Sari direct la conținut

Business report: Consiliul Fiscal: Romania incaseaza circa jumatate din taxele si impozitele datorate; Prejudiciile in oglinda ale sanctiunilor Moscovei: Deflatie ingrijoratoare in UE, inflatie in cascada in Rusia; Care spun bancherii ca este cea mai mare problema a antreprenorilor romani

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Record pentru lira dupa referendum: cea mai buna cotatie din ultimii doi ani. Lira sterlina s-a apreciat astazi cu 0,43% fata de euro, ajungand la cel mai bun nivel din ultimii doi ani in raport cu moneda unica, dupa ce majoritatea scotienilor au respins prin vot independenta Scotiei, transmite BBC, citata de Agerpres. Fata de dolarul american, lira a crescut cu 0,8%, cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani. In tranzactiile din Asia, lira sterlina a atins un maxim de 1,2743 euro si 1,6525 dolari pe parcursul sedintei de astazi. Votul a priit si cotatiilor bursiere, London Stock Exchange deschizand vineri in crestere cu 0,75% iar in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 6.870,41 puncte, noteaza EVZ.

Consiliul Fiscal: Romania incaseaza circa jumatate din taxele si impozitele datorate. Aproximativ jumatate din taxele datorate statului au fost, efectiv, achitate anul trecut. Gradul de conformare la plata s-a imbunatatit usor, in 2013, dupa ce, in anul anterior, s-a aflat la minimul ultimilor 12 ani. Gradul de conformare la principalele taxe si impozite, ca raport intre veniturile incasate si veniturile teoretice, a fost de 55,8%, in 2013, potrivit calculelor Consiliului Fiscal. Cel mai ridicat grad de colectare a fost in 2006, de 73,9%. Cel mai putin se plateste TVA, respectiv 40,38% din obligatiile potentiale. „Se remarca in cazul TVA, ca dealtfel si la accize si taxa pe viciu la alcool si tutun o usoara deteriorare a gradului de conformare in perioada 2012-2013”, precizeaza Consiliul Fiscal, in raportul anual, informeaza Capital.

Grup Servicii Petroliere vrea sa cumpere nave si platforme oceanice in valoare de 1,2 miliarde dolari in nave si platforme. Grup Servicii Petroliere (GSP), companie controlata de omul de afaceri Gabriel Comanescu, are in plan investitii totale de 1,2 miliarde de dolari pentru cumpararea de vase si platforme de foraj, cu fonduri asigurate inclusiv de banci din China. Compania a achizitionat in acest an trei nave destinate asistarii platformelor de foraj marin. Navele au fost construite in China, fiecare dintre ele costand 35 milioane de dolari. Navele vor lucra pentru Lukoil, care a adus in Portul Constanta o platforma de foraj in vederea unor operatiuni de explorarea in Marea Neagra. Achizitia celor trei nave a fost asigurata cu fonduri de la doua banci din China, a declarat vineri Gabriel Comanescu, la inaugurarea celor trei nave in Portul Constanta, scrie Adevarul.

Prejudiciile in oglinda ale sanctiunilor Moscovei: Deflatie ingrijoratoare in UE, inflatie in cascada in Rusia. Presa occidentala analizeaza ultimele efecte economice ale duelului in sanctiuni dintre Rusia si Occident, in special impactul masurilor de retorsiune luate de Moscova impotriva Uniunii Europene. In termeni agregati, produsele agricole reprezinta aproximativ 7% din totalul exporturilor UE. Din acest total, 10% se realizeaza pe relatia cu Federatia, insa nu toate produsele sunt afectate de masurile de retorsiune impuse de Moscova. Cel mai puternic lovite vor fi statele baltice (Letonia, Lituania si Estonia), data fiind ponderea acestor exporturi in PIB-ul lor, scrie Open Europe, dar pierderi vor avea si Polonia, Olanda, Germania si Danemarca, potrivit cursdeguvernare.ro.

Care spun bancherii ca este cea mai mare problema a antreprenorilor romani. Cea mai mare problema a antreprenorilor romani o reprezinta „graba” cu care se indreapta catre insolventa atunci cand intampina dificultati financiare, este de parere Bogdan Neacsu, vicepresedinte Volksbank. In total, circa 25 de miliarde de euro sunt blocati la ora actuala din cauza companiilor aflate in insolventa, 10 miliarde de euro reprezentand banii pe care statul roman i-ar avea de incasat de la aceste companii. Neacsu spune ca banca pe care o reprezinta urmareste sa dezvolte capitalul autohton, insa oamenii de afaceri de pe piata locala se plang de garantii si costuri de finantare ridicate, precum si de o birocratie excesiva., scrie Gandul.

Subsidiara Gazprom din Moldova a „ucis” conducta Iasi-Ungheni – presa. Republica Moldova nu primeste deocamdata gaze din Romania pentru ca nu a ajuns la o intelegere cu distribuitorul Moldovagaz, subsidiara a Gazprom, pentru importul gazului de peste Prut, a declarat premierul moldovean Iurie Leanca. Leanca a spus, la o emisiune televizata citata de portalul deschide.md, ca, pana in prezent, nu s-a reusit stabilirea unei formule de import a gazului din Romania, deoarece reteaua de distributie apartine Moldovagaz, unde actionar majoritar este concernul rus Gazprom. „Conducta Iasi-Ungheni este una simbolica si are menirea de a ne asigura securitatea energetica. Ati vazut ca teava este functionala cand a fost aprinsa flacara la Ungheni”, a precizat Leanca, care a promis ca pana la sfarsitul lunii curente gazul romanesc va fi livrat Republicii Moldova. Conducta Iasi-Ungheni a fost data in exploatare la 27 august curent, iar premierul Iurie Leanca declara ca gazul romanesc va intra in republica Moldova de la 1 septembrie, noteaza energyreport.ro.

CNADNR liciteaza cu aproape 200 milioane euro lucrarile la centura Satu Mare. ompania Nationala de Drumuri si Autostrazi (CNADNR) a scos la licitatie contractul de proiectare si executie pentru varianta de ocolire a municipiului Satu Mare, drum care se va intinde pe aproximativ 13 kilometri, potrivit datelor publicate pe SEAP. Valoarea totala a contractului poate ajunge pana la 812,3 milioane de lei cu TVA, respectiv 184,6 milioane de euro si, astfel, un kilometru va costa 14,2 milioane de euro, conform sursei citate. Proiectul va fi finantat cu bani de la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Sectorial de Transport, iar termenul de finalizare este de patru ani de la atribuirea contractului, scrie Bursa.ro.

Primele imagini cu noua generatie Honda Jazz. Dupa ce, cu putin timp in urma, a prezentat primele imagini cu viitoarea generatie HR-V, Honda a dezvaluit zilele trecute primele fotografii cu noul model Jazz. Ambele vor fi expuse cu statut de concept, luna viitoare, in cadrul Paris Motor Show 2014. Noul Jazz este in versiunea destinata pietei europene. Are un nou design, modern si elegant, iar spatiul interior a fost marit, gratie ampatamentului extins si rezervorului amplasat central. De asemenea, sistemul flexibil al scaunelor Honda Magic Seats este disponibil si pe noul Jazz. Astfel, confortul si rafinamentul sporit in timpul condusului definesc noul interior al acestui model de referinta din gama Honda, informeaza 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro