Bursele internationale ajung din nou la cotatii-record
Cu toate acestea, bursele se bucura de una dintre cele mai bune perioade ale existentei lor. Indicele Dow Jones a depasit, pentru a doua oara in ultimele patru luni, pragul-record de 14.000 de puncte.
Moneda americana scade in continuare fata de euro si yen, pretul petrolului urca la niveluri-record, de peste 84 de dolari pe baril, iar economia SUA pare sa nu fie mai deloc afectata de criza creditelor ipotecare subprime care a zdruncinat din temelii pietele financiare din intreaga lume.
In al treilea trimestru al acestui an, PIB-ul SUA a urcat cu 3 procente in mare parte multumita exporturilor considerabile.
In plus, chiar daca se estimeaza ca cel de-al patrulea trimestru nu va fi tot atat de roz pentru economia americana si ca SUA va fi nevoita sa se multumeasca cu o crestere aproape de zero, economistii sunt de parere ca economia este suficient de puternica pentru a depasi cateva luni slabe fara a se ajunge la o recesiune.
Pe de alta parte, slabirea dolarului si cresterea cererii globale ajuta productia SUA. Iar toate acestea nu fac decat sa nasca speculatii legate de cat de spectaculos va fi anul urmator pentru economia americana.
Perioada de scadere falsa a actiunilor
In ultimele sase sapta?mani, indicele Dow Jones a castigat nu mai putin de 10 procente si analistii, citati de „Wall Street Journal” sunt de parere ca urcusul nu se va poticni tocmai acum, in ciuda problemelor cu care se confrunta inca piata imobiliara din SUA.
In urmatoarele 12 luni, americanii care au contractat credite ipotecare, cu o valoare totala de 480 miliarde de dolari, se vor confrunta cu rate revizuite in crestere, dupa cum arata datele Moody’s Economy.Com, citate de aceeasi publicatie.
Un articol de Elena Stanescu