Sari direct la conținut

Business Report: Afacerea deceniului: 10,5 miliarde de euro pentru certificate verzi; Mare Sfiraiala cu dividendele Fondului Proprietatea; Retragere masiva la bancile din Grecia: 500 de milioane de euro pe zi; Cati bani se tiparesc in fiecare zi pentru a finanta deficitele din criza?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Mare Sfiraiala cu dividendele Fondului Proprietatea! Indignarea pe care o resimt unii actionari ai Fondului Proprietatea fata de avocatul Ioana Sfiraiala, pentru ca, zice-se, ar fi blocat distribuirea dividendelor prin chichite avocatesti, ar putea fi rezultatul fie al unei erori in informarile furnizate de societatea „Franklin Templeton” (care conteaza, deocamdata, drept administratorul fondului), ori al unei evaluari gresite a actiunilor pe care avocatul le-a intreprins, fie al unei incurcaturi birocratice de la Registrul Comertului, tinand cont ca Sfiraiala sustine sus si tare ca n-a blocat niciun dividend. „Franklin Templeton” sustine, in comunicatele afisate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ca Sfiraiala „incearca sa blocheze repartizarea profitului pe anul trecut”, aprobata de actionari pe 25 aprilie 2012, dar Sfiraiala contrazice acuzatia, afirmand ca nu-i adevarat, intr-un comunicat pe care doar ziarul BURSA l-a publicat, iar Bursa de Valori nu l-a afisat. BVB se prevaleaza de o norma care prevede publicarea comunicatelor emitentului, dar, eliminand informatiile parvenind de la una din partile aflate in conflict, rezultatul este ca investitorii sunt asimetric informati, trebuind sa citeasca ziarul Bursa, ca sa ia cunostinta de intreaga imprejurare.

Afacerea deceniului: 10,5 miliarde de euro pentru certificate verzi. Entuziasmul investitorilor care s-au repezit sa se implice in proiecte care vizeaza energia regenerabila porneste de la niste calcule foarte exacte. Statul roman a aprobat pentru intervalul 2011-2020 o schema de sprijin care prevede subventii de 10,5 miliarde de euro pentru producatorii de energie verde. Este cel mai generos ajutor pe care o tara din Europa il acorda acestui domeniu. Doar in primele patru luni din acest an, firmele au incasat 100 de milioane de euro. Suma reprezinta valoarea celor 1,8 milioane de certificate verzi pe care producatorii de energie eoliana, solara sau hidro le-au primit. Potrivit legii, fiecare certificat are un pret de vanzare cuprins intre 27 si 55 de euro, anunta Finantistii.

Retragere masiva la bancile din Grecia: 500 de milioane de euro pe zi. Una dintre cele mai mari temeri privind criza euro este pericolul unei eventuale retrageri masive de bani din banci. In particular, expertii se tem ca speculatiile privind iesirea Greciei din zona euro ar putea duce la retrageri masive din bancile din Grecia, ceea ce ar duce la colapsul sistemului bancar. Problema este ca acest lucru se intampla deja. Conform unui articol Bloomberg, grecii retrag in fiecare zi aproximativ 500 de milioane de euro. Mai mult chiar, un bancher care a dorit sa ramana anonim a declarat ca suma retragerilor din banci ar putea fi chiar de 700 de milioane de euro pe zi. Nu exista nicio cifra oficiala in acest sens. Deponentii greci au retras recent 700 mil. euro din bancile locale ale tarii, a spus presedintele Karolos Papoulias, insa perioada exacta a transferurilor nu a fost facuta clara, informeaza Capital.ro.

Cati bani se tiparesc in fiecare zi pentru a finanta deficitele din criza? Tiparnita de bani a functionat la turatie maxima in ultimii 4 ani de criza. Cele mai importante patru banci centrale din lume si-au sporit bilanturile cu aproximativ 6.000 de miliarde de dolari de la debutul crizei, adica o medie de 4 miliarde de dolari pe zi. Problemele din sectorul financiar mondial, precum si dezvoltarea economica slaba, au impins bancile centrale sa realizeze injectii uriase de lichiditate. O analiza Reuters arata ca principalele patru banci centrale din lume si-au sporit bilanturile cu aproximativ 6.000 de miliarde de dolari, in ultimii patru ani. Cu alte cuvinte, Federal Reserve, Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si Banca Japoniei au tiparit, in medie, 4 miliarde de dolari in fiecare zi. Analistii spun ca acum trebuie sa ne asteptam la noi discutii despre programe de relaxare cantitativa, prin care bancile centrale vor arunca alte miliarde de dolari in piata, scrie Money.ro.

Cum se poate impaca restantierul cu banca. Pentru a evita un conflict, creditorii trebuie sa inteleaga problemele fiecarui debitor in parte, iar datornicii sa accepte aranjamentele de plata propuse de recuperatori. Ultimele studii care analizeaza comportamentele de plata ale debitorilor cu restante in banci sau fata de alti creditori arata cum s-a ajuns in situatia neplacuta a incapacitatii de plata. Cei mai multi dintre romani au pornit bine la drum, in relatia cu banca, au avut o situatie stabila, dar pe parcurs au suferit „accidente” financiare. Li s-a taiat salariul, au fost trimisi in somaj sau, mai rau, au fost loviti de vreo boala (ei sau cineva din familie), astfel ca prioritatile la plata s-au orientat spre alte directii in locul ratei lunare. „Romanii au in primul rand preocuparea de a-si plati chiria si facturile (la intretinere, gaze, curent, cablu-TV) si abia apoi vine rata aferenta creditului in banca, dupa care urmeaza benzina sau alte cheltuieli de acest fel. Dar cei mai multi dintre romani isi asuma „accidentele” financiare si sunt foarte preocupati sa-si plateasca datoriile”, a declarat Isabela Iacob, directorul general al companiei de gestionare a creantelor Kruk Romania, in deschiderea unei conferinte pe tema managementului riscului, anunta Adevarul.

Export de gaze restrictionat, profit limitat pentru „baietii destepti”. Proiectul noii legi a energiei a fost aprobat, ieri, de Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor. Alaturi de prevederi importante privind liberalizarea pietelor de electricitate si gaze naturale, de prevederi care asigura accesul nediscriminatoriu si transparent la energie, proiectul mai cuprinde cateva articole care au revoltat operatorii din piata. Potrivit lui Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii, proiectul de act normativ impune restrictii la exportul de gaze naturale. Domnia sa a precizat ca exportul de gaze va creste gradual, odata cu liberalizarea pietei gazelor: „Aceasta prevedere nu contravine normelor europene. Comisia Europeana a agreat calendarul nostru privind liberalizarea pietelor. Noi nu interzicem exportul, ci il restrictionam in functie de gradul de deschidere al pietei. Cand piata va fi total liberalizata, furnizorii vor putea exporta cat vor dori”, informeaza Bursa.ro.

Cum a incalcat ING Bank Romania sanctiunile SUA impotriva Iranului. Grupul financiar olandez ING a acceptat sa plateasca 619 milioane dolari pentru a scapa de acuzatiile Trezoreriei Statelor Unite, potrivit carora ar fi falsificat o serie de documente de inregistrare a unor tranzactii financiare pentru a ocoli sanctiunile economice dictate de SUA impotriva unor state precum Iran sau Cuba. Pe lista tranzactiilor incriminate de americani se afla si una legata de finantarea in 2003, prin intermediul sucursalei romanesti a ING Bank, a achizitiei, de catre o companie aeriana iraniana, a unui motor de avion de la un exportator din SUA, prin intermediul unei firme de trading din Romania, tranzactie care a ajuns la cunostinta americanilor in urma dezvaluirii facute chiar de catre un angajat al ING Bank Romania. Cei de la ING au recunoscut ca au transferat miliarde de dolari prin sistemul financiar in beneficiul unor clienti din Cuba si Iran, violand astfel sanctiunile economice dictate de SUA impotriva acestor state, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justitie al Statelor Unite, scrie Finantistii.

Renault Clio – in curand, a patra generatie! Una dintre cele mai asteptate noutati ale industriei auto franceze, in acest an, este cea de-a patra generatie Clio, care isi va face debutul mondial la Salonul de la Paris. Prezentarea oficiala este preconizata chiar mai repede, presa franceza fiind de parere ca este doar o chestiune de saptamani pana cand vor fi difuzate primele informatii oficiale referitoare la noul Clio. Surpriza ultimelor zile este, insa, imaginea alaturata, care si-a facut aparitia pe internet, pe pagina autoblog.nl. Daca intr-adevar este o fotografie cu viitorul Clio, acesta va avea o linie generala complet noua. Oarecum surprinzator, Clio 4 nu va mai fi disponibil in varianta cu trei usi. Renault pare sa fi adoptat aceeasi „strategie decalata” ca in cazul Citroen C3/DS3. Astfel, va lucra la o versiune in 3 usi care se vrea un model diferit, continuator al emblematicului Renault 5. In fine, se zvoneste ca viitorul Clio va dispune de un amplu program de personalizare, iar printre motorizari va include si un nou agregat in 3 cilindri, de 0,9 litri, anunta 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro