Business Report: Apartamentele vechi de vanzare in Bucuresti costa cat proprietatile celui mai mare investitor imobiliar din Romania; Unii angajati ai Oltchim acuza conducerea de coruptie; Cum arata Romania pensionara la extreme
Apartamentele vechi de vanzare in Bucuresti costa cat proprietatile celui mai mare investitor imobiliar din Romania. Valoarea celor 20.000 apartamente scoase pe piata bucuresteana in primele 7 luni din acest an, calculata ca suma a preturilor de vanzare cerute de proprietari, este de aproximativ 1,2 miliarde euro, potrivit unei analize realizate de Imobiliare.NET in functie de anunturile imobiliare din baza sa de date. Valoarea este similara cu cea a activelor imobiliare gestionate de New Europe Property Investments (NEPI) in Romania. Pana la sfarsitul anului, se estimeaza ca valoarea apartamentelor scoase la vanzare in Bucuresti se va invarti in jurul a doua miliarde de euro. Cifra este mai mare decat in 2013, dar mult mai mica fata de valorile inregistrate in anii de boom imobiliar. In 2007 valoarea apartamentelor scoase pe piata in Bucuresti era de 2,7 miliarde de euro, iar in 2008 cifra a ajuns la 4,3 miliarde euro, scrieCapital.ro.
Unii angajati ai Oltchim acuza conducerea si administratorii de acte de coruptie. Un grup de angajati ai Oltchim a acuzat conducerea si administratorii combinatului chimic de la Ramnicu Valcea de fapte de coruptie, in perioada de insolventa 24 ianuarie 2013 si pana in prezent, potrivit unui document oficial sosit pe adresa redactiei. Angajatii sustin ca, in intervalul mentionat, au fost comise o serie de acte de coruptie, respectiv subminarea economiei societatii si implicit a economiei nationale, de catre conducerea Oltchim, cu stiinta administratorilor judiciari Gheorghe Piperea (ROMINSOLV SPRL) si Niculae Balan (BDO Business Restructuring SPRL) si cu aprobarea administratorului special Bogdan Stanescu. Contactat de ziarul BURSA, avocatul Gheorghe Piperea a declarat ca, daca grupul de angajati este cel din jurul domnului Corneliu Cernev (n.r. liderul sindicatului Victoria din Oltchim care a fost concediat pentru abateri disciplinare), acuzatia nu este doar falsa, artificiala si neconforma realitatii, dar si necredibila, anuntaBursa.ro.
Cum arata Romania pensionara la extreme: intre un leu si 28.800 lei pe luna. Opt romani incaseaza fiecare mai bine de 10.000 de lei, lunar, din pensie, in sistemul public de asigurari sociale. Cei mai avuti pensionari locuiesc in Bucuresti, Satu-Mare si Arad. In contrast, in jur de 4.700 de romani primesc lunar o pensie de 1 leu, care, prin lege, se rotunjeste la nivelul de 350 de lei. Aflati dintr-o analiza Economica.net cum se vede subzistenta si bunastarea, judecand dupa cuantumul pensiilor platite in sistemul public de asigurari sociale. In luna mai 2014, Guvernul a platit pensii pentru 5,19 milioane romani, asigurati in sistemul de asigurari sociale de stat, inclusiv agricultori, potrivit evidentelor Institutului National de Statistica, informeazaEconomica.net.
Romania – in topul cresterilor preturilor productiei industriale in UE. Consecinte. La finele primului semestru din acest an, Romania s-a situat pe locul al treilea intre statele UE in ceea ce priveste cresterea preturilor productiei industriale fata de anul precedent, cu +0,6%. Potrivit datelor comunicate de Eurostat, ea a fost devansata doar de Grecia (+1,6%) si Suedia (+0,7%). La polul opus s-au situat balticele Estonia (-6,6%) si Lituania (-4,7%), urmate de Belgia (-4,5%). De subliniat, am fi fost si mai sus in acest clasament, daca luna iunie nu ar fi adus o diminuare de 0,3%, pe fondul celui mai redus curs de schimb mediu lunar din acest an, doar 4,3951 lei/euro. Este un semnal ca recordul de minim al inflatiei, situat la 0,66% pe ultimele 12 luni, a fost influentat decisiv de scaderea preturilor la import si nu atat de reducerea celor de pe piata interna, scrieCursdeguvernare.ro.
De ce fug clientii de locuintele executate silit. Desi de multe ori preturile proprietatilor imobiliare scoase la vanzare in urma procedurilor de executare silita sunt mai mici decat cele cerute de proprietari sau de dezvoltatori, putini cumparatori de buna credinta se incumeta sa se inscrie in cursa. Una dintre problemele pe care le ridica potentialii clienti este daca vechii proprietari au fost deja evacuati sau trebuie sa se ocupe ei de aceasta chestiune. „Multi clienti renunta sa se mai inscrie la licitatie cand afla ca trebuie sa puna in aplicare un ordin de evacuare, asa ca vin multi care au facut o afacere din aceste tranzactii. Mai dau un var si apoi scot casa la vanzare, la pretul pietei”, ne-a precizat un executor judecatoresc din Iasi, anuntaEVZ.
Agricultorii pot obtine din 6 august avansuri din subventiile pe suprafata. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, incepand cu data de 6 august, va elibera adeverinte pentru beneficiarii Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) – Campania 2014, care intentioneaza sa acceseze credite bancare pentru finantarea activitatilor curente. Fondul de Garantare a Creditului Rural si Fondul National de Garantare a Creditului pentru IMM garanteaza creditele acordate de banci fermierilor, in cadrul acestui tip de conventie. Toate conventiile incheiate intre APIA, banci si Fondul de Garantare vor fi postate pe site-ul APIA (apia.org.ro), a anuntat ieri institutia, informeazaAdevarul.
Top Safety Pick pentru MINI Countryman. Talentatul all-rounder al marcii premium britanice a fost singurul automobil din segmentul sau – dintre cele 12 testate – care a obtinut cel mai mare punctaj la testul de impact cu un stalp, realizat de Institutul de Asigurari pentru Siguranta Autostrazilor (IIHS) din SUA si a primit premiul Top Safety Pick. Automobilele marcii britanice MINI ofera o combinatie excelenta intre placerea condusului, designul expresiv si calitatea premium – iar nivelul de siguranta este si el unul exemplar. Acest ultim aspect a fost demonstrat si de testul de impact usor ce a fost realizat de Institutul de Asigurari pentru Siguranta Autostrazilor (IIHS) din SUA. Specialistii in siguranta ai institutului au aplicat testul – introdus pentru prima data in 2012 – unui numar de 12 automobile din clasa mica si compacta, toate facand parte din gama anului 2014. MINI Countryman a fost singurul care a obtinut un calificativ Good (Bun), ceea ce accentueaza inca o data pozitia exceptionala pe care o ocupa in cadrul acestui mediu competitiv. De asemenea, modelul a primit premiul Top Safety Pick (TSP), scrie24auto.ro.