Business report: Cati bani a incasat statul din exploatarea resurselor minerale. Si cine a platit; Romanii tin tot mai multi bani la bancile din strainatate; Patronatele din turism avertizeaza: Cresterea cotei unice ar duce firmele la faliment sau evaziune fiscala si ar trimite in somaj peste 100.000 de angajati
Grecia a iesit din recesiune dupa sase ani. Economia Greciei a iesit din recesiune dupa sase ani, in conditiile in care produsul intern brut a avansat cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de trimestrul precedent, consemnand doua trimestre consecutive de crestere, potrivit datelor revizuite publicate de Institutul Elen de Statistica. Totodata, Institutul Elen de Statistica a revizuit estimarea pentru PIB-ul din trimestrul al doilea, de la o scadere de 0,2% la un avans de 0,4%, in urma adoptarii noii metodologii europene de calcul, noteaza digi24.ro.
Antibiotice Iasi, profit cu aproape 14% mai mare. Producatorul farmaceutic Antibiotice Iasi (ATB) au crescut cu 13,94% in primele 9 luni ale acestui an, fata de perioada similara din 2013, de la 17,795 la 20,277 milioane lei, potrivit unui raport trimis ieri Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In acelasi interval, veniturile din vanzari ale societatii au sporit nesemnificativ, cu 0,05%, ajungand la 217,193 milioane lei (de la 217,07 milioane lei la 30 septembrie 2013). Totodata, compania a reusit sa isi diminueze pierderile financiare nete, de la 11,769 la 8,794 milioane lei. Actiunile ATB au inchis in declin sedinta de tranzactionare de ieri pe BVB, cu 2,33%, pana la valoarea unitara de 0,566 lei. La acest nivel, capitalizarea firmei este de 379,977 milioane lei, informeaza Bursa.ro.
Ministrul Transporturilor: Transalpina, tot copil orfan, dar cu acte la Casa Copilului, ar putea sa aiba o mama sociala. Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, vineri, ca soarta soselei Transalpina este „in instanta” si ar putea fi decisa in acest an, afirmand ca soseaua este in continuare „un copil orfan”, dar „cu acte depuse la Casa Copilului” si s-ar putea sa aiba „o mama sociala”. oan Rus a declarat, intr-o conferinta de presa, la Pianu de Jos, judetul Alba, ca soseaua Transalpina este in acest moment „in justitie”, iar instanta urmeaza sa decida daca o va preda de la constructor la CNADNR, astfel incat compania sa se poata indrepta impotriva constructorului pentru nerespectarea obligatiilor asumate, scrie gandul.info.
Leul continua sa se aprecieze la sfarsit de saptamana. Moneda europeana s-a depreciat in sedinta valutara de vineri, pierzand 0,21 bani in fata leului. Euro a ajuns astfel la valoarea de 4,4272 lei, dupa ce mjoi era cotat la nivelul de 4,4293 lei. Si dolarul american a consemnat o depreciere, insa nesemnificativa, de numai 0,01 bani si a ajuns vineri la valoarea de 3,5521 lei, dupa ce joi era cotat la nivelul de 3,5522 lei. Francul elvetian se depreciaza si el in sedinta valutara de vineri, cu 0,16 bani in fata leului. In consecinta, moneda elvetiana este cotata la paritatea de 3,6833 lei, dupa ce joi valora 3,6849 lei, noteaza Romania Libera.ro.
Patronatele din turism avertizeaza: Cresterea cotei unice ar duce firmele la faliment sau evaziune fiscala si ar trimite in somaj peste 100.000 de angajati. O eventuala crestere a cotei unice sau cota progresiva ar duce, cel putin in turism, fie la faliment, fie la evaziune fiscala generalizata, iar peste 100.000 de angajati ar intra in somaj, a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). „O crestere a cotei unice ar trimite in somaj peste 100.000 din cei 160.000 de angajati din turism. Din platitori de taxe la buget, acestia se vor transforma in asistati sociali”, a spus Raducan, potrivit Mediafax. Acesta crede ca majorarea cotei unice va duce fie la falimente in masa, fie la evaziune fiscala generalizata. Un document elaborat de Ministerul Finantelor, ministrul delegat pentru Buget, publicat de Mediafax, arata ca Guvernul intentioneaza sa renunte la cota unica de 16%, incepand din 2016, si sa introduca cota progresiva de impozitare a venitului, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%, relateaza Adevarul.
Cati bani a incasat statul din exploatarea resurselor minerale. Si cine a platit. Redeventele incasate pentru exploatarile de roci utile, lignit, ape minerale, huila si cupru au urcat la circa 18 milioane de euro, in prima jumatate a acestui an. Statul roman a incasat 78,4 milioane de lei, circa 18 milioane de euro, pe redeventa colectata in primul semestru al acestui an de la firmele care exploateaza resursele minerale de subsol ale Romaniei, potrivit datelor oferite de Agentia de Resurse Minerale. Circa jumatate din aceasta suma, 36 milioane de lei, reprezinta redeventa colectata de la firmele ce exploateaza roci utile (argila comuna, andezit industrial si de constructii, calcar industrial si de constructii, diabaz, nisip si pietris, sisturi verzi ). Printre firmele din acest domenu de la care s-a colectat redeventa sunt Cemacom Cluj-Napoca, Lafarge Agregate Betoane Bucuresti, Somaco Construct Constanta sau Cariera de Piatra SRL Arad, scrie economica.net.
Romanii tin tot mai multi bani la bancile din strainatate. Plasamentele romanesti in numerar si in depozite in strainatate au crescut cu 845 de milioane de euro (18,37%) in trimestrul trei din acest an fata de trimestrul doi, pana la 5,45 miliarde de euro, potrivit statisticii privind pozitia investitionala internationala a Romaniei, realizata de Banca Nationala a Romaniei. In aceeasi perioada, investitiile directe ale rezidentilor romani in strainatate totalizau 2,385 miliarde de euro, la 30 septembrie 2014, in crestere cu 788 de milioane de euro fata de finalul trimestrului doi din acest an, din care participatiile la capital erau de 420,6 milioane de euro, in scadere cu 86,3 milioane de euro, iar investitiile in instrumente de natura datoriei totalizau 1,96 miliarde de euro, aproape dublu fata de trimestrul anterior, cand se ridicau la 1,09 miliarde de euro, noteaza Capital.ro.