Sari direct la conținut

Business Report: Bilant la trei luni de la supra-acciza: Carburanti mai scumpi, vanzari mai mici; Dupa trei ani, metroul de Drumul Taberei e finalizat in proportie de 52%. Ce risca Romania; Avocatul Gheorghe Piperea: "Oltchim se va asocia cu RCS&RDS"

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Rockefeller ar putea iesi de pe piata in doi ani. Europa Emerging Europe, unul dintre fondurile de investitii gestionate de Europa Capital, al carui pachet majoritar de actiuni a fost achizitionat in octombrie 2010 de Rockefeller Group International, a avut la dispozitie 164 milioane euro pentru investitii imobiliare orientate cu precadere catre Romania si Bulgaria. Pana la sfarsitul perioadei de investitii, incheiata recent, managerii fondului au reusit sa plaseze 130 milioane euro din suma atrasa de la actionari, aproximativ jumatate fiind absorbita de piata romaneasca. „Eram constienti ca nu vom investi toti banii, pentru ca nu am gasit proiectele in care voiam sa investim, iar proiectele in care am investit au fost maximul pe care il puteam face. Acum am ajuns la sfarsitul perioadei de investitii si mai avem circa doi ani, doi ani si jumatate pana la inchiderea fondului”, a declarat Tim Norman, directorul executiv al Europa Emerging Europe, intr-un interviu in exclusivitate pentruCapital.

Avocatul Gheorghe Piperea: „Oltchim se va asocia cu RCS&RDS”. Creditorii Oltchim au aprobat, pana la urma, contractarea unui credit de 15 milioane de euro de la consortiul de companii chineze interesat sa preia combinatul valcean, precum si asocierea in participatiune cu RCS&RDS, ne-a declarat, ieri, avocatul Gheorghe Piperea. Domnia sa ne-a precizat: „Oltchim va primi de la RCS&RDS suma de 1,5 milioane de euro si, in schimb, vom incheia cu compania un acord de asociere in participatiune ca sa putem majora productia combinatului. Vrem sa redeschidem sectia de oxoalcooli. RCS&RDS isi va recupera banii din incasarile Oltchim”. Avocatul Piperea, care este unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, nu ne-a dat detalii despre asocierea cu RCS&RDS, dar ne-a precizat ca Alro si Bulrom, care sunt clientii societatii, au acceptat sa plateasca in avans pentru produsele achizitionate in perioada urmatoare: „In total, in afara de imprumutul de la consortiul de companii chineze, am reusit sa mai atragem inca aproximativ 9 milioane de euro. Banii vor veni in transe si ii vom utiliza la majorarea capacitatii de productie”, anuntaBursa.ro.

Dupa trei ani, metroul de Drumul Taberei e finalizat in proportie de 52%. Ce risca Romania. Metrorex si Ministerul Transporturilor mai au la dispozitie doar 18 luni pentru a finaliza lucrarile de structura la metroul de Drumul Taberei. Din 2016, daca lucrarile nu sunt finalizate, UE, care finanteaza 85% din costurile totale ale proiectului, stopeaza platile. Lucrarile la Metroul de Drumul Taberei, Tronsonul 1/Sectiunea 1/Raul Doamnei – Eroilor 2 (PSS Opera) si Tronsonul 2/Sectiunea 1/ Statia, depoul si galeria de legatura Valea Ialomitei sunt finalizate in proportie de 52%, la trei ani de la inceperea lor, spun reprezentantii Metrorex, pentruEconomica.net.

Un bilant pe T1: veniturile gospodariilor scad, cele personale cresc. O explicatie. Datele publicate de INS pentru trimestrul unu 2014 arata ca nivelul de trai al gospodariilor populatiei a scazut cu circa 1,8% in termeni nominali si cu 2,9% in termeni reali fata de anul precedent. Venitul mediu lunar pe gospodarie a scazut de la 2.521 lei la 2.477 lei, in conditiile in care preturile s-au majorat cu 1,05% ( inflatia medie anuala consemnata prin IPC pe primele trei luni din acest an). Cu toate acestea, in mod aparent paradoxal, venitul mediu pe persoana s-a marit cu 5,2%, urmare a reducerii numarului de persoane dintr-o gospodarie de la 2,86 la 2,67. Rezultatele anuntate se datoreaza reevaluarii populatiei rezidente pana sub pragul de 20 milioane cetateni si actualizarii numarului real de persoane dintr-o gospodarie, scrieCursdeguvernare.ro.

Transgaz, capusat de licitatii masluite. Noile suspiciuni de achizitii trucate la Transgaz au determinat ieri Consiliul Concurentei sa efectueze inspectii inopinate la 13 companii suspectate ca s-ar fi inteles in privinta ofertelor. Companiile sunt suspectate ca ar fi participat in 2011 cu oferte trucate la zece licitatii organizate de firma de trasport gaze naturale. Miza licitatiilor era atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale si lucrari de modernizare si intretinere a instalatiilor aferente, in valoare totala de aproximativ 8 milioane de euro. Cele 13 companii investigate sunt: Inspet, Condmag, TMUCB., Rominsta, Moldocor, Gaz, Armax, Armax Gaz, Pegamont, Ecprod, Amarad, Posada Med si Staza Invest. Daca in urma anchetei se constanta incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri, anuntaEVZ.

Bilant la trei luni de la supra-acciza: Carburanti mai scumpi, vanzari mai mici. Au trecut trei luni de la introducerea supra-accizei de 7 eurocenti/litru de benzina si motorina, perioada in care preturile carburantilor au fluctuat in sus si in jos, ajungand la un nivel mult mai mare fata de cel de la 1 aprilie. Vanzarile sunt in scadere, iar in loc de venituri suplimentare, statul s-a trezit cu o gaura lunara de 11 mil. euro in buget. In ultimele sase luni, preturile carburantilor comercializati de companiile petroliere de pe piata romaneasca au crescut semnificativ, Romania fiind tara in care s-a inregistrat cea mai mare crestere a pretului la benzina. Asa cum se poate observa si din graficul de mai jos, daca in ultima luna a anului trecut soferii plateau pentru cel mai ieftin sortiment de benzina 5,432 lei/litru, la finele lunii iunie acelasi produs costa 6,348 lei/litru, conform datelor Oil Bulletin. Adica, o scumpire de aproape 17%. In cazul motorinei, evolutia pretului in perioada mentionata, decembrie 2013-iunie 2014, a consemnat o crestere de aproximativ 10%, de la 5,77 lei/litru la 6,313 lei/litru, informeazaCapital.ro.

Mazda dezvaluie noua MX-5 in septembrie. Dupa 25 de ani si trei generatii, Mazda deschide un nou capitol pentru legendarul model MX-5. Compania va dezvalui urmatorul model al celei de-a patra generatii unui public exclusiv, in cadrul a doua evenimente speciale, in Spania, la inceputul lunii septembrie. Lansarea va avea loc in perioada 3-4 septembrie in Barcelona, in acelasi timp cu evenimentele similare din Japonia si SUA. Invitatii Mazda din intreaga lume vor fi primii care vor face cunostinta cu noua MX-5, modelul care detine recordul Guiness pentru cea mai vanduta masina sport cu doua locuri din toate timpurile. Pe 6 septembrie, fanii entuziasti din intreaga Europa se vor aduna la Barcelona pentru a descoperi urmatoarea generatie a legendarului model sport. Sub sloganul „Long live the Roadster”, la ambele evenimente se vor celebra 25 de ani de existenta MX-5, scrie24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro