Burduja: Nu e corect că Țiriac plătește preț compensat la energie / Se discută liberalizarea pieței în etape, cu protejarea consumatorilor vulnerabili și a industriei
Actuala schemă de plafonare-compensare a facturilor la energie pentru toți consumatorii nu este corectă, iar de la 1 aprilie 2025, când expiră acest sistem, vor plăti prețuri compensate doar consumatorii vulnerabili și cei industriali. În plus, se discută inclusiv liberalizarea în etape a pieței. Ministrul de resort, Sebastian Burduja, spune că în ianuarie vom ști cu certitudine cine și ce preț va plăti la energie după 1 aprilie.
„Ce se întâmplă după 1 aprilie? Angajamentul foarte ferm pe care Ministerul Energiei şi Guvenul României l-au luat este că vom proteja consumatorul final, îi vom proteja pe toţi românii care nu-şi permit să-şi plătească facturile.
Este o chestiune de corectitudine în sistemul actual şi am spus-o public de foarte multe ori. Este un sistem aşa cum a putut el fi făcut. Nu e perfect. Nu mi se pare normal ca eu, membru al Guvernului, sau preşedintele ANRE, sau Ion Ţiriac, să beneficieze de preţuri compensate la energie electrică. Or acesta este sistemul astăzi, în funcţie de consum”, a spus Burduja, în conferința Energia românească post-plafonare, organizată de Profit.ro.
- „Am avut un dialog la nivel formal cu piaţa, cu celelalte instituţii ale statului – Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, INS, Comisia de Prognoză, ANAF şi mulţi alţii să vedem ce ar însemna această perioadă, după 1 aprilie.
- Urmează să formalizăm acest demers printr-un Memorandum în Guvern. Cred că săptămâna aceasta are toate şansele să fie adoptat, cel târziu săptămâna viitoare. Suntem la ultimul aviz la Ministerul Muncii”, a continuat Burduja.
Ministerul Energiei discută realizarea unui „power release program”, adică liberalizarea în etape a pieței
Potrivit ministrului, un alt aspect foarte important este protecția consumatorilor industriali, pentru că, dacă aceștia nu vor mai funcționa în continuare, populația nu va mai avea locuri de muncă, a continuat ministrul.
- „Cred într-o piață liberă și cred între-o reliberalizată etapizată, să avem o trecere liberă către un context în care piața să funcționeze și să livreze un preț corect. Una dintre variantele de lucru este „power release program” (revenirea treptată la piața liberă)”, a mai susținut Burduja.
- În ceea ce privește definiția consumatorului vulnerabil, Burduja a precizat că, așa cum arată acum legislația din acest domeniu, prea puțini consumatori ar fi incluși. „E e o variantă de lucru să umblăm la praguri să creștem numărul celor incluși, dar să ne uităm și la alte aspecte, precum situația medicală, familii monoparentale, număr de copii și alte criterii”.
Un tablou concret al pieței și al prețurilor vom avea în ianuarie.
„Avem timp să punem totul la punct astfel încât în ianuarie să știm ce va fi, iar furnizorii să aibă timp să-și modifice sistemele și consumatorii să știe la ce să se aștepte”, a mai arătat Burduja.
Claudia Griech, E.ON: Prețul la care producătorii vând energia în prezent este peste cotațiile internaționale
Pe de altă parte, reprezentanții pieței spun că termenul avansat de ministru – luna ianuarie – este prea târziu, în condițiile în care furnizorii trebuie să cumpere încă de acum energia pe care o vor livra anul viitor către consumatori.
„E foarte târziu în decembrie, ianuarie, să aflăm cum va funcționa piața după aprilie. În aceste trei luni care rămân până în aprilie nu se încheie contracte”, susține Theodor Livinschi, consultant în achiziții de energie.
La rândul său, Ionuț Dună, director general PPC Energie, consideră că este foarte important cum va fi definit consumatorul vulnerabil.
- „Astăzi, jumătate dintre clienții rezidențiali sunt considerați vulnerabili (plătesc cel mai mic tarif plafonat, 0,68 lei pe kWh – n.r.). Este clar că schema este depășită.
- Pe de altă parte, 60% dintre volumele pe care le furnizăm sunt pentru clienții care plătesc plafonul de 1,3 lei pe kWh, iar pentru aceștia prețul nu va crește.
- Avem nevoie de predictibilitate. Dacă ne uităm în factură, 50% din total sunt taxe și alte tarife pe care noi le dăm mai departe”.
La rândul său, Claudia Griech, directorul general al E.ON Energie, un alt mare furnizor din piață, a arătat că furnizorii nu pot cumpăra electricitate deocamdată, atâta vreme cât în piață există cantități foarte mici scoase la vânzare de către producători, iar prețul acestora este peste cotațiile internaționale.