De ce și-a luat E.ON jucăriile și a plecat din România / Reacții din piața de energie
Cine seamănă vânt culege furtună, scrie Corina Murafa, expert în energie și membru al Comitetului Economic și Social European, cu privire la tranzacția anunțată luni prin care nemții de la E.ON vând ungurilor de la MVM divizia de furnizare energie și gaze din România. Ea se referă la faptul că, de doi ani, statul român a impus un mecanism de plafonare/compensare a facturilor finale, însă decontarea din partea statului a venit doar cu țârâita.
Mai exact, din 2022 consumatorii au plătit facturi plafonate, urmând ca statul să deconteze furnizorilor diferența dintre prețul real și cel din plafon. Acest lucru nu s-a făcut la timp, ci cu întârzieri de luni, iar pentru anul 2024 nu s-a returnat companiilor aproape nimic.
„A fost ceva cataclism în presa de ieri din cauza „tranzacției anului” în energie. E.ON a vândut activitatea de furnizare unei companii de stat maghiare, MVM, controlată deci direct de la guvernul de la Budapesta. În opinia mea, nici nu vine apocalipsa geopolitică, dar nici n-ar trebui să ne bucure știrea.
Cine seamănă vânt culege furtună. Nu poți ține în viață aproape doi ani un mecanism stufos, ineficient și costisitor de protecție prin preț a tuturor consumatorilor de energie din România, suportat dpdv cash de furnizori. La un moment dat unii din furnizori își vor lua jucăriile și vor pleca”, a scris Murafa pe Facebook.
În opinia sa, dacă statul român ar fi avut întreprinderi publice puternice pe partea de furnizare pentru clienți casnici, ar fi putut cumpăra el afacerea E.ON.
„Dar cel mai mare furnizor cu capital semnificativ de stat din România, cu peste 4 milioane de clienți casnici, stă de aproape o săptămână cu activitatea complet blocată din cauza unui atac cibernetic (Electrica – n.r.). Cam atât de bună e guvernanța corporativă în întreprinderile publice”, a mai spus ea.
Nicolescu: Statul român își dorește un parteneriat MVM cu Hidroelectrica sau Romgaz
La rândul său, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, spune că statul român va derula un proces complex de evaluare, iar un parteneriat al MVM cu Hidroelectrica sau Romgaz va întări capacitatea celor două țări de a face lucruri importante împreună.
„Apreciez poziția sobră și corecta institutional pe care Ministerul Energiei a adoptat-o la anuntul public privind tranzacția E.ON-MVM. Interpretarea mea a conținutului comunicatului de presa al Ministerului este:
- Romania respectă investitorii, decizia lor a intra sau pleca, mai ales cand nu vorbim de infrastructura critică.
- Va fi un proces complex de evaluare, în contextul în care este cunoscut că tranzactia E.ON-MVN are trei clauze suspensive care trebuie îndeplinite până la data de închidere a tranzacției. Semnarea tranzacției nu înseamnă finalizarea ei.
- Romania sprijină colaborarea energetica cu vecinii noștri.
- Statul roman își doreste ca o companie de stat să intre în proiect în aceleasi conditii și cu acelasi statut ca MVM. Un parteneriat MVM-Hidro sau Romgaz în structura de actionariat a EOn Furnizare este de natura să îmbunătățească capacitatea celor doua țări vecine de a face lucruri importante împreună”, a arătat Nicolescu.