Sari direct la conținut

Business report: Cati euro sunt trecuti pe factura unei eventuale crize politice?; Nicio solutie pentru dezastrul POSDRU; Marian Sarbu, CSSPP: "Activele fondurilor de pensii – 3 miliarde de euro, anul viitor"; Unde se va duce cursul leului dupa alegerile din 9 decembrie

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Romanii se pot angaja in UE pe un salariu de 45.000 de euro. Afla cum poti aplica. Romanii se pot angaja, in perioada urmatoare, ca muncitori in agricultura in Portugalia si Danemarca, pe salarii cuprinse intre 800 si 1.000 de euro. Cea mai buna oferta vine insa din Irlanda: un job de inginer chimist, platit cu pana la 45.000 de euro pe an. Romanii pot aplica, in urmatoarea perioada, pentru un post de inginer chimist in Irlanda, pe un salariu de 45.000 euro pe an. Candidatii trebuie sa aiba studii postuniversitare, minimum cinci ani experienta in domeniu, bune cunostinte de chimie analitica, precum si cunostinte avansate de limba engleza. Durata contractului este de doi ani. Oferta este mai bogata pentru muncitorii in agricultura. Sunt disponibile 100 de posturi de culegatori de mazare in fermele din Portugalia si Danemarca si 40 de posturi pentru culegatori de capsuni si zmeura in Danemarca. Plata se face in functie de cantitatea recoltata: 0.3-0.4 euro net/kg, in Portugalia, si 0.4-0.6 euro net/kg, in Danemarca. Oferta este disponibila pentru intervalul 1 martie- 1 septembrie 2013, scrie EVZ.

Nicio solutie pentru dezastrul POSDRU. Saptamana trecuta, premierul anunta deblocarea platilor pe POS DRU. Adevarat, a confirmat Comisia, dar cu o penalizare de 25% din valoarea cererilor de decontare. Cum arata, in aceste conditii, viitorul acestui program si al „beneficiarilor” sai? Programul „Dezvoltarea Resurselor Umane” este cel mai dinamic din toate liniile de finantare: extrem de atragator (de unde numarul mare de proiecte depuse, aproape 10.500), selectiv (exact jumatate din dosarele supuse spre aprobare au fost respinse), dar cam reticent cand vine vorba de demararea propriu-zisa a finantarii – doar 2.500 de beneficiari au ajuns pana acum la semnarea contractului. Asadar, tragand linie, in ultima faza, cea de finantare propriu-zisa, au intrat 25% din deponenti (spre comparatie, pe POS Mediu, rata este de 70%, iar pe POR – de 62%), noteaza Capital.

Marian Sarbu, CSSPP: „Activele fondurilor de pensii – 3 miliarde de euro, anul viitor”. Activele gestionate de fondurile de pensii de pe Pilonul II si Pilonul III vor ajunge, anul viitor, la circa 13 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro), iar la finele acestui an vor atinge nivelul de 10 miliarde de lei, estimeaza Marian Sarbu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Domnia sa ne-a declarat, in cadrul unui interviu, ca este posibil ca unii administratori de fonduri sa doreasca sa isi restranga activitatea, de aceea ne putem astepta, pe termen mediu si lung, la o scadere a numarului de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), prin achizitii si fuziuni. In privinta normei CSSPP, privind limitarea investitiilor fondurilor de pensii private in fondurile de private equity, Marian Sarbu ne-a precizat ca este putin probabil ca administratorii „sa duca lipsa” acestor tipuri de investitii. Motivul este acela ca nici un fond de pensii nu a alocat bani, pana in prezent, in aceste instrumente financiare, potrivit domniei sale. Interviul integral in Bursa.

Unde se va duce cursul leului dupa alegerile din 9 decembrie. Daca tensiunile politice nu se vor aplana imediat dupa alegerile parlamentare, leul s-ar putea deprecia pana la un nou nivel-record, iar Banca Nationala va fi nevoita din nou sa intervina activ in piata pentru a-l proteja de speculatii. Foarte multi romani se intreaba cum va evolua cursul de schimb dupa rezultatul alegerilor de ieri, avand in vedere experienta neplacuta de asta-vara, cand leul s-a prabusit din cauza tensiunilor politice. O analiza a casei de brokeraj X-Trade Brokers arata ca pietele valutare din Europa Centrala si de Est sunt, de obicei, preocupate de „scorul democratiei” tarii dupa alegeri si mai putin de detaliile specifice ale programelor electorale. Acest lucru explica volatilitatea ridicata a leului in perioada verii acestui an, dupa suspendarea presedintelui. „Incertitudinea cu privire la componenta viitorului guvern, ca urmare a tensiunilor existente intre presedinte si USL, vor determina presiuni nefavorabile evolutiei leului”, explica Claudiu Cazacu, analist-sef al casei de brokeraj, scrie Adevarul.

Sfaturi de care orice sofer ar trebui sa tina cont iarna. Iarna si-a intrat in drepturi in anumite zone din tara, iar daca esti sofer si vrei sa pleci la drum, in afara de anvelopele de iarna, de o viteza adaptata si o maniera de conducere anticipativa trebuie sa mai tii cont si de alte elemente. Inainte de a pleca la drum cu masina iarna trebuie sa te asiguri ca totul functioneaza asa cum trebuie, pentru a nu avea surprize. Indiferent daca pleci la un drum lung sau nu, este important sa verifici presiunea din fiecare pneu. O roata mai dezumflata decat alta accentueaza tendintele masinii sa derapeze. La fel de important este sa verifici nivelul fluidelor. Lichidul de parbriz de vara trebuie inolcuit cu unul de iarna, care sa reziste pana la -30 de grade. Pe langa aceasta este nevoie de o solutie speciala de dezghet sub forma de spray, care se aplica pe suprafetele inghetate. Aceasta reduce riscurile de a-ti gasi parbrizul acoperit de gheata. O solutie o reprezinta acoperirea parbrizului cu o prelata sau cu un carton. Continuarea in Capital.

Proprietarii grupului Aldi, o familie misterioasa Berthold Albrecht, miliardarul si mostenitorul lantului de magazine alimentare de tip discount, Aldi, a decedat la varsta de 58 de ani, dar familia a tinut secret tragicul eveniment cel putin cateva saptamani. Grupul a anuntat totusi decesul in editia de astazi a cotidianului german Handelsblat, precizand doar ca inmormantarea a avut loc in noiembrie, “in intimitatea familiei”. Membru in consiliului de administratie al Aldi-Nord, Berthold Albrecht a fost o persoana care “a inteles cum sa acorde grupului importante impulsuri pentru viitor”, se mai spune in comunicatul transmis presei, scrie Income Magazine

Cati euro sunt trecuti pe factura unei eventuale crize politice? Romania are nevoie de formarea unui nou Guvern cat mai repede dupa alegeri si de politici publice clare, care sa raspunda actualelor nevoi ale economiei, afirma economisti consultati de „Romania libera” pe tema asteptarilor lor postalegeri. Florin Citu, analist economic, afirma ca o eventuala criza politica va avea efecte economice, insa acestea vor fi pe termen scurt. O eventuala instabilitate a politicilor economice sau o absenta a acestor politici va avea efecte negative. Viitorul Guvern va trebui sa aplice un program clar, care „sa nu se mai schimbe de la luna la luna” si sa renunte la guvernare prin ordonante de urgenta. Aceste politici vor fi destinate mai degraba sa atraga noi investitori decat sa ii tina in Romania pe cei deja prezenti. Aceasta deoarece „nu mai are cine sa plece, cei existenti sunt deja captivi”, spune el. Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal si economist-sef al unei importante banci comerciale, afirma ca scandalurile politice urmate de efecte economice negative „sunt o certitudine”. Economia asteapta insa un semn de stabilitate. Daca haosul se va institui, nu vor exista intrarile de capitaluri absolut necesare pentru finantarea deficitului de cont curent. Din pacate, acesta este finantat din rezerva internationala, spune el.

Unde trebuie să lucrezi ca să primeşti o majorare de salariu Câteva zeci sau, în cele mai bune cazuri, câteva sute de lei primite în fiecare an în plus la salariu sunt suficiente pentru a creşte nivelul de încredere al angajaţilor în compania pentru care lucrează şi de a-i face mai implicaţi. Relaţia, deşi ideală, nu îşi mai găseşte aplicabilitate decât într-un număr restrâns de domenii de activitate. Cine sunt, deci, angajaţii care anul acesta au câştigat mai mult decât anul trecut? Şi ce urmează…Pentru cei care au uitat în ultimii patru ani ce înseamnă noţiunea de „creştere salarială”, datele care urmează ar putea crea un oarecare sentiment de frustrare, scrie Income Magazine

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro