Business Report: Bucurestiul, un oras pe marginea prapastiei; Un risc major pune in pericol bugetul Romaniei. Un motor important al vistieriei a cedat; Pensionarii canadieni au devenit, indirect, actionari la un business de un miliard de lei din Romania
Bucurestiul, un oras pe marginea prapastiei. Dupa sapte ani de controverse si scandaluri, primarul general Sorin Oprescu si-a pierdut functia in toamna anului trecut dupa ce a fost prins in flagrant primind mita. Tot pentru fapte de coruptie depistate de procurori au fost suspendati in 2015 si 2016 si primarii sectoarelor 1, 2 si 5, in timp ce “seful” sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, si-a dat demisia ca urmare a rolului nefast jucat de institutia sa in tragedia de la Colectiv. Practic doar doi din cei sapte edili bucuresteni alesi in 2012, cel al sectorului 3, Robert Negoita, si cel al sectorului 6, Rares Manescu, mai sunt astazi pe pozitie. Iar suspiciunile nu i-au ocolit nici pe acestia, asa incat cel mai probabil nu ar fi un soc foarte mare pentru locuitorii de pe malul Dambovitei sa afle si despre ei ca sunt implicati in dosare penale, scrieCapital.ro.
Un risc major pune in pericol bugetul Romaniei. Un motor important al vistieriei a cedat. Veniturile statului sunt in program si sunt mai mari decat anul trecut pe primul trimestru, arata date obtinute exclusiv de Economica.net din surse guvernamentale. Insa, dupa februarie, si in luna martie s-a colectat foarte prost TVA, cu circa 650 de milioane de lei mai putin decat in martie 2015. Dar economia n-a dat motive pentru o asemenea evolutie. Chiar daca TVA a scazut la alimente la 9%, iar cota standard a scazut de la 24 la 20%, conditiile permiteau ingroparea acestei relaxari fiscale. Preturile nu au scazut pe masura reducerii taxei, consumul a crescut peste orice asteptari (22% in februarie fata de februarie 2015). Mai mult, scaderea de anvergura de TVA la alimente nici nu se simtea anul trecut in buget. Acum avem de-a face cu doua luni consecutive de scaderi consistente de venituri pe TVA, comparativ cu lunile corespondente din 2015. Toate indiciile converg in directia unei pierderi pe relaxare, nu fiscala, ci a ANAF, anuntaEconomica.net.
Gospodaria in 2015: Taxele si impozitele – nivel record in cheltuielile unei familii. Impozitele, taxele si contributiile “cantaresc” tot mai greu in bugetul gospodariilor. In ultimele trei luni din 2015, ponderea transferurilor catre vistieria statului s-au ridicat la 18,9% din totalul cheltuielilor medii ale unei gospodarii, cu 2,3 puncte procentuale in plus fata de 2014, reiese din datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, in trimestrul IV al anului trecut, o gospodarie a platit, in medie, 479 de lei lunar sub forma de impozit pe venit si contributii la pensie sau la sanatate, in crestere cu 22,5% fata de nivelul inregistrat in perioada similara din 2014, de 391 de lei (16,6% din totalul cheltuielilor), informeazaCursdeguvernare.ro.
Noile reguli pentru inchirierea ANL-urilor. Specialistii din sistemul sanitar si invatamant vor putea inchiria locuinte construite de Agentia Nationala de Locuinte, potrivit unei hotarari aprobate ieri de Guvern. “Locuintele pentru tineri destinate inchirierii vor fi repartizate inclusiv pentru tinerii specialisti din invatamant si sanatate, atat din fondul de locuinte nou construite, cat si din cele pentru care au fost reziliate de drept contractele de vanzare cu plata in rate”, a comunicat ieri Guvernul. Prin noua hotarare Executivul modifica si completeaza normele privind functionarea Agentiei Nationale pentru Locuinte. Cea mai importanta schimbare se refera la varsta beneficiarului, care a fost majorata de la 35 de ani, la 35 de ani plus o perioada de 36 de luni. Analizarea cererilor pentru inchirierea locuintelor se va face de catre comisii sociale, constituite de catre primarul localitatii, pe baza criteriilor specificate in noile norme de aplicare a legii, scrieEVZ.
Sa se modifice, dar sa nu se schimbe nimic. Noua lege RCA reintroduce plata lunara. In urma cu cateva saptamani, noua lege RCA s-a intors din Parlament, iar prima modificare pe care ASF avea de gand sa o faca era eliminarea posibilitatii platii in rate. Dupa noi discutii cu asiguratorii, ASF anunta posibilitatea ca polita RCA sa poata fi incheiata pe o perioada cuprinsa intre o luna si un an, iar prima sa poata fi platita in rate. Totusi, noua versiune presupune eliminarea contractului cu valabilitate stricta. Totodata, noua lege spune ca asiguratorul va fi obligat sa prezinte formula de calcul pe baza careia a stabilit prima de asigurare. In plus, clientul va avea posibilitatea sa suspende polita RCA in anumite conditii. Mai mult, noua lege va sosi si cu cateva modificari importante in ceea ce priveste dosarele in care victimele accidentelor cer despagubiri, anuntaAuto-Bild.ro.
Germania insista ca Grecia trebuie sa stranga 50 de miliarde de euro din privatizari. Marti, ministrul grec al Economiei, George Stathakis a declarat ca obiectivul initial privind veniturile din privatizari a fost unul nerealist, estimand ca in acest an autoritatile de la Atena ar putea strange doar sase-sapte miliarde de euro din privatizari. In replica, un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a subliniat miercuri ca anul trecut Guvernul grec si creditorii internationali au convenit un Memorandum de Intelegere care prevede ca Grecia trebuie sa stranga 50 de miliarde de euro din privatizari. “In ceea ce ne priveste, acest Memorandum de Intelegere este in continuare valabil”, a declarat purtatorul de cuvant Friederike von Thiesenhausen. De asemenea, un purtator de cuvant al cancelarului german a afirmat ca pozitia Berlinului cu privire la programul de asistenta cu Grecia nu s-a modificat dupa reuniunea pe care Angela Merkel a avut-o marti cu directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, informeazaCapital.ro.
Pensionarii canadieni au devenit, indirect, actionari la un business de un miliard de lei din Romania. O firma din Romania cu patroni anglo-elvetieni face afaceri de 1,2 miliarde de lei (270 de milioane de euro) anual cu doar 50 de angajati. Aproape jumatate din actiunile companiei-mama au ajuns la pensionarii din Canada, intr-o tranzactie de 2,5 miliarde de dolari cash. Este o stire despre una dintre cele mai discrete companii din lume – si din Romania – si, totodata, despre unul dintre cele mai puternice sisteme publice de pensii din lume. Glencore Protein Romania SRL, firma inregistrata in Bucuresti, are afaceri de 1,2 miliarde de lei pe an (270 de milioane de euro), potrivit celor mai recente raportari catre Finante. Veniturile se ridica la 1,22 miliarde de lei, iar profitul net a fost, in 2014, de 6,15 milioane de lei. Toate acestea cu mai putin de 50 de angajati. Compania face parte din grupul elvetian Glencore, una dintre cele mai vechi si mai mari case de comert cu materii prime din lume, scrieEconomica.net.