Sari direct la conținut

Burduja: Statul va subvenționa doar consumatorii vulnerabili de energie de anul viitor, nu și casele de vacanță sau apartamentele goale din Primăverii, ca acum

HotNews.ro
Statul român decontează facturile la energie, Foto: Golib Tolibov | Dreamstime.com
Statul român decontează facturile la energie, Foto: Golib Tolibov | Dreamstime.com

​Piața de energie va fi liberalizată de la 1 aprilie 2025, când va expira schema de plafonare-compensare, și doar consumatorii vulnerabili vor mai fi protejați din acel moment, a precizat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Reamintim că Guvernul a plafonat încă din 2022 facturile la electricitate și gaze, după ce prețurile au crescut foarte mult în urma războiului din Ucraina.

Schema de plafonare este în vigoare până la 31 martie 2025.

„Noi am menținut schema de plafonare și cred că a fost o măsură corectă, în contextul în care instabilitatea regională este semnificativă”, a spus Burduja, într-o conferință de presă.

  • „E corect să ne preocupăm încă de acum de ceea ce se va întâmpla la anul. Vom monitoriza ce se întâmplă între timp. Dacă va fi nevoie vom menține această schemă de plafonare, cu discuții la Bruxelles, pentru că acest lucru poate fi făcut doar cu discuții la nivel european.
  • Dacă nu vom putea menține schema în forma actuală, vom găsi o variantă să protejăm consumatorii vulnerabili. De altfel aceasta este și direcția europeană, să nu dai subvenții pentru toți consumatorii”.

Din calculele de până acum, prețul va crește pentru cei care consumă sub 100 de kWh și care au acum prețul plafonat la 0,68 lei pe kWh. Este vorba de cinci milioane de români, potrivit unor declarații mai vechi ale lui Burduja, relatate de Agerpres.

Nu toți cei care consumă puțin sunt vulnerabili, a adăugat ministrul.

Și un apartament gol din Primăverii beneficiază acum de această schemă, întrucât se încadrează la consum mic. La fel și casele de vacanță.

  • „Trebuie găsit un set de criterii prin care să identificăm consumatorii care sunt cu adevărat vulnerabili, iar sprijinul să se ducă acolo”, a mai spus el.

Comisia Europeană insistă ca piețele să fie liberalizate

Jurnaliștii l-au întrebat dacă este adevărat că România a fost la un pas de infringement din partea Comisiei Europene pentru că a plafonat prețul pentru toți consumatorii din România, casnici și noncasnici.

„Am discutat amplu la Comisia Europeană pe acest subiect. Nu avem procedură de infringement declanșată. Este adevărat, Comisia Europeană împinge toate statele să treacă cât mai repede la liberalizarea pieței. Dar, având în vedere instabilitatea din regiune și faptul că România a fost mereu dispusă să ajute Ucraina și Republica Moldova, sunt niște circumstanțe atenuante pentru a păstra o prudență mai mare la modul în care gestionăm prețul la consumatorul final”.

De ce va crește factura pentru cei cu consum mic

În urmă cu două săptămâni, Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, arăta că plafonul de 0,68 bani este mult prea mic pentru a fi menținut.

Pe partea de energie electrică avem mai multe tipuri de plafoane, în funcție de consum.

„Dacă ne referim la cel de 1,3 lei pe kWh, unde sunt toți consumatorii noncasnici și cei casnici care au un consum ridicat (peste 300 kWh pe lună – n.r.), ieșirea din schema de plafonare se va face tot lin. Pentru consumatorii casnici care au acest tarif sunt deja în piață șapte oferte sub plafon și ne așteptăm să crească numărul acestor oferte”, a arătat reprezentantul furnizorilor.

  • „În ceea ce privește celelalte plafoane la casnic, de 0,68 lei (pentru un consum mai mic de 100 de kWh pe lună – n.r.) și 0,8 lei (între 100 și 250 kWh pe lună – n.r.), acolo lucrurile sunt puțin mai delicate.
  • Plafonul de 0,68 lei abia acoperă și în unele zone din țară nici nu acoperă tarifele și taxele și celelalte contribuții pe care furnizorii le colectează ca să le dea mai departe, deci ar trebui ca prețul energiei să fie sub zero pentru ca furnizorii să factureze la 0,68, iar pentru 0,8 lei ar trebui ca prețul energiei să fie undeva la 50 de lei pe MWh, ceea ce este puțin probabil că se va întâmpla”, a susținut Urluescu.

În opinia sa, Guvernul ar trebui să dezvolte schemele de ajutor pentru consumatorii vulnerabili.

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro