Sari direct la conținut

Business Report: Ce banci iti dau castigurile cele mai mari; Reabilitarea termica a blocurilor, cadoul otravit al politicienilor; Isar: Companiile grecesti s-ar putea muta in Romania; Contributiile sociale se fiscalizeaza de la 1 iulie

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Calendarul liberalizarii pietei de energie ar putea fi tinut secret. Calendarul liberalizarii preturilor pentru electricitate si gaze naturale ar putea fi tinut secret, sustin mai multi specialisti din domeniul energetic, dupa ce parlamentarii au decis sa nu-l includa in noua lege a energiei. Acestia cred ca Guvernul nu va mai publica etapele de crestere a preturilor pentru toate categoriile de consumatori, intrucat acestea vor fi transpuse in doua memorandumuri care nu vor fi publicate in Monitorul Oficial si care vor fi agreate cu institutiile financiare internationale. Numai ca, mai spun unii experti, din cauza alegerilor parlamentare din toamna, aceste memorandumuri nu vor fi publice nici macar pentru operatorii din piata, tocmai pentru a mai suporta modificari ale ritmului majorarii tarifelor. Parerile specialistilor sunt oarecum indreptatite de secretomania instituita de primul-ministru Victor Ponta in problema etapelor liberalizarii. Varianta pe care premierul Ponta a primit-o, recent, de la minis-trul Economiei Daniel Chitoiu presupune, spun surse autorizate, un calendar de crestere a preturilor in perioada 1 decembrie 2012 – 1 octombrie 2014 pentru consumatorii industriali de gaze. Tarifele vor fi majotate trimes-trial cu procente intre 3 si 5%. Pentru consumatorii casnici de gaze, cresterile de tarif vor incepe de la 1 ianuarie 2013 si se vor incheia la finele anului 2018. Cresterile trimestriale de pret vor fi intre 2 si 5%, scrie Bursa.ro.

Reabilitarea termica a blocurilor, cadoul otravit al politicienilor. Facuta intr-un ritm tot mai alert inainte de alegeri, reabilitarea cu polistiren a cladirilor ascunde calitatea precara si miza pur electorala a lucrarilor. Solutiile alternative de reabilitare termica, fara polistiren, sunt neglijate complet de autoritati. Licitatiile sunt facute pe fuga, la limita legii, dar de lucrari se ocupa nu firmele „castigatoare”, ci muncitorii necalificati de la firmele subcontractoare. Singurul castig al proprietarilor din blocurile impachetate in polistiren este acela ca, pentru cativa ani, vor plati mai putin la intretinere. Asta e ceea ce se stie, si nu e putin lucru. Ceea ce nu se stie sau se neglijeaza complet este ca polistirenizarea ascunde multe efecte secundare extrem de daunatoare atat sanatatii proprietarilor, cat si calitatii blocurilor. Asta ca sa nu mai vorbim de calitatea estetica precara a acestor lucrari, anunta Financiarul.

Exclusiv: Ce banci iti dau castigurile cele mai mari. Bancile mari se tin departe de „razboiul” dobanzilor, gasind alte argumente pentru a atrage economiile populatiei. Pe deponentii interesati doar de castigul potential raman sa se bata bancile mici, care ofera bonificatii peste media pietei. Un depozit in euro poate avea o dobanda nominala mai mare decat unul in lei! Cea mai mare bonificatie oferita clientilor care vor sa economiseasca pe termen de trei luni in moneda europeana (4,5%, la Piraeus) se situeaza peste nivelul celor mai mici dobanzi la depozitele in lei pe acelasi termen din oferta bancilor. La Unicredit, spre exemplu, dobanda oferita la un astfel de plasament in lei este doar de 4,15%, in conditiile in care banca prefera sa incurajeze economisirea pe perioade atipice, de 2 sau 4 luni, pentru care ofera dobanzi mult mai mari decat la clasicele depozite pe trei luni. Selectia celor mai bune oferte pentru deponenti nu este determinata, insa, doar de nivelul dobanzii. Comisioanele percepute la retragerea de numerar pot taia substantial din castigul final, existand banci care penalizeaza clientii in acest fel chiar si cand retragerea se face la scadenta depozitului. Clientul trebuie sa fie atent si la comisioanele de administrare pentru contul curent din spatele depozitului, pentru care bancile pot retine lunar pana la 3,5 lei, in cazul depozitelor in moneda nationala, sau pana la 2 euro la cele in valuta, informeaza Capital.ro.

Incursiune in lumea necunoscuta a brokerilor de energie (II). Revenim cu o a doua parte a unei serii de articole de presa, care incearca sa priveasca dincolo de bariera pusa mass mediei de catre „baietii destepti” din energie. Pentru prima data intram in interiorul unei companii furnizoare de energie private incercand sa ii intelegem mecanismele de functionare pana la detaliu. Demersul nostru nu este unul intamplator. Intre piata de energie din Romania anilor 1997-2006 si cea de azi exista o diferenta esentiala. Daca in urma cu 7-8 ani, aparitia in piata a unor traderi cu doua calculatoare si doi angajati era ceva firesc, astazi, acest lucru nu mai este posibil. Traderii, chiar si cei vechi, au fost obligati de evolutiile pietei, de deschiderea ei, sa se specializeze, in functie si de noutatile introduse de platforma de tranzactionare OPCOM. In caz contrar, orice greseala se transforma intr-o pierdere mare de bani si de credibilitate. Energy-Center si-a propus inca de la inceputuri sa sprijine piata de energie din Romania si ramane fidel acestui angajament, caci importanta ei este cruciala pentru tara noastra.

Isar: Companiile grecesti s-ar putea muta in Romania. In cazul in care Grecia ar iesi din zona euro, ar putea exista si efecte pozitive pentru piata din Romania. Grecii vor dori sa-si mute fondurile si ar putea sa le transfere in Romania, deoarece este o destinatie buna, chiar cea mai buna din regiune, a declarat Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri. „Noi suntem cea mai buna destinatie de investitii pentru ca alte tari stau mult mai rau decat noi. Ne ajuta faptul ca avem o moneda nationala. Romania are multe elemente, multe resurse neexplorate, suntem in Uniunea Europeana, avem propria moneda”, a explicat Lucian Isar. Intrebat in ce mod va influenta deprecierea monedei nationale mediul de afaceri, Isar a spus ca un investitor se uita la intervale de timp mult mai lungi, anunta Adevarul.

Autostrada Timisoara-Lugoj, calcaiul lui Achile de pe Coridorul IV. Intreaga autostrada Nadlac-Sibiu va fi incheiata cel devreme peste trei ani, dupa ce disputa juridica cu un rege al asfaltului a fost redeschisa zilele trecute. Terminarea autostrazii de pe Coridorul IV de transport pan-european, ce face legatura intre localitatile Nadlac si Sibiu, risca sa aiba loc de abia in 2016, cu 2-3 ani intarziere fata de majoritatea restului tronsoanelor. Din primavara anului trecut, are loc un razboi interminabil, desfasurat pe toate palierele, in privinta firmei care va prinde contractul cu o valoare estimativa de 150 milioane de euro. Disputa antreneaza, pe de o parte, Compania Nationala de Drumuri Nationale si Autostrazi (CNADNR) si, pe de alta parte, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, ale carui decizii sunt atacate in justitie de CNADNR, precum si firma Tehnologica Radion, detinuta de Theodor Berna, unul dintre principalii asfaltatori ai Bucurestiului, care blocheaza in instante toate deciziile CNADNR si care vrea acum sa isi faca intrarea si pe drumurile nationale, informeaza Romania Libera.

Austria: Italia ar putea avea nevoie de asistenta financiara. Italia ar putea avea nevoie de asistenta financiara, ca urmare a cresterii costurilor imprumuturilor tarii, a avertizat, ieri, Maria Fekter, ministrul austriac de Finante. „Italia trebuie sa ia masuri pentru rezolvarea problemelor sale economice, a deficitului si datoriei publice extrem de ridicate, insa, tinand cont de costurile ridicate de creditare, este posibil ca si Italia sa aiba nevoie de sprijin”, a afirmat Fekter. Italia nu a comentat declaratiile ministrului austriac, scrie Bursa.ro.

Contributiile sociale se fiscalizeaza de la 1 iulie. Mai multe dispozitii din Codul Fiscal, introduse prin Ordonanta de Urgenta nr. 125 din 30 decembrie 2011, urmeaza sa intre in vigoare la 1 iulie. Competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice se transfera de la casele de asigurari la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). De asemenea, vor fi obligate la plata contributiilor sociale si persoanele fizice care nu realizeaza venituri. OUG 125/2011 a introdus in Codul Fiscal doua capitole noi cu data de intrare in vigoare 1 iulie 2012. Este vorba de capitolul „Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica” si „Contributii de asigurari sociale de sanatate privind persoanele care realizeaza alte venituri, precum si persoanele care nu realizeaza venituri”. Aceasta inseamna ca aceste contributii sociale urmeaza a fi preluate de ANAF, anunta Finantistii.

Un nou motor pentru Mercedes Clasa C. Mercedes pregateste o noua motorizare pentru Clasa C: un agregat in 4 cilindri, de 1,6 litri. Acest nou propulsor, al carui cod va fi M274, nu este o noutate absoluta. In fapt, este echivalentul blocului M270, existent deja pe noua Clasa A, insa de aceasta data montat longitudinal. La Clasa A, acest motor este atmosferic, in doua versiuni, de 122 si 156 CP. Puterea variantelor ce vor dota Clasa C este deocamdata necunoscuta. La Clasa A, varianta de 122 CP are un cuplu maxim de 200 Nm intre 1.250 si 4.000 rot/min si este asociata cu o transmisie manuala cu 6 trepte sau cu una automata cu dublu ambreiaj si 7 rapoarte, 7G-DCT. Consumul mediu anuntat este de 5,5 l/100 km, respectiv de 5,4 l/100 km pentru 7G-DCT, informeaza 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro