E.ON România a început discuțiile pentru vânzarea businessului de furnizare a electricității și gazelor / Cine sunt companiile interesate
E.ON a demarat discuțiile privind vânzarea diviziei de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale din România cu trei companii care și-au arătat interesul până acum. Este vorba despre Romgaz, OMV Petrom și ungurii de la MVM, după cum au afirmat, pentru HotNews.ro, surse din sectorul energetic. Miza sunt cei peste 3,4 milioane de clienți rezidențiali și de business pe care îi are E.ON.
Reprezentanții companiilor nu au comentat până acum informația.
„Nu pot comenta discuții apărute pe surse. Romgaz este o companie listată la bursă”, ne-a răspuns Răzvan Popescu, directorul general al celui mai mare producător de gaze din România.
HotNews.ro a scris încă din luna martie despre interesul Romgaz de a-și extinde afacerile pe zona de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale. „Nu este exclusă nicio posibilitate”, a spus atunci Popescu, întrebat dacă analizează varianta E.ON.
OMV Petrom este producător de țiței, gaze și electricitate, dar activează și în zona de trading și furnizare.
Grupul MVM este un holding deținut de statul maghiar, cu activități în tot sectorul energetic, dar și în IT, telecomunicații, servicii financiare și de securitate. În România, compania desfășoară activități de trading și furnizare de energie, prin MVM Future Energy Technology.
De ce își vinde E.ON activitatea de furnizare a electricității și gazelor
E.ON Energie este unul dintre cei mai mari furnizori din piața de energie, cu peste 3,4 milioane de clienți casnici și de business.
Intenția companiei de a renunța la businessul din furnizare este cunoscută în piață încă de anul trecut. Reglementările din sectorul energetic din ultimii doi ani, mai exact sistemul de plafonare-compensare a facturilor, a făcut ca această activitate să nu mai fie atât de atractivă.
Facturile pentru consumatorii finali au fost plafonate, iar bugetul statului este cel care ar fi trebuit să suporte diferența față de prețul real, însă plățile s-au făcut cu întârziere.
Chiar și acum, statul are o restanță de 2,5 miliarde de lei către furnizorii de energie, în baza acestei legislații, potrivit datelor Asociației Furnizorilor de Energie din România.
- „Furnizorii de energie și gaze naturale parcurg o perioadă dificilă. Taxarea excesivă, care a omorât piața angro, instabilitatea legislativă, întârzierea cu 10 luni în decontarea schemei de sprijin sunt marile provocări pentru furnizori. Suma care trebuie decontată se ridică la circa 2,5 miliarde de lei.
- Pe fondul acestor probleme, adăugăm faptul că activitatea companiilor a fost afectată de o deteriorare a încrederii consumatorilor în furnizori”, a spus Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, într-o conferință care a avut loc la finalul lunii aprilie.
Tranzacții pe piața de energie
E.ON și Engie sunt ultimele companii care au rămas în România dintre cele care cumpărat active de distribuție și furnizare în cadrul marii privatizări a filialelor Distrigaz și Electrica din anii 2004-2005.
Nemții de la E.ON au achiziționat compania de distribuție și furnizare de gaze Distrigaz Nord și filiala de distribuție și furnizare de electricitate Electrica Moldova, iar francezii de la Engie au cumpărat atunci Distrigaz Sud.
Italienii de la Enel, care au preluat filialele Electrica Muntenia Nord, Banat și Dobrogea, și-au vândut businessul din România anul trecut grecilor de la PPC.
La rândul lor, cehii de la CEZ, care au cumpărat filiala Electrica Oltenia, au vândut-o în 2021 fondului de investiții Macquarie, care a vândut la rândul său divizia de furnizare către Premier Energy, la începutul acestui an.