Sari direct la conținut

Bush a sustinut un discurs moderat despre starea natiunii

Subiectele de politica interna au dominat cel de-al saselea discurs al presedintelui George W. Bush privind “Starea Natiunii”, prezentat marti seara in fata Congresului de la Washington.

Intrebarea este insa daca liderul de la Casa Alba se mai bucura de sustinerea colegilor sai republicani si va reusi sa promoveze vreuna din masurile anuntate, intr-un moment in care americanii devin tot mai critici la adresa politicii sale.

Principala tema a discursului a fost cea economica, cu accentul pus pe energie. Liderul Administratiei a vorbit despre incurajarea productiei de etanol, dezvoltarea industriei de masini hibrid si renuntarea treptata la dependenta de petrol importat.

George Bush a solicitat impulsionarea cercetarilor in domeniul formelor alternative de energie, paralel cu reducerea consumului de petrol de catre americani. Sanatatea, emigratia si educatia au reprezentat alte teme ale cuvantarii lui Bush, care a vorbit de cresterea constanta a economiei sub mandatul sau, de reducerea somajului sau avantul luat de tehnologie.

Asa cum se astepta razboiul din Irak nu a fost subiectul principal al discursului, fiind mentionat doar in a doua parte a cuvantarii.

Liderul de la Casa Alba a reluat cateva din temele discursului din urma cu doua saptamani in ceea ce priveste noul sau plan pentru Irak, care prevede trimiterea unei forte suplimentare de 21.500 de soldati si investitii de ordinul miliardelor de dolari in economia regiunii afectate de razboi.

De asemenea, a mentionat necesitatea sprijinirii guvernului de la Bagdad, cu conditia insa ca acesta sa se implice in reducerea violentelor dintre siiti si suniti.

Presedintele a plasat razboiul din Irak in contextul mai larg al luptei impotriva terorismului, avertizand ca un esec in zona ar reprezenta o tragedie pentru securitatea americanilor de-acasa.

El a mentionat cateva atentate dejucate de autoritatile americane, printre care atacarea unor zgarie-nori pe Coasta de Vest, un complot pus la cale in Asia de Sud-Est, un atac cu antrax sau planul descoperit de oficialii de la Londra vara trecuta si care presupunea folosirea de catre teroristi a unor avione pe post de masini infernale.

Presedintele Bush a cerut Congresului noi fonduri pentru suplimentarea fortelor armate cu 92.000 de soldati, precum si crearea unui Corp de rezerva civil, care ar functiona paralel cu diviziile de rezervisti si ar ajuta la protejarea frontierelor.

Vorbind despre politica externa, seful administratiei americane a mentionat si eforturile diplomatice care insotesc noua strategie in Irak, insistand asupra conflictului din Orientul Mijlociu si crearea in cele din urma a unui stat palestinian. El s-a mai referit, de asemenea, la situatia din Iran, Darfur, Liban, Afganistan sau Cuba.

Raspunsul democratilor a fost prezentat de senatorul de Virginia, Jim Webb, fost membru al Partidului Republican, care este un critic declarat al razboiului din Irak si al carui fiu se afla in acest moment pe teatrul de razboi.

Democratii si-au declarat disponibilitatea de a lucra cu presedintele, asa cum liderul de la Casa Alba a cerut in timpul discursului sau si asa cum el a mai facut-o o data, in 2001, in timpul primului sau discurs despre “Starea Natiunii”.

Raspunsul democrat a atins doua subiecte majore: starea economiei si razboiul din Irak. Webb a afirmat ca exista o diferenta clara intre America corporatista si cea a clasei de mijloc. Democratii au sustinut ca salariile sunt inca mici comparative cu starea economica buna a Statelor Unite, taxele studentesti sunt prea mari iar industria manufacturiera americana este exportata.

Cat priveste razboiul din Irak, democratii au cerut o noua directie, punand la indoiala credibilitatea presedintelui pe care-l sfatuiesc sa caute o solutie diplomatica conflictului din regiunea Golfului Persic.

Analistii au remarcat tonul moderat adoptat de presedinte si raspunsul suficient de diplomatic al democratilor. Ambele atitudini isi gasesc locul bine definit in contextul politic actual. Bush este contient ca are nevoie de aliati, fie ei si democrati, in Congres, in timp ce Partidul Democrat nu doreste sa inflameze dialogul cu Casa Alba la inceputul neoficial al campaniei electorale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro