Sari direct la conținut

Bulgarii au găsit o soluție pentru mega-rafinăria de la Burgas ce procesează doar petrol rusesc / Ce discută acum cu grecii

HotNews.ro
Rafinăria Lukoil din Burgas (Bulgaria), Foto: DreamsTime / Mihail Ivanov
Rafinăria Lukoil din Burgas (Bulgaria), Foto: DreamsTime / Mihail Ivanov

Grecia și Bulgaria vor să relanseze proiectul conductei petroliere care să transporte țiței din portul grec Alexandroupolis, situat la Marea Egee, către portul bulgar Burgas, situat la Marea Neagră, a declarat joi premierul grec Kyriakos Mitsotakis, transmite Reuters.

Bulgaria dorește să construiască un oleoduct transbalcanic de 300 km pentru a asigura aprovizionarea cu țiței non-rusesc pentru singura sa rafinărie de petrol de la Marea Neagră.

Este vorba de mega-rafinăria Lukoil din Burgas, cea mai mare din Balcani, pentru care Bulgaria a obţinut o scutire de la embargoul UE privind importurile de petrol pe mare din Rusia, ce procesează numai ţiţei rusesc din sortimentul Ural. Luna trecută, parlamentarii bulgari au votat o lege ce permite statului să preia, la nevoie, controlul rafinăriei deținute de compania rusă Lukoil.

După o întâlnire cu președintele bulgar Rumen Radev la Atena, Mitsotakis a declarat că oleoductul ar oferi Bulgariei surse alternative de aprovizionare și o modalitate „mai sigură, mai rapidă și mai ieftină” de a transporta țiței.

„Oleoductul Alexandroupolis-Burgas are o importanță strategică pentru țara noastră, deoarece ar oferi o oportunitate pentru o diversificare reală și livrări de petrol non-rusesc către rafinăria noastră din Burgas”, a spus Radev.

După ce Moscova a întrerupt livrările de gaz către Bulgaria în urma războiului din Ucraina, Grecia i-a oferit gaz prin singurul său terminal GNL de la Revithoussa, aflat la vest de Atena.

Extinzându-și cooperarea, Grecia și Bulgaria au convenit, de asemenea, că producătorii greci de energie vor putea stoca gaze în Bulgaria, în timp ce companiile bulgare ar putea folosi Revithoussa, a declarat Mitsotakis.

„Ambele țări vor avea acces asigurat la o infrastructură crucială pentru securitatea lor energetică”, a spus el.

(foto articol: DreamsTime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro