Business report: Creditele in franci. Cine-a fost de vina, cine a gresit, ce e de facut; Oficialii de la Bruxelles, sceptici la adresa Romaniei. Ce sanse avem sa facem drumuri prin planul Juncker; Cum toaca statul banii investiti de romani in pensia privata
Creditele in franci. Cine-a fost de vina, cine a gresit, ce e de facut. Lucrurile n-arata deloc bine pentru imprumutatii in franci elvetieni din Romania. Banca Centrala a Elvetiei (SNB) a renuntat la legarea francului de euro, iar Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va tipari foarte multi bani, ceea ce va duce la o intarire suplimentara a monedei elvetiene in fata leului. Ce a fost cu creditele in franci si care sunt solutiile pentru imprumutati? se intreaba Capital.
Raspunsul BNR la cererea de conversie a creditelor din franci in lei. Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, sustine ca solicitarea publica de conversie a creditelor din valuta in lei este o „fantezie” deoarece „cadrul legal al BNR nu poate fi extins”. Circa 600 de persoane cu credite in franci elvetieni s-au adunat, duminica, in Piata Constitutiei pentru a le cere autoritatilor sa intervina de urgenta in criza generata de aprecierea francului, astfel incat bancile sa converteasca in lei creditele in valuta, la cursul istoric plus maxim 20%. Continuarea in Romania Libera.
Oficialii de la Bruxelles, sceptici la adresa Romaniei. Ce sanse avem sa facem drumuri prin planul Juncker. Statele membre au trimis deja o prima lista de proiecte pentru planul financiar promovat de presedintele Comisiei Europene. Unii oficiali europeni privesc Romania drept un competitor slab in „batalia” pentru fonduri. In timp ce unele tari si proiecte au mai multe sanse de a fi incluse in programul Juncker, altele sunt din start mult mai slab cotate. Un exemplu din a doua categorie este Romania, potrivit unui director din cadrul DG Trans, Directoratul pentru Transporturi din cadrul CE, scrie EVZ.
„Je swiss dator vandut”: Ziua in care romanii au iesit in strada sa-l critice pe Mugur Isarescu. „Je swiss dator vandut” – in aceasta situatie au ajuns cei peste 1.000 de oameni care au protestat, duminica, in fata Parlamentului. Cei mai multi dintre ei s-au imprumutat, inainte de criza, in franci elvetieni. Din cauza aprecierii cursului, ratele li s-au dublat, iar acum unii risca sa-si piarda locuintele. Oamenii vor conversia creditelor in lei, in conditii avantajoase, dar si un dialog pe picior de egalitate cu reprezentantii bancilor, despre care spun ca i-au informat gresit si i-au evitat atunci cand au incercat sa discute despre posibile solutii, relateaza Gandul.
Cu cat vor creste preturile terenurilor agricole din Romania. Cele din sudul tarii, printre cele mai scumpe. Preturile terenurilor agricole din Romania vor creste, treptat, pana la nivelul tarilor dezvoltate, din Uniunea Europeana. Daca in urma cu 10-15 ani marii latifundiari luau de la noi sute de hectare cu doar cateva mii de euro, acum suma este de ordinul milioanelor. Cele mai cautate sunt suprafetele cu sol fertil, irigate si neafectate de eroziune. Sudul tarii, Moldova, dar si unele zone din vest isi disputa intaietatea pentru cele mai scumpe, anunta Stirile Pro Tv.
Atac kamikaze european in razboiul valutar. Tiparnita de bani va dudui mai tare ca oricand in Europa in urmatorii doi ani. Peste un trilion de euro vor inunda pietele financiare, ca urmare a unei decizii istorice luate de Banca Centrala Europeana. O noua incercare disperata de a scapa zona euro de deflatie si de recesiune, chiar cu pretul prabusirii monedei unice si a incalcarii unor noi tabuuri in politica monetara, noteaza Capital.
Cum toaca statul banii investiti de romani in pensia privata: Fondul de Garantare a Pensiilor mananca milioane de lei degeaba. Cele noua persoane implicate in conducerea si administrarea Fondului de Garantare a Drepturilor in Sistemul de Pensii private au consumat in 2013 peste 1,4 milioane de lei iar suma s-a pastrat si in 2014. Principala sarcina a angatilor structurii subordonate ASF este sa plaseze putin peste 1 milion de lei in depozite si titluri de stat, potrivit Economica.net.
Cum ne afecteaza intarirea dolarului si scaderea pretului titeiului. Dolarul american castiga tot mai mult teren in fata monedei unice europene, pe fondul unei economii comunitare tot mai putin performante. Economistii consultati de „Romania libera” arata ca, desi factura in dolari la importurile energetice ale Romaniei nu este afectata deoarece petrolul s-a ieftinit, exista castigatori, dar si pierzatori in acest joc al pietei, scrie Romania Libera.
Falimentul personal: Datornicii pierd controlul asupra vietii private. Prezentat ca salvare pentru datornici, falimentul personal inseamna constrangeri foarte mari. Ani intregi, debitorii vor fi monitorizati pas cu pas si nu vor mai lua nicio hotarare de unii singuri. Fie ca este vorba de serviciu, domiciliu sau cumparaturile zilnice, toate deciziile vor fi luate impreuna cu un administrator judiciar. Continuarea in Capital.
Cea mai mare economie a lumii in anul 2020. Este pe cale sa devina cel mai important centru al inovatiei tehnologice pana in 2020, moment in care, potrivit previziunilor specialistilor, este de asteptat sa devina si cea mai mare economie a lumii. Este vorba despre China care, potrivit unui sondaj de opinie, va depasi Japonia si SUA in domeniul inovatiei si va deveni numarul unu mondial in 2020, dupa cum relata reuters.com, citat de EVZ.