Sari direct la conținut

Business report: Cu trenul sau pe sosea? Cum se circula mai rapid in Romania; Propunerea Tarom pentru Ministerul Transporturilor: o divizie low-cost; Nicholas Taubman, fost ambasador SUA in Romania: "Aveti resurse de petrol si gaze mai mari decat ceea ati extras in ultima suta de ani"

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Care este cea mai potrivita perioada sa-ti gasesti un job. Te gandesti de mult ca ar fi cazul sa isi schimbi locul de munca, dar nu stii exact cand ar fi cel mai potrivit moment pentru a face acest pas. Specialistii in resurse umane contactati de gandul stiu care este „reteta perfecta” atunci cand ai de gand sa iei o astfel de decizie si care sunt cele mai prielnice luni din an pentru angajare. Daca ai un loc de munca de care esti nemultumit sau esti student si ai vrea sa participi la programe de intership sau chiar sa te angajezi este important sa stii care sunt perioadele din an in care angajatorii recruteaza. Recrutarile masive se fac toamna, cu precadere in lunile octombrie si noiembrie. In aceasta perioada, reprezentantii companiilor cauta atat profesionisti, persoane cu ani de experienta in spate, cat si studenti sau tineri care sa ocupe posturile de entry-level, noteaza Gandul.

O parola a unui angajat al JPMorgan, folosita de hackeri pentru a fura date despre milioane de familii si companii. Un server al JP Morgan a fost spart in vara acestui an de hackeri prin intermediul unei parole a unui angajat al bancii, acestia accesand datele a 76 de milioane de familii si a 7 milioane de companii mici, relateaza Bloomberg. Atacul impotriva JPMorgan, investigat de FBI si alte agentii, a inceput in luna iunie, potrivit unei persoane apropiate anchetei. JPMorgan, cea mai mare banca din Statele Unite, a explicat amploarea atacului care a iesit pentru prima oara la iveala in luna august, dand asigurari clientilor ca nu exista dovezi ca parolele si conturile lor ar fi fost compromise, chiar daca numele si datele lor de contact au fost expuse. Banca a facut eforturi pentru a limita pagubele, de la producerea incidentului, si a precizat ca datele de contact ale unor persoane care s-au conectat la anumite site-uri sau aplicatii mobile au fost furate, informeaza Bursa.ro.

Cu trenul sau pe sosea? Cum se circula mai rapid in Romania. Chiar si in conditiile unei infrastructuri rutiere insuficiente, tot drumul cu masina este mai rapid decat cel cu trenul, intre Bucuresti si principalele orase ale tarii. Viteza redusa de pe magistralele de cale ferata face ca timpul necesar unei calatorii cu trenul sa fie mai mare decat cel pierdut pe sosele, intre Bucuresti si principalele orase din Romania, cele aflate la o distanta apreciabila de Capitala, potrivit Masterplanului General in Transporturi, prezentat de Ministerul Transporturilor. Potrivit documentului, cei care vor sa mearga din Bucuresti la Galati vor pierde cu 83% mai mult timp daca o vor face cu trenul, in loc sa aleaga soseaua. Daca s-ar face un clasament, pe locul 2 ar fi Aradul, unde cei care aleg sa calatoreasca pe cale feroviara vor face cu 63% mai mult decat cei care vor merge pe sosea. Urmeaza Oradea, cu 63%, si Iasiul, cu 45%. Cei care vor merge pana la Timisoara vor pierde cu 39% mai mult timp daca vor alege trenul in locul masinii. Din cele sase orase mari prezentate in Masterplan, cel mai bine se prezinta Constanta. Chiar daca infrastructura feroviara a fost in mare parte refacuta, efectul autostrazii care leaga cele doua orase este vizibil: drumul cu trenul tot este cu 20% mai „lung” decat cel cu masina, scrie economica.net.

Producatorul de panouri, profile si structuri metalice Ruukki inchide fabrica din judetul Giurgiu. Ruukki Romania, parte a producatorului suedez de otel SSAB, va inchide in iarna fabrica din Bolintin Deal, judetul Giurgiu, inaugurata in 2008 in urma unei investitii de 35 de milioane de euro, urmand ca sectiile de panouri si profile, respectiv de structuri metalice, sa fie inchise, iar cea de tigla metalica sa fie relocata. Ruukki Romania va renunta la productia de panouri, profile si structuri metalice, cu ponderea cea mai ridicata in cifra de afaceri, urmand sa transfere sectia de tigla metalica catre locatiile din Bacau si Ilfov ale Plannja Romania, alta subsidiara SSAB. Cele doua firme urmeaza sa fuzioneze in aceasta iarna sub denumirea Ruukki Construction Romania, relateaza Adevarul.

Nicolescu: Romania este pregatita daca Rusia ar intrerupe alimentarea cu gaz. Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Resita, ca reducerile cantitatilor de gaz pe care Gazprom le livreaza catre Romania sunt mici sicane in relatia Federatiei Ruse cu Uniunea Europeana. Ministrul a afirmat ca Romania este una din putinele tari din Uniunea Europeana care nu ar suferi in cazul unei sistari totale a furnizarii de gaz metan, datorita stocurilor deja efectuate, dar si a celor care se adauga zilnic din productia interna, noteaza Capital.

Propunerea Tarom pentru Ministerul Transporturilor: o divizie low-cost. Ce ar presupune insa un bilet de avion mai ieftin. Tarom se gandeste sa infiinteze o divizie Low Cost. Ideea a fost discutata de ministrul Transporturilor cu directorul general al companiei, iar acesta trebuie sa demonstreze ca noua structura ar fi profitabila. Tarom ar pasi astfel pe urmele marilor operatori europeni. Pasagerii care vor opta pentru bilete mai ieftine vor renunta la servicii cum ar fi mancarea si bagajele de cala. Diviziile low cost ale companiilor clasice ofera un mare avantaj, bilete ieftine. Exista insa si capcane pentru buzunarele pasagerilor. Check-in-ul in aeroport, bagajele de cala, chiar si imbarcarea rapida va costa in plus. Mai mult, companiile low cost aleg sa aterizeze pe aeroporturi mici, departe de oras. As ca ar fi bine sa puneti bani deoparte pentru taxi, informeaza stirileprotv.ro.

Nicholas Taubman, fost ambasador SUA in Romania: „Aveti resurse de petrol si gaze mai mari decat ceea ati extras in ultima suta de ani”. Compania americana ExxonMobil a descoperit in Romania resurse uriase de titei si gaze, a declarat Nicholas Taubman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti in perioada 2005-2008. Romania are resurse majore de titei si gaze, iar asta in campuri despre care se credea ca sunt epuizate, arata diplomatul american Nicholas Taubman, prezent la Bucuresti pentru a participa la cea de-a treia editie Bucharest Forum, organizata de Institutul Aspen Romania. Taubman explica si de ce criza din estul Ucrainei nu se va transforma intr-un conflict inghetat, dar vorbeste si despre imposibilitatea Moldovei de a intra in UE in actuala situatie a Transnistriei. „Mostenirea Romaniei pentru urmatorii 100 de ani se afla sub picioarele voastre. Spre exemplu, campurile gazeifere din Ploiesti, despre care se credea ca au fost epuizate din cauza exploatarii lor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, au inca mai mult titei si gaze decat volumul total pe care l-ati extras in ultima suta de ani. Apoi, un alt exemplu bun este ca sub platforma continentala a Romaniei din Marea Neagra se gasesc aproximativ – si este o estimare precauta – 25.000 de miliarde de picioare cubice de gaze”, a declarat Taubman pentru Adevarul.

Cat a incasat statul in plus din cresterea salariului minim si CASS-uri pe chirii si terenuri. Dupa primele noua luni din an, statul raporteaza cresteri pe linie atat pentru veniturile din contributii sociale de sanatate, cat si pentru cele din contributii la somaj si pensii, fata de aceeasi perioada din 2013. Cresterea in doua etape a salariului minim, precum si introducerea obligatiei de plata a constributiilor pentru sanatate in cazul chiriilor au facut posibile majorarile de venituri. Astfel, in primele noua luni din an, incasarile din contributii pentru sanatate au fost mai mari cu 14,9% fata de aceeasi perioada din 2013. Incasarile au ajuns la 13,892 miliarde de lei, fiind in crestere cu 1,8 miliarde fata de anul trecut. Un milliard a incasat in plus statul si din contributiile pentru asigurari sociale, care au cumulat, dupa noua luni, 29 de miliarde de lei, scrie EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro