Sari direct la conținut

Business Report: Chinezii veniti dupa investitii au plecat de urgenta in Budapesta; Romania trebuia sa aiba metrou din 1935. Afla ce s-a intamplat; Prima de risc a Romaniei a crescut cu 43% de la sfarsitul lunii martie incoace; Topul investitorilor straini care ne dau lectii de agricultura

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Chinezii veniti dupa investitii au plecat de urgenta in Budapesta. Peste 20 de firme din China au venit, zilele trecute, in Romania, sa caute oportunitati de investitii in zona dunareana. Oamenii de afaceri chinezi, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor din Romania, Serbia, Ungaria, Bulgaria si China s-au reunit la Bucuresti, in cadrul Forumului „Contributia Chinei la dezvoltarea Regiunii Dunarii”, organizat de Camera de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB). Evenimentul urma sa se desfasoare pe parcursul a doua zile. Presedintele CCIB Sorin Dimitriu, care s-a aratat foarte multumit ca, dupa doi ani de incercari, a reusit sa organizeze acest forum international, ne-a spus ca doua zile de intalniri intre investitorii chinezi si reprezentantii tarilor amintite sunt suficiente, altfel evenimentul ar risca sa devina plictisitor. Se pare, insa, ca oamenii de afaceri din China s-au plictisit doar dupa prima zi de participare la Forumul de la Bucuresti. Desi programul se intindea pe doua zile, in cea de-a doua zi fiind prevazute intalniri bilaterale, evenimentul s-a incheiat luni seara – dupa prima zi de manifestare, scrie Bursa.ro.

Prima de risc a Romaniei a crescut cu 43% de la sfarsitul lunii martie incoace. Costul de asigurare pe care investitorii in titluri de stat romanesti trebuie sa il plateasca pentru a se proteja de riscul de intrare in incapacitate de plata al statului roman, reflectat de cotatia CDS a Romaniei (Credit Default Swap), s-a majorat cu 43% de la sfarsitul lunii martie si pana marti 10 iulie, crescand cu 1,3485 puncte procentuale, de la 3,142% la 4,4905%, potrivit datelor companiei de monitorizare a pietelor financiare CMA DataVision. In intervalul 31 martie – 30 iunie 2012, CDS-ul Romaniei a crescut cu aproape 1 punct procentual, de la 3,142% la 4,110%, deteriorandu-se ulterior pana la nivelul 4,4905%, atins marti 10 iulie. Persoanele juridice nerezidente si-au redus expunerea pe titluri de stat romanesti denominate in lei cu aproape 12% in decursul lunii mai a acestui an, prima de cand la putere se afla guvernul USL condus de Victor Ponta. Astfel, detinerile de titluri de stat in moneda nationala ale investitorilor straini au scazut cu 1,0476 miliarde lei, de la 8,8089 miliarde lei la 30 aprilie 2012 la 7,7613 miliarde lei la finalul lunii mai, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP), anunta Finantistii.

Romania trebuia sa aiba metrou din 1935. Afla ce s-a intamplat! Metroul a fost visat in tara noastra la 1900, a fost planuit in anii ’30 si construit de abia in perioada cultului personalitatii lui Ceausescu. Metroul bucurestean a fost construit in intregime fara nicio asistenta de specialitate straina. In anul 1908, un tanar student, Dimitrie Leonida, care avea sa devina o somitate inginereasca de talie europeana, isi alegea ca tema a diplomei sale de licenta proiectul constructiei unui metrou in Bucuresti. Dar proiectul va ramane document de arhiva. In deceniul patru, dupa cum aflam din articolul „Acoperirea Dambovitei”, semnat inginer Horia Voinescu in revista „Urbanismul” nr. 7-9/1935 se aduce oficial in discutie problema construirii metroului. Dar proiectele au fost fie socotite fanteziste, fie au fost lipsite de posibilitati tehnice si materiale pentru a fi aplicate, informeaza Capital.ro.

Rata inflatiei a stagnat in iunie, cu o scadere de 0,04 puncte procentuale fata de mai. Rata anualizata a inflatiei din iunie a stagnat si a ajuns pana la 2,04%, dupa o scadere de doar 0,04% fata de mai. Asteptarile indicau mai degraba o crestere a preturilor, in conditiile in care produsele si serviciile nu mai dau semne de ieftinire. Marfurile alimentare au reusit insa sa mai coboare un pic inflatia, conform datelor INS. Serviciile sunt cele care s-au scumpit cel mai mult in ultima perioada. Fata de iunie 2011, costul serviciilor a urcat cu 5,77%, iar cresterea fata de decembrie 2011 este de 1,67%. Serviciile s-au scumpit chiar si fata de luna mai, cu 0,27%, nu mult, dar oricum impotriva trendului stabilit de celelalte categorii. Marfurile alimentare sunt cele mai volatile din cosul de consum, cu o scadere fata de iunie 2011 de 0,93%, dar o crestere fata de decembrie de 1,96%. Iar fata de mai 2012 se consemneaza o scadere de 0,13 puncte procentuale. Produsele nealimentare au urcat cu 2,96% fata de iunie anul trecut, cu 1,4% fata de decembrie si au coborat cu 0,1% fata de mai, scrie BusinessCover.

Majorari de pret substantiale pentru energia „Hidroelectrica”. Piata de energie freamata in asteptarea finalizarii negocierilor dintre „baietii destepti” si administratorii Hidroelectrica. Seceta hidrologica a pus o presiune suplimentara pe aceste negocieri, iar administratorii Hidroelectrica vor sa majoreze preturile din cadrul contractelor bilaterale preferentiale de la 130 de lei/MWh, la circa 180-190 de lei/MWh, sustin mai multe surse din piata. In prezent, exista temerea ca „baietii destepti” din energie nu vor accepta o crestere mai mare de 30 de lei/MWh, conditii in care contractele vor fi denuntate. Denuntarea va bulversa, in opinia surselor noastre, contractele in derulare ale „baietilor destepti” cu alti furnizori si cu consumatorii industriali. Acestia din urma nu vor mai sti ce pret vor plati pentru energia consumata si nu au incredere ca administratorii Hidroelectrica se vor misca suficient de repede pentru a vinde transparent energia disponibila. In plus, clientii „baietilor destepti” se mai tem de dorinta administratorilor de a majora pretul de vanzare a energiei hidro pana la nivelul celei produse in unitatile termo, in cadrul licitatiilor care vor fi organizate pe OPCOM, anunta Bursa.ro.

Topul investitorilor straini care ne dau lectii de agricultura. Venirea unor companii din afara tarii, care au ales sa investeasca in terenul agricol din Romania, a reprezentat mereu un subiect fierbite de dezbatere. Nu sunt putini cei care sustin ca fenomenul a capatat o dimensiune mult prea mare, iar strainilor li s-a permis sa acapareze prea mult din pamanturile noastre. Trecand peste sloganul „nu ne vindem tara”, ar trebui vazut ce a insemnat pentru agricultura autohtona si pentru economie in general infuzia de capital strain facuta in acest domeniu Revista „Finantistii” va prezinta un top al celor mai mari firme straine care au investit in terenurile agricole din Romania. Clasamentul se bazeaza pe un raport al organizatiei GRAIN si face referire la numarul de hectare pe care aceste firme le au in tara noastra. Potrivit statisticilor internationale, suntem printre primele zece regiuni din lume in care strainii investesc in pamant. Atractia pe care Romania o reprezinta pentru acest tip de afaceri are mai multe explicatii. In primul rand, la noi terenurile sunt ieftine, informeaza Finantistii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro