alte remanieri, incercand astfel sa reduca tensiunea dupa esecul electoral al socialistilor si sa calmeze vocile care insista din nou pentru demisia guvernului.

Conform rezultatelor oficiale din alegerile in Bulgaria, cel mai mare numar de europarlamentari – sase – il are partidul conservator GERB (30,4%), socialistii (18,93%) si etnicii turci (17,27%) au cate patru, populistii (10,66%) – doi, iar Blocul Reformist (6,45%) – unul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro