Sari direct la conținut

Business Report: Accizele, un nou caz "taxa auto"? Cetatenii si-ar putea cere banii in instante; Un gigant financiar din America vrea sa cumpere Astra; Catarama: "In anii '90 faceam afaceri cu profit de 6.000 %. Viata era frumoasa"

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

​Accizele, un nou caz „taxa auto”? Cetatenii si-ar putea cere banii in instante, iar statul risca sanctiuni europene. Decizia Ministerului de Finante de a mentine cursul de schimb artificial de 4,73 lei/euro, anul viitor, in loc de 4,5 lei/euro cat ar fi fost conform Codului Fiscal, risca sa declanseze o procedura de incalcarea tratatului de aderare din partea Comisiei Europene, dar si actiuni in justitie ale cetatenilor, considera specialistii in taxare. In urma cu o saptamana, guvernul a publicat o ordonanta de urgenta prin care a modificat Codul Fiscal ca sa mentina cursul de schimb foarte mare pentru calculul accizelor. Decizia a fost ca, in 2015, sa ramana valabila rata de 4,73 lei/euro, in loc de 4,5 lei/euro, cat ar fi fost conform formulei de calcul inventate in 2013 de Ministerul de Finante pentru a maximiza incasarile bugetare, scrie Capital.ro.

Bomba pe piata asigurarilor! Un gigant financiar din America vrea sa cumpere Astra. O companie care in primele noua luni ale lui 2014 a subscris prime de 27,4 de miliarde de dolari, adica de peste zeci ori mai mult decat intreaga piata a asigurarilor din Romania, ar fi interesata sa preia pachetul majoritar la Astra Asigurari, societate aflata in administrare speciala. Alaturi de americani, in actionariat vor intra si doi investitori institutionali. Potrivit informatiilor Economica.net este vorba despre Liberty Mutual Insurance, o companie de asigurari fondata in 1912, in Boston, care, in primele noua luni din 2014, a subcris prime de 27,4 miliarde de dolari adica de peste zece ori mai mult decat intreaga piata din Romania, intr-un an. In anul 2011, LMHC a ocupat a treia pozitie in topul societatilor de asigurare din Statele Unite ale Americii fiind, de asemenea, plasata pe locul 84 in topul 100 al companiilor de peste ocean realizat de revista Fortune. Activele companiei depasesc 120 de miliarde de dolari, anunta Economica.net.

Romania vrea agricultura performanta cu 3,6 milioane de ferme de 2 hectare. Avem mari probleme in agricultura. Potrivit datelor INS, dintre cele 3,630 milioane de exploatatii agricole, 3,602 milioane cultiva suprafete medii de teren de 2 hectare, in vreme ce doar 28.000 sunt cu adevarat viabile economic si cultiva in medie 207 hectare. De scazut a scazut si suprafata agricola utilizata cu circa 1,9% fata de cea inregistrata la Recensamantul General Agricol din 2010. In anul 2013, suprafata agricola utilizata aflata in proprietatea exploatatiilor fara personalitate juridica a reprezentat 42,2% din intreaga suprafata agricola utilizata, in timp ce la exploatatiile agricole cu personalitate juridica aceasta a reprezentat 19,2%, informeaza Businesscover.ro.

Efectul DNA in bugetul 2015: ANRP nu va plati nicio despagubire in urmatorii 4 ani. Potrivit proiectului de buget publicat de Ministerul Finantelor, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor nu primeste niciun ban in 2015 pentru plata despagubirilor civile in doasarele depuse la aceasta institutie, propunerea de buget neacoperind nici macar cheltuielile de functionare a Autoritatii. Coincidenta, sau nu – odata ce Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput campania de anchetare a restituirilor, s-a taiat si bugetul Autoritatii de Restituiri, nu inainte de-a se transfera un surplus bugetar, la finele lui 2014, fata de anul 2013. Practic, bugetul de restituiri scade brusc in bugetul anului 2015 pana sub limita de functionare a Autoritatii, dupa ce anul 2014 a inregistrat un record de trei sferturi de miliard, scrie Cursdeguvernare.ro.

25 de ani de capitalism. Viorel Catarama: „In anii ’90 faceam afaceri cu profit de 6.000 %. Viata era frumoasa”. Primul miliardar al Romaniei postdecembriste vorbeste despre cum se faceau bani dupa Revolutie profitand de legislatia permisiva si despre cum se distra conducand in paralel ministere si afaceri private. Inainte de 1989, Catarama a lucrat in comertul exterior, un domeniu controlat de fosta Securitate. Incearca sa para uimit: „Cum-necum, eu n-am dosar la CNSAS. Oi fi intrat in contact cu ceva securisti, dar fara sa stiu”. Dupa Revolutie, i-a mers si mai bine. A facut si politica, si afaceri. „In paralel, cum era sa le fac?”. Si-a cumparat Maybach si a petrecut prin discoteci cu manechinele Zinei Dumitrescu, anunta Adevarul.

Pasajul Pipera, raiul investitorilor imobiliari. Portland Trust, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de birouri din Romania, va demara la inceputul anul viitor constructia unui nou parc de afaceri pe o parte din fosta platforma industriala Pipera. Zona a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare incredibila. Compania a cumparat in luna august a acestui an un teren de 4 hectare de la compania italiana Nusco Group, care, la randul sau, a achizitionat inainte de perioada de „boom” imobiliar fosta platforma industriala Pipera, in suprafata de 10 hectare, amplasata la intersectia Blvd-ului Barbu Vacarescu cu Soseaua Pipera. Portland intentioneaza sa ridice pe acest teren un complex de birouri format din trei cladiri cu o suprafata construita bruta de 76.072 mp. Compania Optim Project Management a fost deja desemnata ca manager de proiect, asigurand si serviciile de dirigintie de santier, informeaza Capital.ro.

Noul Audi Q7! Se inteteste concurenta in segmentul SUV-urilor de categorie grea! Dupa ce BMW a lansat, anul trecut, noua generatie X5, iar Mercedes se pregateste sa inlocuiasca, la mijlocul anului viitor, Clasa ML cu GLE, Audi isi relanseaza mastodontul Q7. In asteptarea Salonului de la Detroit, unde va avea loc premiera mondiala, cei de la Ingolstadt au dezvaluit zilele acestea primele imagini si informatii cu cea de-a doua generatie Q7. Ceva mai mic la exterior, insa mai spatios la interior, noul Q7 este mai usor in comparatie cu predecesorul sau, gratie folosirii pe scara larga a materialelor usoare. Astfel, Q7 3.0 TDI, de pilda, cantareste 1.995 kg, cu 325 kg mai putin, fiind mai eficient cu 26%, datorita noii platforme tehnice MLB. Ineriorul poate fi configurat cu 5 sau 7 locuri si ofera mai mult loc pentru genunchi, umeri si cap. Portbagajul are 295 litri (cu 7 locuri) sau 890 litri (cu 5 locuri) si poate ajunge la un maxim 2.075 litri, scrie 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro