Sari direct la conținut

Business Report: Ce companii straine au facut investitii de la zero in tara noastra in 2011; Topul celor mai mari salarii din ministere; Cat castiga constructorii auto europeni pentru fiecare masina; Cat te costa un sistem de panouri solare pe casa

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Rusii de la Renaissance au incredere in fortele proprii. „Majorarea de capital de la OMV va avea un impact asupra cererii, dar nu va afecta oferta Petrom”. Majorarea de capital de 900 milioane de euro de la OMV va influenta cererea de actiuni Petrom (SNP) in cadrul ofertei prin care statul vrea sa vanda pachetul de 9,84%, dar cu toate acestea, rusii de la Renaissance Capital, care coordoneaza vanzarea, nu se tem ca oferta va avea de suferit din aceasta cauza. „Acest anunt era asteptat, nu a adus nimic nou. Operatiunea de capital de la OMV va avea un impact asupra cererii, dar nu va influenta negativ, per ansamblu, oferta Petrom”, au declarat surse apropiate consortiului care intermediaza oferta. Increderea rusilor ca oferta Petrom nu va fi afectata intareste ideea sustinuta de unii brokeri potrivit careia Renaissance Capital are deja formata baza de clienti carora vor fi oferite actiunile, scrie Economic Times.

Marile banci de investitii straine fac din nou pariuri de 4 lei pe euro. Leul a reintrat pe radarul marilor banci de investitii din centrele financiare ale lumii, care revin cu pariuri de scadere a cursului spre 4 lei pentru un euro, dupa o perioada in care uitasera de piata romaneasca. De data aceasta optimismul lor este legat de perspectivele ca BNR ar putea favoriza o intarire in continuare a leului, care ar ajuta in lupta cu inflatia tot mai usturatoare. In plus, randamentele oferite de titlurile de stat romanesti, in special cele pe termene scurte, par atractive, pe fundalul unei imbunatatiri a imaginii generale a economiei. Traderii de la BNP Paribas sau JP Morgan le recomanda clientilor in discutii private sa parieze pe leu, avand in vizor tinta de 4 lei pentru un euro, anunta ZF.ro.

Cat castiga constructorii auto europeni pentru fiecare masina. Profitul BMW pentru fiecare vehicul comercializat in primul trimestru din 2011 a fost, in medie, de 4.462 euro. Producatorii generalisti precum Fiat, Renault sau PSA au profituri mult mai mici. Multe companii au avut, in primele trei luni ale acestui an, un profit mult mai mare decat se estima. In cazul producatorilor germani de masini premium, profitul pentru fiecare masina vanduta a fost de ordinul miilor de euro. Conform analistilor Bloomberg, BMW a incasat mai multi bani per masina vanduta decat in intreaga sa istorie, mai exact 4.462 de euro. In timp ce Mercedes-Benz a inregistrat, in medie, un profit de 4.145 de euro pentru fiecare masina, iar divizia Audi a grupului Volkswagen, 2.981 de euro. Trebuie spus ca profitul mentionat este inainte de plata taxelor si alte cheltuieli financiare (EBIT), informeaza Capital.ro.

Cum ne-au scumpit americanii mancarea si benzina. Federal Reserve, banca centrala a SUA, a pompat trilioane de dolari proaspat tipariti in economia americana de la inceputul crizei. Efectul inflatiei de bani s-a vazut in preturile alimentelor si petrolului care au explodat, aducand miscarile de protest din lumea araba. In 2009, administratia Obama a derulat un program intensiv de stimulare a economiei (de natura keynesiana), in valoare de 787 miliarde dolari. Banii au mers fie in scutiri de taxe fie in programele sociale, de educatie si cercetare si de infrastructura ale SUA. Banii cheltuiti pana acum se pare ca nu au fost insa suficienti pentru a determina o crestere economica sustinuta. Datele oficiale arata ca au fost create 510.000 locuri de munca, cu pretul agravarii problemelor fiscale ale SUA, care au ajuns la un deficit fiscal si o datorie publica record, scrie Money.ro.

Bursa de la Bucuresti, pe locul 7 in topul mondial al randamentelor, dupa o scadere cu 4% in mai. Lipsa de incredere a investitorilor, oferta slaba de instrumente de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), precum si riscurile interne au fost cauze importante pentru scaderea cu aproape 4% a indicelui BET in numai doua saptamani. Statutul de piata de frontiera atribuit Romaniei – care denota un potential de crestere mai accentuat decat o bursa dezvoltata – si evolutia slaba din 2010 au determinat pozitionarea pe locul 7 in topul mondial al randamentelor bursiere din acest an. Chiar daca in luna mai indicele BET – al celor mai lichide 10 companii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) – a marcat o scadere de aproape 4%, aceasta evolutie nu a impiedicat Romania sa se pozitioneze pe locul 7 in topul mondial al randamentelor aduse de pietele de actiuni in acest an, anunta Financiarul.

Business: Piata IT a iesit din recesiune inaintea Romaniei. Cunoscuta firma de cercetare, GfK Temax, a trimis publicitatii ultimul sau raport referitor la piata bunurilor de folosinta indelungata ce se afla in crestere cu 10,7% fata de primul trimestru al anului trecut. Dintre toate sectoarele monitorizate, Foto si IT au avut cea mai buna performanta. Astfel, foto si electrocasnicele de larg consum au continuat evolutia incurajatoare de la sfarsitul anului trecut, in timp ce IT-ul a avut un prim trimestru excelent, cu o crestere de peste 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, informeaza ItPlay.ro.

Skoda Fabia GreenLine: 2.006 km cu un singur plin. Austriacul Gerhard Plattner, un specialist in pilotajul economic, si-a trecut in cont o noua reusita, de data aceasta fiind vizata autonomia unui model Skoda din gama GreenLine. Plattner a parcurs 2.006 km cu un singur plin de carburant (45 litri), la volanul unei Skoda Fabia GreenLine dotata cu motorul TDI in 3 cilindri, de 1,2 litri si 75 CP. Gerhard Plattner si-a adaptat stilul de condus la rigorile impuse de traficul pe autostrada, intre Reutte (Austria) si Bov (Danemarca). Cea mai mare parte a distantei a fost parcursa pe A7, cea mai lunga autostrada din Germania. Rezultatul: un consum mediu de doar 2,2 litri/100 km, in conditiile in care constructorul ceh anunta pentru acest model un consum de 3,4 litri/100 km, scrie 24auto.ro.

La ce PER se tranzactioneaza companiile de la Bursa dupa rezultatele pe T1. Companiile de utilitati au devenit cele mai atractive din punct de vedere al indicatorului PER (pret raportat la profit pe actiune), dupa anuntarea rezultatelor financiare pe primul trimestru, potrivit unei analize realizate de firma de brokeraj BT Securities. Astfel, sectorul de utilitati a ajuns sa aiba un PER de 10,3, dupa afisarea rezultatelor, fata de un PER de peste 80 inainte de rezultatele trimestriale. Imbunatatirea indicatorului a venit dupa ce Transelectrica (TEL) a obtinut in primele trei luni ale acestui an un profit de 160 milioane de lei, de peste trei ori mai mare fata de perioada similara din 2010, in timp ce castigul Transgaz (TGN) a crescut cu 3%. PER-ul Transelectrica ajunge la 12,7, in timp ce Transgaz are un PER de 7,9, anunta Economic Times.

Topul celor mai mari salarii din ministere. Afacerile externe, justitia si dezvoltarea regionala sunt cele mai banoase domenii pentru salariatii din ministere. Angajatii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au cele mai mari salarii din Guvernul Romaniei, potrivit informatiilor Ministerului Finantelor Publice (MFP), transmise EVZ. Ei au primit, in ianuarie, lefuri medii nete de 7.892 lei si sunt urmati de cei ai Ministerului Justitiei (MJ), care au incasat salarii medii aproape de doua ori mai mici, de 4.612 lei. Pe locul al treilea se regasesc salariatii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), care au primit, in medie, un salariu net de 4.193 lei, informeaza EVZ.

Ce companii straine au facut investitii de la zero in tara noastra in 2011. Plus: Investitorii straini negociaza cu Romania 15 proiecte Greenfield, in valoare de 1,1 miliarde de euro. Romania incepe din nou sa devina o destinatie atractiva pentru investitorii straini, dupa ce 2010 a fost cel mai slab an, incepand din 2004, din acest punct de vedere. Mai multe companii straine au demarat investitii greenfield in valoare de 113 milioane de euro in primele luni ale acestui an si impreuna vor genera peste 1.800 de locuri de munca, potrivit datelor comunicate de Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS). Este vorba despre Toro si International Automotive Components Group, ambele americane, de Shinheung Electronics din Coreea de Sud, dar si de spaniolii de la Siliken, scrie Gandul.

Cardul de credit risca sa ajunga obiect de muzeu. Dupa o scurta perioada de glorie in care reusisera sa ia fata creditelor de consum, vanzarile de carduri de credit au intrat intr-un declin accentuat de la inceputul acestui an. Numarul cardurilor de credit active in Romania a scazut in primele trei luni ale acestui an la aproximativ 10,5 milioane, nivel aproape similar cu cel din 2008. Declinul vine integral din zona cardurilor de credit care au atins cel mai mic nivel de cand exista pe piata din Romania. Portofoliul de carduri de credit valide aflate in circulatie s-a redus in primul trimestru cu 181.348 unitati fata de decembrie 2010 si cu 311.235 de carduri comparativ cu martie 2010. Astfel, la finele lunii martie existau 1,94 milioane de carduri de credite valide, numar minim inregistrat de cand sunt datele disponibile, respectiv din martie 2008. Numarul cardurilor active era la finele primului trimestru cu 867.188 de unitati sub nivelul din martie 2010, cand au fost raportate 11,44 milioane de unitati. Portofoliul de carduri valide aflate in circulatie la finele lunii martie era format din 12,52 milioane de unitati, in scadere cu 258.546 de carduri comparativ cu sfarsitul primului trimestru al anului trecut si cu 60.379 de unitati fata de finele lui 2010, anunta Romania Libera.

Cat te costa un sistem de panouri solare pe casa. Pe langa faptul ca tehnologia asigura apa calda si incalzirea locuintei la costuri mai mici decat retelele centrale de utilitati, durata de folosinta a panourilor solare poate depasi 20 de ani. „Pentru o casa structurata pe parter plus etaj, cu suprafata de 80 de metri patrati pe nivel, bugetul de care aveti nevoie pentru a dota locuinta cu un sistem de panouri solare plus boiler extern care sa asigure apa calda menajera porneste de la aproximativ 434 de euro”, ne-a spus Domitian Covaci, reprezentant vanzari al companiei Solariss, informeaza EVZ.

Romania risca procedura de infringement daca nu da drumul la exporturile de gaze catre Ungaria in 2012. Pana la finele anului viitor, Romania va trebui sa permita exportul de gaze prin conducta Arad-Szeged, care in prezent asigura numai importurile din Ungaria catre tara noastra. Guvernul s-a angajat in fata Comisiei Europene sa interconecteze reteaua de gaze cu tara vecina pe ambele sensuri, se arata in memorandumul de intelegere convenit cu CE, potrivit Mediafax. „Daca Romania nu se va tine de cuvant, inseamna ca va incalca o directiva europeana si risca declansarea procedurii de infringement (incalcare a Tratatului de aderare, n.r.). Sistemele de electricitate si gaze ale tarilor membre trebuie sa fie interconectate intre ele si sa nu existe obstacole, pentru ca tarile sa poata sa participe la piata unica”, au declarat pentru gandul surse apropiate discutiilor dintre Guvern, FMI, CE si Banca Mondiala, scrie Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro