Sari direct la conținut

Business Report: Cartile de munca devin istorie. Evidenta salariatilor, doar electronic; Oferta Petrom ar putea fi amenintata de nevoia OMV de bani pentru Turcia; "Prima casa" 4 se amana: Guvernul nu a publicat contractul-cadru

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Oferta Petrom ar putea fi amenintata de nevoia OMV de bani pentru Turcia. Surse apropiate Ministerului Economiei spun ca echipa care pregateste vanzarea pachetului de 10% din OMV Petrom (SNP) ia in calcul ca grupul petrolier austriac ce detine pachetul majoritar de 51% din cea mai mare companie din Romania ar putea derula, tot in aceasta vara, o majorare de capital sau o emisiune de obligatiuni, care ar putea umbri interesul investitorilor pentru oferta Petrom. OMV a preluat la finele anului trecut compania turca Petrol Ofisi, printr-o tranzactie de 1 miliard de euro in urma careia participatia austriecilor a crescut de la circa 41% la peste 96%. Reprezentantii actionarului majoritar de la Petrom au spus ca iau in calcul fie emiterea de noi actiuni, fie de bonduri, pentru a finanta aceasta achizitie, o decizie urmand sa fie anuntata in prima jumatate a acestui an, scrie Economic Times.

In articolul „Austriecii au pus ochii pe bursa de energie si isi ofera sprijinul fie pentru privatizarea OPCOM, fie pentru un nou operator”, Ziarul Financiar scrie: „Romania are nevoie de o bursa independenta de energie si de liberalizarea pretului la energie pentru ca investitorii straini nu vor investi in sectoare controlate politic, asa cum este sectorul energetic, a fost mesajul transmis de Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei la Bucuresti, la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei”. Integral in ZF.ro.

Cartile de munca devin istorie. Evidenta salariatilor, doar electronic. Dupa 30 iunie 2011, cartile de munca ale romanilor vor fi pastrate exclusiv in arhive. Registrul general de evidenta a salariatilor ramane singurul instrument de stocare a datelor legate de angajatii din Romania. Guvernul a emis in ultima perioada o serie de acte normative care sa reglementeze modul in care se trece practic de la un sistem la altul. Astfel, printr-un ordin al ministrului muncii, s-a stabilit procedura prin care inspectoratele de munca (ITM) certifica si elibereaza carnetele de munca angajatorilor pentru ca acestia sa le pastreze in arhive. Pana la 30 iunie, toate procedurile vor fi definitivate, astfel incat vechile carti de munca nu vor mai exista decat in arhive, informeaza Capital.ro.

Dragoi: Discutam cu fondurile de pensii si asiguratorii sa lansam titluri in lei pe 15 ani in 2011. Ministerul Finantelor discuta cu fondurile de pensii si companiile de asigurari pentru a lansa in acest an titluri de stat in lei cu scadenta pe 15 ani, daca se va crea o masa critica pentru o astfel de emisiune, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi. „Discutam cu fondurile de pensii si firme de asigurari sa lansam in acest an titluri cu scadenta la 15 ani, ceea ce va ajuta in continuare la reducerea costurilor (…). Problema este daca se constituie suma necesara pentru a deschide o astfel de emisiune, iar numai aceste companii au disponibilitati pe termen atat de lung”, a spus Dragoi, citat de Mediafax. El a precizat ca a avut o prima discutie cu fondurile de pensii si cu asiguratorii si sunt programate si alte intalniri pentru a vedea daca va fi posibila o emisiune pe 15 ani in acest an, scrie Bursa.ro.

Cocor: Ce s-a ales de cel mai mare mall de lux din Romania. In cel putin o zi de joi, in fiecare luna, etajul doi din Cocor inceteaza sa mai fie unul obisnuit: holul este plin de designeri, vedete si manechine care defileaza in colectii de pret-a-porter si chiar haute couture. Pentru ca Galeria Designerilor Romani – primul si deocamdata singurul concept de retail care grupeaza designerii romani sub acelasi acoperis – tocmai asta vrea sa ofere: linii noi, explozii de culori si glamour – de obicei, inaccesibile publicului larg -, la care sa aiba acces oricine trece prin zona. „Pana acum, magazinele designerilor consacrati erau rasfirate prin oras, iar cei mai tineri nici nu aveau unde sa-si expuna creatiile. Noi ii adunam pentru prima oara intr-un singur loc”, puncteaza Mirela Mihailescu, directorul comercial al magazinului, ce vede Cocorul altfel decat mall-urile, care reprezinta o „concurenta acerba”, anunta Money.ro.

Marcile mari din retailul romanesc au revenit cu picioarele pe pamant dupa insolventa. Diverta, Leonardo sau Flanco sunt cateva dintre marcile retailului romanesc care au supravietuit insolventei, fiind in reorganizare judiciara. Daca retailerul de incaltaminte Leonardo anunta profit inca din septembrie 2010 si e la zi cu datoriile, Flanco estimeaza venituri pentru acest an de 100-110 milioane de euro si o cota de piata de 11%. In primele trei luni numarul firmelor intrate in insolventa a fost de 5.082, in scadere cu 21% fata de aceeasi perioada din 2010, informeaza Financiarul.

Volkswagen trece la hibridizarea gamei. Gama de modele Volkswagen va fi imbogatita cu versiuni hibride, incepand din 2013-2014, anunta constructorul german. VW pare sa se fi decis asupra tehnologiei hibrid care combina motorul electric cu un mic motor conventional (termic), cel de-al doilea avand rol de generator de energie. Este o solutie care asigura autonomie extinsa, fiind folosita si de GM, la ultramediatizatul Chevrolet Volt. In plus, are marele avantaj ca bateriile pot fi incarcate in mers. Emisiile poluante scad simtitor, iar comportamentul masinii in regim normal de utilizare nu este cu mult diferit fata de propulsia clasica. Cei de la Volkswagen sunt convinsi ca aceasta solutie are un mare potential pe termen mediu, reusind sa combine cel mai bine cele doua categorii de propulsoare auto, termice si electrice, scrie 24auto.ro.

„Prima casa” 4 se amana: Guvernul nu a publicat contractul-cadru. Programul „Prima casa” este oficial blocat. Bancile au epuizat plafonul de 200 mil. euro alocat la inceputul anului, iar etapa a patra nu poate incepe intrucat protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM nu a fost publicat in Monitorul Oficial. In plus, bancherii trebuie sa obtina si avizul BNR pentru modificarea normelor interne de creditare, intrucat practicarea unui avans de numai 5%, asa cum cere Guvernul, in paralel cu asumarea a 50% din riscul aferent creditului reprezinta o abatere de la prevederile uzuale. „Modificarile legislative ale programului guvernamental „Prima casa” 4 au fost adoptate si, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului comun al MFP si MECMA, Protocolul de Colaborare va putea fi semnat de catre Fond cu bancile participante. Plafonul alocat initial pentru 2011 a fost epuizat”, au explicat pentru ZF reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. Nu exista nici indicii privind momentul la care Protocolul ar putea fi publicat, anunta ZF.ro.

Guvernul va ceda maxim 20% din actiunile Tarom pe Bursa sau le va vinde unui investitor strategic. Guvernul va ceda cel mult 20% din actiunile Tarom prin listare la Bursa sau prin vanzarea pachetului unui investitor strategic si a renuntat la vanzarea de pachete minoritare la aeroporturile din Bucuresti si Timsoara, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI. Initial, intelegerea intre parti prevedea privatizarea integrala a Tarom si cedarea a 20% din titlurile aeroporturilor Henri Coanda si Aurel Vlaicu din Bucuresti si Traian Vuia din Timsoara. Astfel, autoritatile romane vor selecta un consultant juridic si o banca de investitii pentru a administra oferta publica initiala, informeaza Gandul.

Titov Buzescu, vicepresedinte Rompetrol: „Infrastructura proasta scumpeste benzina”. Dincolo de pretul titeiului si de taxele mari, un alt factor care majoreaza tarifele la pompa este starea proasta a drumurilor din Romania si lipsa unei infrastructuri petroliere, sustine Titov Buzescu, vicepresedinte Rompetrol, intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul”. Inghetarea pretului la pompa nu este o solutie, deoarece cotatia petrolului si cursul de schimb ar putea ramane la acelasi nivel pe perioada cat s-ar aplica aceasta masura, iar petrolistii oricum nu ar scumpi carburantii, spune Buzescu, scrie Adevarul.

Bancile mari tureaza iar motoarele creditarii. Cea mai mare banca din Romania si cel mai mare intermediar de pe piata locala anunta intensificari substantiale ale activitatii in primul trimestru al acestui an. Activitatea de creditare a bancilor da semne de revenire. BCR, cea mai mare banca locala, si-a anuntat revenirea in forta pe piata creditelor de consum si spune ca, in ultima luna si jumatate, a acordat, in medie, 1.500 de imprumuturi pe zi. In acelasi timp, cel mai mare broker local, Kiwi Finance, se poata lauda cu o crestere de peste 130% a activitatii de intermediere in primele trei luni ale acestui an pe fondul avansului luat de imprumuturile garantate. Kiwi a intermediat de la infiintare pana in prezent credite de aproximativ 550 milioane euro pentru 100.000 de clienti, anunta Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro