Sari direct la conținut

Business report: Care banca din top trei are cea mai mica rata a creditelor neperformante; Algeria a cumparat 580.000 de tone de grau; Timisoara devine magnet pentru industria IT: Atos inchiriaza birouri de 6.000 de metri patrati

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Care banca din top trei are cea mai mica rata a creditelor neperformante. Eforturile bancilor comerciale de a-si curata bilanturile incep sa de roade, insa dintre primele trei banci din sistem, una singura a reusit sa-si reduca rata creditelor neperformante sub procentul de 10% conform standardelor EBA (Autoritatea Bancara Europeana) in primele noua luni ale anului. In ultimul trimestru din 2016 si celelalte banci vor trebui sa realizeze acest lucru pana, conform cerintelor BNR. Singura banca din top trei care si-a redus neperfomantele pana la nivelul de 5,5%, la jumatate fata de cerinta BNR, este Banca Transilvania. Rata creditelor neperformante pentru primele noua luni din 2016 a scazut de la 9,75% in aceeasi perioada din 2015 la 5,5%, in ciuda faptului ca banca ardeleana a cumparat anul trecut Volksbank, informeazaEconomica.

Algeria a cumparat 580.000 de tone de grau. Algeria: Agentia de stat pentru achizitia de cereale (OAIC) a cumparat 580.000 de tone de grau de panificatie la o licitatie care s-a incheiat marti, au declarat miercuri o serie de traderi europeni pentru Reuters. Algeria, unul din cei mai mari importatori mondiali de cereale, nu publica detalii cu privire la licitatiile sale internationale iar rezultatele pot fi revizuite ulterior dupa ce traderii anunta vanzari suplimentare. Potrivit traderilor, preturilor platite de OAIC au variat intre 201 si 201,50 dolari pe tona, inclusiv cost si navlu iar livrarea este pentru luna ianuarie 2017. In acest sezon licitatiile organizate de Algeria au fost urmarire mai atent ca de obicei deoarece traderii au vrut sa vada de unde isi va procura graul tara nord africana, avand in vedere recolta slaba din Franta, care in mod normal asigura majoritatea necesarului de grau ale Algeriei, relateazaCapital.

Timisoara devine magnet pentru industria IT: Atos inchiriaza birouri de 6.000 de metri patrati. Furnizorul de servicii IT Atos, parte a grupului francez cu acelasi nume, va inchiria 6.000 de metri patrati intr-una dintre cladirile de birouri pe care omul de afaceri Iulian Dascalu le construieste in Timisoara, in cadrul proiectului multifunctional Openville. Cladirea de birouri UBC 1, unde francezii de la Atos isi vor desfasura activitatea incepand cu al treilea trimestru al anului viitor, cand imobilul va fi finalizat, are o suprafata inchiriabila de circa 13.000 de metri patrati. De altfel, Atos, cu afaceri pe plan local de 200 de milioane de lei anul trecut, a anuntat recent ca deschide un centru de expertiza in securitate cibernetica in Timisoara. Printre jucatorii din industria IT care au centre deschise in Timisoara se numara si Endava sau SAP, potrivitNewMoney.

Sectorul energetic de la BVB, tranzactii de aproape 20 milioane lei, peste jumatate din rulajul pietei de actiuni. Un transfer de tip deal de peste 10 milioane lei cu actiunile OMV Petrom si plasarea pe primul loc in clasamentul tranzactiilor din piata reglementata cu schimburi de 7,69 milioane lei pe titlurile Romgaz Medias a debalansat activitatea de tranzactionare de la BVB catre sectorul energetic. Dupa ce in primele 2 zile ale acestei saptamani au fost raportate catre piata cea mai mare parte a rezultatelor financiare la 9 luni ale companiilor listate, activitatea de tranzactionare a urcat la Bursa de Valori Bucuresti. Rulajul din piata de actiuni a fost de 35,56 milioane lei (7,86 milioane euro), dublu fata de precedentele 2 sesiuni bursiere. Peste jumatate din aceste transferuri au fost realizate pe sectorul de energie si utilitati care a adunat schimburi de aproape 20 milioane lei, scrieProfit.

Din 2019, McLaren F1 va avea un succesor spiritual cu trei locuri. Informatiile sunt oficiale: constructorul britanic de masini sport chiar va lansa un hypercar cu aceeasi configuratie ca a legendarului F1. Insa nu va entuziasmati prea tare, pentru ca toate cele 106 exemplare ale seriei au fost deja vandute. Viitorul model poarta numele de cod „BP23” si ofera o pozitie de condus centrala, similara cu a lui McLaren F1. Si numarul exemplarelor care vor fi produse face trimitere la predecesorul sau spiritual, pentru ca McLaren F1 a fost produs tot in 106 bucati. Preturile nu au fost comunicate, insa este un detaliu lipsit de relevanta tinand cont ca masinile au fost deja vandute. Fiecare exemplar va fi personalizat in functie de preferintele posesorului sau, iar interiorul se pare ca va fi desenat de la zero, urmand sa fie complet diferit de orice alt model din gama curenta, arataAuto-Bild.

Afacerile de familie dau testul maturitatii. Cum se vede schimbul de generatii in Romania. Mai rezistente in fata dificultatilor financiare, mai flexibile si mai personalizate decat corporatiile, afacerile de familie din Romania sunt pe punctul de a da testul maturitatii. A-i lasa sau a nu-i lasa la conducere pe copiii fondatorilor? Aceasta-i intrebarea. In Occident, acolo unde afacerile de familie au o traditie de sute de ani, se spune ca „prima generatie creeaza, a doua cheltuieste si a treia distruge”. Sau cum a spus, mai direct, in urma cu aproape o suta de ani, industriasul american Andrew Carnegie: „de la coate-goale iar la coate-goale este o distanta de trei generatii”. Dincolo de anecdote, cifrele vin cu o confirmare seaca: doar 30% dintre afacerile de familie supravietuiesc celei de-a doua generatii si doar 15% celei de-a treia, noteazaNewMoney.

Procentul de garantare de catre stat la „Prima Casa” ar putea scadea la 40% pentru locuintele mai vechi de 5 ani.Programul Prima Casa va fi modificat astfel incat, in urmatorii cinci ani, procentul de garantare de catre stat va fi mentinut la 50% doar pentru creditele contractate pentru imobile cu destinatia de locuinta mai noi de 5 ani sau consolidate in ultimii 5 ani fata de data acordarii creditului, urmand sa scada la 40% pentru creditele care nu indeplinesc aceste conditii. In primii doi ani plafonul anual de garantare pus la dispozitia bancilor va fi de 2 miliarde lei, iar pentru urmatorii trei ani va scadea la 1,5 miliarde lei. Modificarile programului au fost propuse de Ministerul Finantelor Publice printr-o nota discutata in sedinta de miercuri a Guvernului, informeazaEconomica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro