Sari direct la conținut

Business report: CNADNR: Suntem in faza prealabila de semnare a contractului pentru autostrada Comarnic-Brasov; Topul creditelor ipotecare in euro; Se largesc plajele. Cu nisip din Marea Neagra si bani europeni

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

CNADNR: Suntem in faza prealabila de semnare a contractului pentru autostrada Comarnic-Brasov. Compania de Autostrazi este in faza finala a negocierilor de dinainte de semnare contractului cu Aktor-Vinci pentru autostrada Comarnic-Brasov, spun reprezentantii sai. Ministrul Transporturilor, ca sef al CNADNR este mai circumspect. Ia in calcul si reluarea licitatiei, in toamna. Reprezentantii statului, prin CNADNR si Ministerul Transporturilor, sunt in faza finala a negocierilor pentru semnarea contractului de concesiune la autostrada Comarnic-Brasov, spune Narcis Neaga, director al Companiei de Autostrazi. Raspunsul lui Neaga pentru economica.net vine dupa ce acesta a avut o serie de declaratii in presa in care a avansat termenul de „toamna” pentru Comarnic-Brasov, un proiect care s-a licitat in ianuarie, castigator fiind desemnat concernul Aktor – Vinci.

Romania printre tarile cele mai expuse din UE la inlocuirea fortei de munca de catre roboti industriali. Mai mult de jumatate din locurile de munca actuale din majoritatea statelor Uniunii Europene, printre care si Romania, ar putea fi computerizate si gestionate de roboti in urmatorii 20 de ani, precizeaza un studiu recent al unui think-tank din Bruxelles, transmite joi publicatia The Local, editia electronica. Romania ar putea fi printre tarile cele mai expuse, cu un procent de 62%, la introducerea pe scara larga a robotilor industriali care ar inlocui forta de munca umana, urmata de Portugalia cu 58,94% si Croatia cu 57,91%. La randul lor, Italia, Polonia, Bulgaria si Grecia ar putea fi vizate de o introducere a robotilor in proportie de aproximativ 56% in economie, noteaza Capital.

Conducerea ArcelorMittal Hunedoara propune actionarilor dizolvarea societatii. Consiliul de Administratie al combinatului ArcelorMittal Hunedoara (SIDG), societate care exista din 1884, va propune actionarilor dizolvarea acesteia, intrucat pierderile acumulate in ultimii ani au condus la scaderea activului net raportat la capitalul social sub limita prevazuta de lege, transmite Mediafax. Ca urmare pierderilor inregistrate in situatiile financiare la sfarsitul anului trecut, valoarea activului net s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social, astfel ca, in conformitate cu prevederile legii privind societatile comerciale, se propune aprobarii adunarii actionarilor dizolvarea societatii, se arata in convocatorul pentru AGA, care ar urma sa aiba loc la 28 august. Potrivit datelor prezentate de companie, detinuta de grupul ArcelorMittal, activul net era de 231,13 milioane de lei, iar capitalul social de 497 milioane lei la sfarsitul anului trecut, rezultand un deficit de 17,37 milioane de lei pana la limita permisa de lege, informeaza Bursa.ro.

Turismul pe Litoral, „sabotat” de vreme si autoritati. Pana acum, 2014 este un an mult mai prost pentru Litoralul romanesc decat anul trecut. O exceptie ar putea sa o faca luna august, in conditiile in care romanii au contractat deja majoritatea ofertelor. Conform primelor estimari facute de patronatele din domeniu, numarul de turisti care au ajuns pe Litoral ar fi scazut in perioada mai – iunie cu peste 20% fata de aceleasi luni de anul trecut. Este rezultatul vremii instabile, dar si a politicilor autoritatilor. Dragos Raducan, vice- presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), spune ca nepublicarea normelor de aplicare pentru tichetele de vacanta a dat o lovitura de gratie operatorilor din turism, scrie EVZ.

Venise sa dea un interviu pentru un job. Angajatorii au poftit-o afara din sala cand au vazut cum era imbracata. Topul greselilor vestimentare „fatale”. O tanara din Ploiesti a dorit sa para mai inalta si sa isi impresioneze intervievatorul cu atributele sale fizice, asa ca nu a ezitat sa se prezinte la interviu cu pantaloni mulati din latex si cu tocuri foarte inalte. A crezut ca poate obtine mai usor un post de „operator in productie industriala”. Evident, nu a fost angajata. Recruiterii au poftit-o afara inainte sa se prezinte. Ca ea sunt multi romani care apar in aceasta perioada imbracati cu totul nepotrivit in fata viitorilor angajatori. Temperaturile ridicate din lunile de vara ii fac pe multi dintre romanii care se prezinta la interviuri de angajare sa aleaga tinute cu totul nepotrivite. Asa ajung candidatii sa apara in fata posibililor angajatori sau in fata recruiterilor imbracati in pantaloni scurti sau de trening si incaltati in tenisi si slapi. Femeile fac si ele numeroase greseli vestimentare atunci cand merg vara la interviu. Fie poarta colanti si bluze prea decoltate, fie intra in birourile de Resurse Umane purtand haine potrivite, mai degraba, pentru o iesite in oras la terasa sau pentru o noapte in club, explica din experienta personala o serie de specialisti in HR contactati de gandul.

Topul creditelor ipotecare in euro. Cateva banci importante, precum BCR sau ING Bank, au eliminat complet din oferta creditele ipotecare in valuta pentru clientii cu venituri in lei. Astfel de imprumuturi au ajuns la unele banci mai scumpe decat cele in lei, insa pot fi gasite oferte pentru care varianta achizitiei unei case prin credit in euro sa fie alegerea mai buna. Avansul ridicat ramane principala dificultate pentru clientii care doresc sa cumpere o casa cu credit in valuta. Nicio banca nu solicita mai putin de 25% din valoarea imobilului, din cauza restrictiilor impuse de BNR, existand si o institutie (Millennium Bank) care cere chiar 40%. Capital a analizat oferta bancilor pentru o familie cu venituri totale de 4.800 de lei (vezi detalii in Metoda de notare), care doreste sa cumpere un apartament in valoare de 60.000 de euro, construit la sfarsitul anilor ’80 in Bucuresti, cu ajutorul unui credit ipotecar in euro pe 25 de ani, cu dobanda variabila.

Se largesc plajele. Cu nisip din Marea Neagra si bani europeni. Primele pe lista sunt loturi din Mamaia, Eforie si din zona Tomis, toate intens erodate si cu risc sa fie inghitite de ape. Construirea digurilor a inceput deja iar de la 15 septembrie se trece latirea propriu-zisa. Nisipul va fi adus din Marea Neagra si cea mai mare cantitate, de 550 de metri cubi, va merge la Eforie Nord. La final, plajele de pe litoral vor avea o suprafata mai mare cu 55 de hectare, fiecare lot fiind latit cu minimum 100 si maximum 150 de metri. Schimbarea va fi uriasa – in momentul de fata multe plaje din Constanta aproape au disparut iar, la Eforie, plaja e rareori mai lata de 20 de metri. Ritmul de degradare al zonelor de coasta e foarte accelerat, in Mamaia, media anuala de erodare e de doi – trei metri pe an. In lipsa unor masuri de protectie, in urmatorii 20 de ani, apele marii vor inainta cu cel putin 40 de metri. O cercetare realizata intre 2005-2007 a ajuns la concluzia ca majoritatea plajelor romanesti sunt in aceeasi situatie si risca sa dispara in decursul a doua decenii. O paguba de proportii deja s-a produs. Se estimeaza ca, in ultima jumatate de secol, litoralul romanesc a pierdut circa 2.000 de hectare de plaja, noteaza digi24.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro