Business report: Ce le promite Klaus Iohannis medicilor si pacientilor si cum va reforma sistemul sanitar; Dormi linistit. Sorin Ovidiu Vintu a saracit; Structura fiscalitatii romanesti in context european: cateva comparatii
Cum s-au prabusit „regii asfaltului”. La inceputul crizei averea cumulata a celor sase „regi ai asfaltului” depasea 600 de milioane de euro. Acum trei dintre ei s-au clasat sub pragul minim de intrare in TOP 300, iar ceilalti trei au ajuns cu firmele in insolventa si cu averile injumatatite. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? De indata ce Romania a intrat in randul statelor europene, conditiile de participare la licitatii s-au modificat, astfel ca si regii asfaltului au avut de suferit. Un alt motiv este scaderea investitiilor in infrastructura derulate de statul roman… Unul dintre cele mai relevante cazuri de practici ilegale este cel al patronului Romstrade, Nelu Iordache, care, in noiembrie 2012, a fost arestat preventiv si apoi trimis in judecata sub acuzatii de frauda cu fonduri europene: inselaciune, fals, spalare de bani si delapidare. Odata cu arestarea omului de afaceri, Romstrade a inceput sa piarda contract dupa contract, explica Capital.ro.
In caz ca se lucreaza la Bugetul 2015 / Structura fiscalitatii romanesti in context european: cateva comparatii. Simplificat, va prezentam evolutia si situatia politicii fiscale din Romania, precum si caracteristicile care ne plaseaza la coada statelor europene ca nivel al incasarilor la buget. Datele de lucru sunt din anul 2012, deoarece pentru anul trecut nu sunt batute in cuie calculele PIB, care au progresat deocamdata spre stadiul semidefinitiv si trebuie sa fie validate de Eurostat dupa o metodologie compatibila. Deocamdata, pana la revizuirea valorilor de crestere economica, deja demarata conform ultimului comunicat al INS referitor la valoarea semnal pe trim. III 2014, datele pe 2013 arata o scadere preliminata a veniturilor din taxare la bugetul general consolidat al Romaniei spre minimele inregistrate in 2004 si in perioada 2009- 2010, scrie cursdeguvernare.ro.
Ce le promite Klaus Iohannis medicilor si pacientilor si cum va reforma sistemul sanitar. Alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate, controlul riguros si sistematic al banilor publici alocati Sanatatii, cresterea salariilor medicilor tineri, ca sa nu mai plece in strainatate, implementarea pachetului de servicii medicale suplimentare din asigurarile private, pentru serviciile medicale care nu sunt cuprinse in pachetul de baza, modernizarea infrastructurii medicale sunt cele mai importante promisiuni facute de Klaus Iohannis in campania prezidentiala. Klaus Iohannis sustine crearea unui plan national de educatie pentru preventie care va beneficia de un capitol de de finantare separat, cu proiectie multianuala, scrie Economica.net.
Pentru prima oara dupa 170 de ani, Parlamentul britanic dezbate crearea banilor din nimic. Ziua de 20 noiembrie 2014 ar putea sa intre in istorie. Maine, Parlamentul britanic va dezbate, pentru prima oara in ultimii 170 de ani, natura si procesul de creare a banilor. Initiativa a venit din partea organizatiei neguvernamentale Positive Money (www.positivemoney.org), al carei scop este „democratizarea banilor si a sistemului bancar, astfel incat acesta sa functioneze pentru societate si nu impotriva ei”. Intr-un document pus la dispozitia parlamentarilor se arata ca „Parlamentul analizeaza cu mare atentie cum sunt cheltuiti banii contribuabililor, dar, in ultimii 170 de ani, a ignorat, mai ales, problema crearii banilor”. Oare care sa fie motivul? Oficiali ai bancilor centrale si o serie de economisti au subliniat adevarata natura a banilor in perioada postbelica. „In lumea reala, bancile acorda credite, creeaza depozite de pe urma procesului, iar apoi urmaresc si asigurarea rezervelor”, a declarat Alan Holmes, de la Federal Bank of New York, in 1969, scrie Bursa.
Banca Transilvania si-a exprimat interesul pentru preluarea Volksbank Romania, insa discutiile cu austriecii au esuat. Banca Transilvania, a treia mare banca de pe piata, a fost in discutii pentru preluarea Volskbank Romania, banca aflata in proces de vanzare. Discutiile dintre cele doua parti insa au esuat, sustin sursele Mirsanu.ro, iar Banca Transilvania s-a reorientat catre alte oportunitati de pe piata, in acest moment fiind implicata in procesul de vanzare al Bank of Cyprus Romania. „Banca Transilvania este atenta si deschisa la oportunitati de achizitii, fiind o companie bine capitalizata, cu o lichiditate mare si cu rezultate financiare foarte bune. In prezent, Banca Transilvania nu are nimic formalizat privind o anumita achizitie, motiv pentru care nu se pot comenta cazuri punctuale. Fiind o companie listata, in cazul unor achizitii, banca va respecta regulile comunicarii cu investitorii si va transmite punctual informatiile aferente”, au declarat pentru jurnalul de tranzactii Mirsanu.ro reprezentantii Bancii Transilvania.
Dormi linistit. Sorin Ovidiu Vintu a saracit. Devenit celebru dupa scandalul FNI, dar si ca proprietar al trustului media Realitatea-Catavencu, Sorin Ovidiu Vintu se afla in inchisoare din luna ianuarie a acestui an. Ieri, magistratii Tribunalului Ilfov au decis definitiv eliberarea conditionata din inchisoare a omului de afaceri. Conform TOP 300 Cei mai bogati romani, in anul 2007, Sorin Ovidiu Vintu avea o avere de 2,1-2,3 miliarde de dolari, aflandu-se pe pozitia a patra in clasament. In 2008, Sorin Ovidiu Vintu ocupa locul 7 cu o avere de 1,2-1,25 miliarde de euro. In primul an de criza, averea lui SOV a ramas la acelasi nivel, insa omul de afaceri a urcat 3 pozitii inh clasament. Din anul 2010, s-a declansat decaderea omului de afaceri. Dupa prabusirea imperiului media, pe care l-a vandut in 2011 lui Elan Schwartzenberg, si a condamnarilor succesive, in urma lui Vintu a ramas, totusi, o avere imobiliara aflata atat in tara, cat si peste granite. Conform editiei din acest an a Top 300 Cei mai bogati romani, SOV mai are o avere de 35-40 milioane de euro, ceea ce il pozitioneaza in a doua jumatate a clasamentului, scrie Capital.ro.
Salvarea Complexului Energetic Hunedoara, un pas cam tarziu. De ani buni de zile Complexul Energetic Hunedoara supravietuieste exclusiv prin interventiile statului. Ultimul exemplu concret in acest sens l-am dat atunci cand am dezvaluit ca CE Hunedoara si alte termocentrale falimentare au intrat in rezerva de sistem nu cu ceea ce pot produce efectiv, ci cu intreaga lor capacitate instalata (iluzorie). Din acest artificiu societatile respective incaseaza niste bani, care in cele mai multe situatii nu i-ar fi incasat nici daca functionau, adica daca produceau energie electrica. In momentul in care s-a gandit infiintarea unei companii nationale, ulterior doua, care sa includa producatori termo cu hidro si nuclear, ideea de baza a fost salvarea mineritului din Romania si concomitent cu asta a unor termocentrale fara de care sistemul energetic nu poate functiona in siguranta. Energia hidro si cea nucleara urmau sa acopere ineficienta producatorilro pe carbune printr-o subventie mascata, scrie energy-center.ro.
Pozele puse pe Facebook te pot lasa fara banii din asigurare a locuintei. In ce alte cazuri nu primesti despagubirile. O clauza speciala prezenta in majoritatea contractelor de asigurare a locuintei da dreptul asiguratorului sa refuze plata daunei in situatia in care se demonstreaza ca pagubitul a fost „neglijent”. Persoanele care posteaza fotografii pe Facebook din vacanta pot ramane fara banii din asigurare in situatia in care le este sparta locuinta. „Daca o companie de asigurari poate sa demonstreze ca, prin utilizarea retelelor sociale, riscul de furt a fost agravat consistent si, din cauza acestei utilizari defectuoase, s-a produs riscul de furt, despagubirea poate fi refuzata, pe baza invocarii unei neglijente grave”, spune, citat de 1asig.ro, Aurel Badea, seful sectiunii asigurari de bunuri si locuinte din UNSAR. Lucrurile nu sunt foarte clare insa este cert ca asiguratorii includ in contracte o clauza care incrimineaza „neglijenta grava” si care le da dreptul sa refuze plata, scrie Economica.net.