Sari direct la conținut

Business report: Capcana salariilor: Guvernul, prins intre promisiune si realitate; O tara europeana sparge, in premiera, monopolul gazului rusesc. Cum sta Romania; Gigantii rusi de stat Inter RAO UES si RusHydro au probleme cu proiectele din Asia Centrala, desi nu sunt pe listele de sanctiuni

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

O tara europeana sparge, in premiera, monopolul gazului rusesc. Cum sta Romania. Lituania, tara dependenta 100% de importurile de gaz de la Gazprom, a semnat un acord in urma caruia va primi gaz lichefiat (LNG) din Norvegia. LitGas, o subsidiata a holdingului energetic lituanian Lietuvos Energija, a semnat un prim acord de achizitie de LNG cu gigantul norvegian Statoil, potrivit Euractiv. Contractul acopera o perioada de cinci ani si este menit sa reduca din dependenta statului baltic de importurile de gaze din Federatia Rusa, care ii asigurau pana acum 100% din consum. Valoarea totala a contractului este de cuprinsa intre 725 si 870 de milioane de euro. Pretul este socotit de presa unul competitiv pentru consumatori, intre 260 si 290 de euro pentru 1.000 de metri cubi, in functie de cotatia LNG pentru piata britanica, desi importurile din Federatia Rusa pot fi mai ieftine. Statoil va livra 540 de milioane de metri cubi de LNG pe an in terminalul de la Klaipeda, acesta fiind un nivel minim la care noul terminal poate functiona in conditii de eficienta economica, noteaza economica.net.

Cat costa ghiozdanul unui scolar. Parintii care au odrasle la scoala au inceput deja pregatirile pentru noul an de invatamant. Bugetul pe care trebuie sa-l aiba la indemana este de cel putin 140 de lei. Apropierea anului de invatamant le da batai de cap parintilor cu copii la scoala, dar in special celor care au si venituri mici. Bugetul necesar cumpararii celor necesare copiilor porneste de la un minimum de 138 de lei, insa poate ajunge si la circa 3.650 lei, daca se opteaza pentru cele mai scumpe produse de pe piata, potrivit datelor culese de EVZ de la comerciantii online si offline. Vestea buna este ca rechizitele scolare nu s-au scumpit anul acesta.

Analiza: Impozitul pe cladiri si impozitul pe constructii speciale. Sunt sanse mari ca inceputul anului 2015 sa aduca o repozitionare la propriu a impozitelor si taxelor din Romania, avand in vedere ca rescrierea codului fiscal se afla pe ultima suta de metri. Pe langa modificarile de forma, notam si o serie de schimbari de substanta, una dintre cele mai importante fiind legata de impozitul pe cladiri. Modificarile ce vor fi aduse acestui impozit vizeaza, in primul rand, schimbarea principiului de impunere. Daca pana acum, diferentierea in ce priveste modul de calcul a taxei se facea in functie de natura contribuabilului (persoana fizica /persoanajuridica), incepand cu 2015, diferentierea se va face in functie de destinatia cladirii (rezidential/comercial, prin comercial intelegandu-se spatii de birouri, spatii comerciale etc.), informeaza Capital.

Un baril de petrol cu 10-12 dolari mai ieftin provoaca pierderi de 37-40 de miliarde de dolari pentru Rusia. In ultimele zile, Petrom a ieftinit motorina si benzina si deja avem cam o luna in care preturile s-au dus in jos, in medie, cu 3%. E efectul repetat al scaderii cotatiilor la petrol care sunt scazute voit. Este strategia Statelor Unite, care, ajutate de Arabia Saudita, vor sa arda Rusia la bani. Moscova isi alimenteaza bugetul in cea mai mare parte din taxarea exporturilor de petrol si gaze. Iar cand pretul scade, ia cu el si venituri. Evolutia cotatiilor la titei este in total contrast cu tabloul geopolitic, pigmentat cu tensiuni si conflicte in Orientul Mijlociu si la granita Rusiei. Exista ceva ingrijorari in privinta cererii, mai ales ca, astazi, China a raportat un ritm slab al industriei, dar motivele trebuie cautate in celalalt capat, la oferta, unde este abundenta. Statele Unite scot titei din rezerva, iar Arabia Saudita a urcat productia brusc, in iulie, la 10 milioane de barili, chiar daca nu era o problema cu livrarile. Sunt semne ale unei actiuni concerate a celor doi vechi aliati, noteaza digi24.ro.

ANALIZA Gigantii rusi de stat Inter RAO UES si RusHydro au probleme cu proiectele din Asia Centrala, desi nu sunt pe listele de sanctiuni. Desi nu se afla pe listele de sanctiuni ale Uniunii Europene sau SUA, gigantii de stat Inter RAO UES si RusHydro, cei mai mari producatori de energie electrica din Rusia, intampina mari probleme in realizarea unor proiecte in valoare de 3,5 miliarde de dolari in Asia Centrala. Concomitent, Gazprom si Rosneft au batai de cap cu alte investitii din aceeasi zona, din cauza disputelor politice si a cresterii influentei Chinei. Inter RAO UES – cel mai mare producator si distribuitor rus de electricitate – realizeaza in Kirgistan o hidrocentrala gigantica, de 1.900 MW, proiect in valoare de 3 miliarde de dolari a carui constructie era programata sa inceapa „in vara sau toamna lui 2014”. Numai ca grupul are probleme financiare si nu-si mai permite investitia, scrie Adevarul.

General Motors reduce productia in Rusia din cauza conditiilor economice dificile. General Motors (GM), al doilea mare producator auto la nivel mondial, reduce productia in Rusia pe fondul declinului vanzarilor provocat de problemele economice generate de conflictul din Ucraina, transmite Bloomberg, citat de Mediafax. GM a oprit de ieri activitatea fabricii detinute la St. Petersburg, pana pe 12 septembrie, si intentioneaza alte trei suspendari ale productiei pana pe 27 octombrie, a declarat Nico Schmidt, purtator de cuvant al companiei americane din Ruesselsheim, Germania. Compania va produce masini in Rusia doar patru zile in septembrie si opt zile in octombrie, a spus Schmidt. Implicarea Rusiei in criza din Ucraina a determinat Statele Unite si Uniunea Europeana sa impuna sanctiuni comerciale, contribuind la deprecierea rublei si la cresterea probabilitatii ca economia sa intre in recesiune, noteaza Bursa.ro.

Unde sa tii banii ca sa ai castiguri frumoase. Cu dobanzi real negative, depozitele bancare nu mai prezinta interes. In schimb, romanii pot alege sa-si puna banii in fonduri de investitii, pe bursa si in imobiliare. EVZ a consultat mai multi specialisti pentru a evidentia cateva posibilitati de a-si plasa banii pentru romanul de rand, care nu are cunostinte temeinice ale pietelor financiare. „Ca regula generala, omul trebuie sa investeasca in lucruri pe care le intelege si este constient de riscuri”, sfatuieste Doru Lionachescu, managing partner al firmei de consultanta „Capital Partners”. Altfel, sustine acesta, Bursa este o alternativa ce aduce castiguri persoanelor care au bani disponibili pentru investitii. Insa, pentru investitorul „mirean”, Lionachescu recomanda investitia in ETFuri (Exchanged Traded Funds, fonduri deschise de investitii tranzactionate pe bursa) care urmaresc evolutia indicelui bursier. Acestea sunt cele mai ieftine si cele mai putin riscante, spune Lionachescu.

Capcana salariilor: Guvernul, prins intre promisiune si realitate. Domeniile care atrag cea mai mare parte a fortei de munca ofera si cele mai mici salarii. Angajatii din comert, textile, constructii, invatamant si sanatate au castiguri sub media pe tara. Castigul mediu net in industria hoteliera si a restaurantelor a fost de 981 lei, in iunie 2014, potrivit ultimelor date comunicate de Institutul National de Statistica. In jur de 1.000 lei lunar au obtinut si angajatii din industria textila si cea alimentara. Nici in agricultura, comert sau constructii, salariile nu depasesc media nationala. Dimpotriva, in timp ce castigul salarial net pe toata economia a fost de 1.687 lei, in iunie, in aceste domenii s-a situat intre 1.200 si 1.500 lei. In sectoare, unde calificarea profesionala ceruta este, in general, superioara, cum ar fi sanatatea si invatamantul, abia s-au realizat castiguri de 1.485 lei, respectiv 1.506 lei. Din pacate, in aceste activitati, cresterile fata de luna iunie a anului trecut a fost infima: de 26 lei, respectiv 1 leu, in conditiile in care media pe tara a urcat cu 81 lei. Datele oficiale arata ca o parte semnificativa a salariatilor din Romania lucreaza exact in zonele in care castigurile bat pasul pe loc, scrie Capital.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro