Sari direct la conținut

Business report: Bugetul la sase luni: Taxe mai mari, incasari mai mici, investitii mai putine; Ai mai multe locuinte? Nu vei mai fi impozitat suplimentar; Razbunarea economica a Rusiei impotriva Republicii Moldova: Patru embargouri intr-un an

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Bugetul la sase luni: Taxe mai mari, incasari mai mici, investitii mai putine. Visul Guvernului de a incasa mai multi bani la buget o data cu majorarea taxelor s-a spulberat, dupa ce in primele sase luni veniturile la buget au crescut insignifiant. Pentru a se incadra in deficitul stabilit, cheltuielile cu investitiile au fost serios amputate. Veniturile la bugetul de stat au crescut in primele sase luni ale acestui an cu 2,9% in termeni nominali fata de aceeasi perioada din 2013, potrivit datelor prezentate la finele saptamanii de catre Ministerul Finantelor, scrie Romania Libera.

Ai mai multe locuinte? Nu vei mai fi impozitat suplimentar. Persoanele care detin mai multe proprietati in afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar, conform sistemului aplicat in ultimii ani, potrivit noului Cod Fiscal, scrie Mediafax. Legislatia actuala impune persoanelor fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri un impozit majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu, anunta EVZ.

Investitiile publice au scazut la jumatate fata de 2012. Sute de proiecte de infrastructura, fie ca e vorba de sosele, cai ferate, poduri, scoli ori spitale, sunt trase pe linie moarta din cauza lipsei banilor. Impactul in economie poate fi devastator. Inceputa in 2007, autostrada Bucuresti-Ploiesti se termina brusc in centura Capitalei. In aceeasi situatie sunt si alte santiere de infrastructura din Bucuresti sau imprejurimi. Dupa cum a semnalat mass-media, situatia constructorilor trimisi acasa s-a replicat si la nivel mai mic. Numeroase proiecte locale au fost oprite in diverse localitati din tara, din acelasi motiv: fonduri insuficiente. Cum se explica, totusi, atitudinea vitrega a guvernantilor fata de proiectele de infrastructura? Cea mai simpla explicatie o reprezinta veniturile insuficiente la buget. Continuarea in Capital.

Decizia CJUE care ar putea salva debitorii executati silit de catre banci. Curte de Justitie a Uniunii Europene a stabilit ca debitorii care sunt executati silit de catre banci ar trebui sa aiba dreptul sa atace cu apel decizia de incuviintare a instantei, daca in contractul de credit exista posibile clauze abuzive. Aceasta decizie completeaza o alta decizie a CJUE care spune ca instantele nationale ar trebui sa verifice din oficiu daca exista clauze abuzive in contractele de credit care constituie titlul executoriu, anunta Economica.net.

Razbunarea economica a Rusiei impotriva Republicii Moldova: Patru embargouri intr-un an. In timp ce UE nu reuseste sa impuna sanctiuni eficiente impotriva Federatiei Ruse, aceasta desfasoara un razboi comercial dur impotriva partenerilor estici ai Uniunii, incercand sa stopeze iesirea lor de sub influenta Kremlinului. Republicii Moldova i-au fost impuse, in ultima saptamana, doua sanctiuni, ajungandu-se astfel la patru embargouri puse pentru exporturi agricole in Rusia, incepand din septembrie 2013. Integral pe Curs de guvernare.

Diploma care aduce fonduri europene. Banii oferiti de UE ii fac pe elevii romani sa fie tot mai tentati de agronomie. Diploma de agronom a capatat greutate in ultimii ani. Tinerii sunt atrasi mai ales de banii pe care ii pot obtine din fonduri europene. Dovada ca numarul celor interesati de studii in agronomie a crescut cu peste 30% fata de anul trecut. La facultatea de agricultura din Bucuresti, de pilda, sunt patru candidati pe un loc. Toti cu gandul la o diploma care ii va ajuta sa-si faca o afacere cu bani de la Bruxelles, potrivit Stirile Pro Tv.

O industrie cu mare potential da semne de panica. Cat de sigur este transportul cu avionul? „Foarte sigur”, raspund jucatorii din piata. Si totusi, evenimentele din ultimele saptamani aduc multe semne de intrebare. Sa fie acesta „anul negru” din industria aeriana? O privire atenta pe rapoartele celor mai mari jucatori arata ca, anual, acestia investesc zeci de milioane de euro pentru siguranta curselor si, raportat la numarul de accidente, este cel mai sigur mijloc de transport. Continuarea in Capital.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro