Sari direct la conținut

Business report: Cea mai mare tranzactie din retail: vanzarea Profi, 533 de milioane de euro; Raportul UE pe sanatate: Cum sta Romania cand vine vorba de cheltuielile din sanatate; Munca in schimburi si munca de noapte ar putea cauza cancer de san. Ce trebuie sa stie angajatele

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Cea mai mare tranzactie din retail: vanzarea Profi, 533 de milioane de euro. Fondul de private equity Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), administrat de Enterprise Investors, a anuntat semnarea unui acord de vanzare a pachetului integral de actiuni a lantului de retail Profi catre fondul de investitii Mid Europa Partners. Valoarea pachetului vandut este de 533 de milioane de euro, cea mai mare tranzactie realizata vreodata de un fond de private equity pe plan local, dar si cea mai mare tranzactie in domeniul retailului din istoria Romaniei. Mid Europa este una dintre cele mai mari firme independente de private equity care activeaza pe pietele din Europa Centrala si de Est si administreaza fonduri de 4,3 miliarde de euro, anuntaNewMoney.

Raportul UE pe sanatate: Europenii traiesc mai mult, dar asta implica regandirea cheltuielilor din sistemul de sanatate. Cum sta Romania. Ponderea populatiei UE cu varsta peste 65 de ani a crescut de la mai putin de 10 % in 1960 la aproape 20 % in 2015 si se estimeaza ca va mai urca la aproape 30 % pana in 2060. Este o consecinta a evolutiei sperantei de viata la nastere (de la 74,2 ani in 1990, la 80,9 ani in 2014), evolutie ce impune insa regandirea sistemului de sanatate: mai multe fonduri pentru asistenta medicala primara si prevenirea bolilor asociate stilului de viata (obezitate si diabet cu complicatiile aferente etc.), mai putine zile de spitalizare pe caz si „efectuareacu mai multa intelepciune a cheltuielilor cu produsele farmaceutice, inclusiv prin utilizarea deplina a oportunitatilor de substituire cu medicamente generic”,scrieCurs de Guvernare.

Munca in schimburi si munca de noapte ar putea cauza cancer de san. Ce trebuie sa stie angajatele. Femeile care lucreaza pe perioade mari de timp doar pe tura de noapte, dar si cele care lucreaza in schimburi au risc crescut de cancer de san, arata numeroase studii. In prezent, cancerul mamar asociat muncii in schimburi nu e inclus pe lista bolilor profesionale cu declarare obligatorie in Romania. Guvernul are insa puterea sa schimbe legislatia. Recunoasterea faptului ca munca de noapte si cea in schimburi ar putea cauza cancer de san ar putea salva viata angajatelor care lucreaza in schimburi, informeazaEconomica.

Fiscul francez solicita Apple sa plateasca taxe de 400 milioane de euro. Administratia fiscala franceza cere 400 de milioane de euro de la filiala din Franta a grupului american Apple, acuzata ca a reusit sa isi reduca impozitele pe care trebuia sa le plateasca prin intermediul unor asa-numite practici de optimizare fiscala, informeaza un articol publicat miercuri in saptamanalul „L’Express”. Contactat de AFP, Ministerul francez de Finante a refuzat sa confirme aceste informatii, invocand respectarea „secretului fiscal”. La randul sau, grupul american a informat ca nu a primit nicio notificare fiscala vizand Apple France, una din cele doua filiale Apple din Franta alaturi de Apple Retail, relateazaCapital.

5 trasaturi ale vechilor masini sport care ne trezesc nostalgia. Masinile produse in prezent sunt dotate cu numeroase tehnologii si echipamente care fie le fac mai performante si totodata mai economice, fie fac condusul acestora mai simplu si mai sigur. Insa evolutia automobilului a facut multe dotari sau elemente de design sa dispara. Din motive de siguranta sau pentru a imbunatati performanta, insa fara a tine cont de pasiunea care acestea o starneau in randul automobilistilor. Iata cinci astfel de trasaturi care astazi mai pot fi gasite doar pe masinile retro: 1. Farurile escamotabile: foarte populare in anii `80, acestea au devenit trasaturi definitorii ale supermasinilor. Ferrari, Lamborghini, Porsche, Chevrolet, Maserati -toti marii producatori de masini supersport au folosit aceasta solutie pentru a imbunatati aerodinamica automobilelor pe care le produceau, arataAuto-Bild.

Lidl vrea anul viitor zece noi magazine in Romania. Reteaua germana Lidl, parte a grupului Schwarz, intentioneaza sa deschida anul viitor aproximativ zece magazine pe plan local, tinta fiind sa ajunga pe termen lung la circa 300 de unitati. In prezent, retailerul de tip discount are in Romania aproximativ 200 de magazine. „nul viitor vom deschide circa zece magazine, este un ritm normal de deschidere, la fel ca si anul acesta” a spus Sergiu Fala, director de expansiune si servicii centrale, membru al consiliului de conducere Lidl Romania, in cadrul unui eveniment de inaugurare a unui magazin Lidl in zona de nord a Capitalei, in cartierul Aviatiei. El a mai spus ca Lidl va deschide noi magazine de tip discount in orase atat mari, cat si medii si mici. „Nu tintim n anumit oras, scrieNewMoney.

Cum i-a cedat Romania Rusiei 25% din piata interna de gaze. Mecanismul suspect care loveste si in buget si in economie. Companiile rusesti au ajuns in noiembrie 2016 la o cota de 25% din piata de gaze a Romaniei, fata de doar 5% in ianuarie. Mecanismul care a facut posibil acest lucru e complicat si e greu de stiut, astazi, daca e vorba de incompetenta, rea credinta sau de lipsa de viziune. Dincolo de cresterea gradului de dependenta, mai exista 2 prejudicii : un prejudiciu bugetar, prin pierderea de catre stat a unor venituri insemnate si un prejudiciu economic pentru Romgaz, care a scazut productia si care va avea serioase probleme tehnice si de costuri la reluarea acesteia in punctele pe care le inchide astazi prin pierderea cotei de piata, potrivitCurs de Guvernare.

Pensiile private obligatorii, in colaps: avem in cont mai putin decat am pus. 40 de ani de plata pentru 400 de lei pe luna. Statele lumii cauta solutii pentru salvarea de la moarte a fondurilor de pensii private, care au ajuns sa aiba de plata anuitati mai mari decat acumularile. In Romania, subiectul este tabu si in ciuda randamentelor de circa 4% afisate de ASF, dupa scaderea comisioanelor, contribuabilii au mai putini bani in cont. In plus, speranta de viata in crestere, dobanzile mici si comisioanele mari din industrie vor aduce o pensie de nimic: intre 269 si 400 de lei pe luna pentru maximum 10 ani, dupa 25-40 de ani de contributii. De circa opt ani, romanii finanteaza un sistem de pensii private obligatorii care incepe sa se dovedeasca a fi aproape falimentar in intreaga lume, anuntaEconomica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro