Sari direct la conținut

Business Report: 350 de persoane nu au declarat 20 mil. lei in 2015; "Gaura" de 635 milioane de euro pentru sistemul bancar prin falimentul Astra; Gigantul spaniol Repsol pompeaza inca 15 milioane de euro in explorarea petroliera din Romania

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

„Gaura” de 635 milioane de euro pentru sistemul bancar prin falimentul Astra.Opt banci sunt implicate. Sapte banci comerciale prezente in Romania si una cu sediul in Olanda s-au inscris la masa credala a falimentului Astra Asigurari. Circa 635 de milioane de euro sunt sumele garantate de Astra celor opt banci pentru riscuri aferente asigurarii locuintelor cumparate de persoane fizice prin credit ipotecar de la respectivele banci. In cazul producerii riscului asigurat, fiecare banca va primi de la Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA) maximum 450.000 lei, conform legii, scrieEconomica.net.

350 de persoane nu au declarat 20 mil. lei in 2015. In 2015 ANAF a colectat 196,8 miliarde de lei, cu 14,26 miliarde de lei mai mult ca in 2014. Se arata in raportul de activitate al institutiei, anuntat saptamana trecuta. Astfel, ponderea veniturilor bugetare in PIB a ajuns la 27,9%, cu jumatate de punct procentual mai mult ca in 2015. Directia Antifrauda a dat amenzi in 2015 si a facut sesizari penale pentru prejudicii in valoare totala de 5 miliarde de lei. Valoarea actelor de sesizarecu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro reprezentand aproape 88% din totalul prejudiciilor identificate, mai spun cifrele ANAF. De asemenea, 350 de persoane fizice controlate de Fisc nu au declarat 20 de milioane de lei, anuntaCapital.ro.

Panama Papers – Teme pentru guvernele lumii: Bancile, corporatiile, legislatia viitoare. Anchete oficiale, scoaterea offshorurilor la lumina si reformarea fiscalitatii din Uniunea Europeana – acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante masuri care s-au prefigurat sau care au fost cerute la nivel europeam, in urma dezvaluirilor din Panama Papers. Autoritatile din intreaga lume vor investiga posibile fraude sau fapte de coruptie, insa una dintre cele mai importante componente ale acestei investigatii globale ar trebui sa vizeze sistemul bancar, prin intermediul caruia au fost posibile tranzactii considerate suspecte. Peste 500 de banci, filialele si sucursalele lor au inregistrat circa 15.600 de companii paravan cu firma de avocatura Mossack Fonseca, reiese din investigatia presei internationale. Dintre acestea, circa 2.300 de companii offshore au fost infiintate de gigantul britanic HSBC pentru clientii sai. Pe locul doi se afla Credit Suisse cu 1.105, urmat de UBS (1.100), Societe Generale (979) si Royal Bank of Canada (378), informeazaCursdeguvernare.ro.

Trista poveste a mineritului din Romania, sau cum am ajuns sa-i punem crucea definitiv. Din ciclul „saraca tara bogata” revenim asupra situatiei resurselor minerale ale Romaniei, in conditiile in care, conform studiilor existente, tara noastra ar fi putut asigura circa 15% din necesarul anual de minereuri al Uniunii Europene. Compania nationala a Uraniului va sista timp de noua luni activitatea de exploatare miniera de la Crucea, inclusiv activitatea de pe platforma de prelucrare de la Feldioara si,cel mai probabil, dupa aia se va inchide. Minele de huila din Valea Jiului, patru la numar, se vor inchide curand odata cu falimentul CE Hunedoara. Carierele din bazinul Olteniei, de unde se extrage lignitul, nu mai au nici ele viata lunga, daca energia pe baza de carbune nu-si gaseste directia. Aurul, cuprul si alte minereuri metalifere feroase si neferoase au disparut demult din peisajul minier romanesc, companiile din domeniu fiind mai curand o stafie care bantuie peste intreg sectorul minier din Romania, scrieEnergy-Center.ro.

Ce verifica ANAF? Fiscul nu are acces la lista romanilor din Panama Papers detinuta de ziaristi. Intre jurnalistii care ar detine lista romanilor implicati in Panama Papers si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), care ar fi deschis dosare celor implicati in scandal, nu exista nicio colaborare. Oficial, ANAF nu si-a asumat informatiile aparute in presa, legat de dosarele deschise. Un reprezentant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala s-a limitat sa ne spuna ca numele nu pot fi facute publice, deoarece este vorba despre un secret fiscal, anuntaEVZ.

Gigantul spaniol Repsol pompeaza inca 15 milioane de euro in explorarea petroliera din Romania. Grupul spaniol Repsol investeste inca 14,6 milioane de euro in companiile din Romania care opereaza cele patru perimetre de explorare petroliera, alaturi de OMV Petrom. Cea mai mare investitie, de 6,35 milioane de euro, vizeaza Repsol Targoviste SRL, potrivit datelor de la Registrul Comertului aferente lunii februarie. La Repsol Baicoi SRL, majorarea este de 3,39 milioane de euro, Repsol Pitesti SRL – 2,78 milioane de euro si Repsol Targu Jiu SRL – 2,10 milioane de euro. „Spaniolii de la Repsol sunt printre putinii care mai investesc in explorarea petroliera in Romania”, spune Artur Stratan, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), din care face parte si Repsol, informeazaEconomica.net.

Bugati Chiron: 1500 de cai a cate 1600 de euro. Incepand din aceasta toamna fiti atenti pe sosele. Daca sunteti depasit de ceva care seamana cu un fulger atunci e limpede ca unul dintre cele 500 de exemplare ale noului Bugatti Chiron a trecut la ralanti pe langa dvs. Pe langa aspectul radical, cel mai puternic automobil de serie din lume are un propulsor de 8.0 litri care dezvolta nu mai putin de 1.500 CP. Cum pretul anuntat de producator pentru acest model fenomenal este de 2,4 milioane de euro un calcul simplu ne arata ca fiecare cal costa circa 1.600 de euro. Lasand gluma deoparte, Chiron este mai puternic decat fratele sau mai in varsta, Veyron (1.001 CP) si mult mai potent decat alte supermasini ca LaFerrari (963 CP) sau McLaren P1 (916 CP). Doar Koenigsegg Regera se poate mandri cu o herghelie asemanatoare, dar aceasta este aferenta unei propulsii hibride obtinuta dintr-un motor termic si alte trei electrice, scrieCapital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro